Επιφυλακτικοί αλλά και ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι κάτοικοι του Κορδελιού και οι καταστηματάρχες ενόψει της εφαρμογής το σχεδίου εκκένωσης της περιοχής, για την εξουδετέρωση της βόμβας αεροπορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κάποιοι περιμένουν τη σχετική ενημέρωση...
από τον δήμο ή άλλους αρμόδιους φορείς, ενώ άλλοι αμφισβητούν την ύπαρξη κινδύνου και δηλώνουν πως δεν θα απομακρυνθούν από την περιοχή. «Δεν φοβήθηκα στο σεισμό του 1978, ούτε έφυγα από το σπίτι μου, δεν πρόκειται να φύγω ούτε τώρα», λέει ο Γιώργος Μ., κάτοικος της περιοχής κοντά στο βενζινάδικο όπου βρέθηκε η βόμβα, ενώ ο γείτονάς του, Αλέξης Κυριανίδης αναφέρει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να εκραγεί η βόμβα, γι’ αυτό και εμείς δεν πρόκειται να φύγουμε».
Μάλιστα, αρκετές είναι οι περιπτώσεις πολιτών που αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή, φοβούμενοι πιθανές διαρρήξεις και κλοπές που θα σημειωθούν στα άδεια σπίτια, όταν η περιοχή ερημώσει. «Θα φύγουμε, θα αφήσουμε και τα παράθυρα ανοικτά, για να γυρίσουμε και να βρούμε τα σπίτια μας άδεια; Σε καμία περίπτωση!», δηλώνει ο Νίκος Σπαθάρας, κάτοικος Κορδελιού, ενώ την ίδια ανησυχία έχει και ο Νίκος Κωνσταντίνου, ο οποίος φοβάται ότι οι διαρρήκτες θα χτυπήσουν κατά συρροή, εκμεταλλευόμενοι την εκκένωση της Κυριακής. «Θα κλειδώσουμε καλά τα σπίτια μας και θα φύγουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, αλλά φυσικά φοβόμαστε για τους κλέφτες», δηλώνει από την άλλη ο Κωνσταντίνος Τσάτσος.
Βέβαια, στο σύνολό τους οι κάτοικοι ανησυχούν για τις εξελίξεις, ζητώντας περισσότερη ενημέρωση για το ζήτημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Είναι μεγάλη αναστάτωση, νομίζαμε ότι θα γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία και ότι δεν θα κρατούσε τόσες μέρες. Εμείς θα φύγουμε αναγκαστικά, τι θα κάνουμε όμως με το εμπόρευμα των καταστημάτων μας, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά;», διερωτάται ο Μανώλης Ραπτόπουλος, ιδιοκτήτης επιχείρησης στην περιοχή, ενώ την ίδια ανησυχία έχει και ο Δημήτρης Καραουλάνης, που διαθέτει κατάστημα εμπορίας αυτοκινήτων επί της οδού Νέας Μοναστηρίου.
Ενοχλημένος από την ταλαιπωρία δηλώνει ο Δημήτρης Σαμσονίδης, που διαμένει σε οικοδομή δίπλα από το επίμαχο βενζινάδικο. «Θα φύγουμε αναγκαστικά, τι άλλο να κάνουμε;», λέει και προσθέτει ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την οικία του και την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο της 6ωρης εκκένωσης της περιοχής σε ακτίνα 300 μέτρων γύρω από το πρατήριο, που πραγματοποιήθηκε όταν βρέθηκε η βόμβα. Όπως λέει, είχε γίνει θυροκόλληση σχετικής ανακοίνωσης στην πολυκατοικία του από την αστυνομία, αφού ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει η απομάκρυνση του βλήματος την ίδια μέρα.
«Όλος ο κόσμος πρέπει να ακολουθήσει τις εντολές που θα δοθούν, για την ασφάλειά μας, γι’ αυτό κι εμείς θα φύγουμε εάν μας ζητηθεί. Όμως μέχρι στιγμής δεν μας έχουν ενημερώσει επαρκώς», λέει η κάτοικος της περιοχής, Βασιλική Βοστάνη και προσθέτει: «Δεν ανησυχώ για την κατάσταση, απλά μου δημιουργεί προβλήματα. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα ερχόταν η κόρη μου από την Ξάνθη όπου σπουδάζει για να μας δει, αλλά της είπα να μην έρθει. Πώς θα μετακινηθεί αν έχει εκκενωθεί η περιοχή και είναι κλειστοί οι δρόμοι»; Σημειώνεται ότι τμήμα των εγκαταστάσεων του ΚΤΕΛ Μακεδονία είναι εντός της περιοχής που θα πρέπει να εκκενωθεί, σύμφωνα με τον χάρτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Στο Κορδελιό επικρατεί ένα κλίμα ανησυχίας και οι κάτοικοι, αν και ψύχραιμοι οι περισσότεροι, αντιμετωπίζουν το σχέδιο εκκένωσης με επιφυλακτικότητα και αβεβαιότητα για το αν είναι όλη η αναστάτωση πραγματικά αναγκαία. Σε κάθε περίπτωση, η βόμβα είναι το πρώτο θέμα συζήτησης στους δρόμους και τα στενά του Κορδελιού. Στόχος των εμπλεκόμενων φορέων είναι η επιχείρηση εκκένωσης να εξελιχθεί ομαλά, οι χιλιάδες πολίτες να απομακρυνθούν από τις εστίες τους χωρίς προβλήματα, να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο πανικού, η βόμβα να απενεργοποιηθεί χωρίς απρόοπτα και η ζωή στο Κορδελιό να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς…
Πηγή: voria.gr