Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Παντελής Μάνης, εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ανοίξει το data room και να υπογραφούν οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας με τους υποψηφίους. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η διαδικασία του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού προχωρά κανονικά και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και επανέλαβε: “όλοι δουλεύουμε εντατικά, ώστε η εταιρεία να παραμείνει ζωντανή, να τεθεί σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης και να λειτουργεί πλέον με σωστούς εταιρικούς κανόνες και με όρους του μέλλοντος”. Ως ελάχιστο τίμημα για την απόκτηση των δύο μονάδων της ΕΒΖ στη Σερβία, έχουν τεθεί τα 25 εκατ. ευρώ, όπως υπενθύμισε ο κ. Μάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε στο τέλος Ιανουαρίου φέτος, αφορά στην πώληση του συνόλου των 776.564 μετοχών της εταιρείας AD FABRIKA SECERA SAJKASKA Zabali και του συνόλου των 550.729 μετοχών της εταιρείας CRVENKA FABRIKA SECERA AD CRVENKA, που κατέχει η ΕΒΖ, στις δύο προαναφερόμενες θυγατρικές της. Υπενθυμίζεται δε ότι στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας δημοσιεύτηκε η σχετική “Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του συνόλου των 776.564 μετοχών της σέρβικης εταιρείας AD FABRIKA SECERA SAJKASKA Zabali (92,665% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας) και του συνόλου των 550.729 μετοχών της σέρβικης εταιρείας CRVENKA FABRIKA SECERA AD CRVENKA, (87,539% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας), κυριότητας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για τη σπορά με τεύτλα περισσότερων από 100.000 στρέμματα ανά την Ελλάδα το 2017, εξέφρασε εκ νέου σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Παντελής Μάνης. Σύμφωνα δε με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρά τη μέση μείωση 4% του τιμολογίου φέτος, οι καλλιεργητές φαίνεται ότι δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην καλλιέργεια, βάζοντας ταυτόχρονα “πλάτη” για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της βιομηχανίας, παρότι τοποθετούν τον πήχη ελαφρώς χαμηλότερα από τα 100.000 στρέμματα, με βάση τουλάχιστον τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Συγκεκριμένα, στις Σέρρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ, Χριστόδουλο Βαρκάκη “γυρνάμε από χωριό σε χωριό και ενημερώνουμε τους παραγωγούς για τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση της εταιρείας για το μέλλον της βιομηχανίας. Συγκριτικά με πέρυσι, οπότε και σπάρθηκαν 6.000 στρέμματα με τεύτλα, φέτος ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 20.000. Μακάρι να πάψουν οι βροχοπτώσεις και να μας βοηθήσει και ο καιρός”. Κάποιοι τευτλοπραγωγοί τις Σέρρες τηρούν στάση αναμονής, καθώς σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη “η οφειλή των 3 εκατ. ευρώ της εταιρείας συνολικά στους Έλληνες παραγωγούς για την περσινή παραγωγή, αλλά και η μη λειτουργία του εργοστασίου της ΕΒΖ στις Σέρρες, φοβίζουν τους καλλιεργητές. Μερικοί βλέπουν το ποτήρι μισογέματο και ρισκάρουν, ενώ άλλοι μέχρι στιγμής, τηρούν στάση αναμονής”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στα 26.000 στρέμματα ανέρχονται τα σπαρμένα σε Κεντρική Μακεδονία και Λάρισα και με δεδομένο ότι στο τέλος Μαρτίου θα ξεκινήσουν και οι παραγωγοί στη Δυτική Μακεδονία, εκτίμηση είναι ότι τελικώς “θα σπαρούν περισσότερα από 35.000 στρέμματα με τεύτλα, που στην πλειοψηφία τους θα κατευθυνθούν στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας”, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης.
Έντονο καταγράφεται το ενδιαφέρον των παραγωγών για σπορά τεύτλων στον Έβρο, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας, Πέτρος Χαστανίδης, μέλος στο σωματείο των εργαζομένων στην ΕΒΖ. “Συγκριτικά με πέρυσι και πρόπερσι, φέτος οι παραγωγοί πραγματικά δείχνουν ανέλπιστα έντονο ενδιαφέρον για σπορά τεύτλων”, υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε “ήδη έχουν σπαρεί 15.000 στρέμματα με τεύτλα και αν συμμαχήσει μαζί μας ο καιρός και σταματήσουν οι βροχές, εκτιμώ ότι θα ξεπεράσουμε τις 30.000 στρέμματα”.
Αναφορικά με τις εκκρεμότητες της εταιρείας προς τους τευτλοπαραγωγούς για την παραγωγή που παρέδωσαν το 2016, ύψους 3 εκατ. ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επανέλαβε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “γίνονται προσπάθειες για να εξοφληθούν μέχρι τέλος Μαρτίου. Το παλεύουμε πραγματικά”. Υπενθυμίζεται ότι για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, η ΕΒΖ παρέχει στους παραγωγούς συνεργάτες της πέρα από τους σπόρους, όλα τα αναγκαία φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καθώς και τα λιπάσματα “για πρώτη φορά στην ιστορία”. Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί θα ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο χωρίς να χρειαστούν να εκταμιεύσουν δικά τους χρήματα για τις βασικές λειτουργίες της καλλιέργειας τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ