Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ανέβηκε στην ταράτσα και τράβηξε φωτογραφίες που εντυπωσιάζουν! “Είχα μεγάλη υπομονή” (Φωτό)

Θεσσαλονίκη: Ανέβηκε στην ταράτσα και τράβηξε φωτογραφίες που εντυπωσιάζουν! “Είχα μεγάλη υπομονή” (Φωτό)

Ο κορονοϊός έκλεισε και την Εύη Δημητριάδου στο σπίτι της. Μόνο που εκείνη βρήκε ένα ξεχωριστό τρόπο για να γεμίζει τις “άδειες” ώρες της καραντίνας. Οι φωτογραφίες της καθηλώνουν…

Την ώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη «μένουν σπίτι», λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, τα αστέρια συνεχίζουν τις βόλτες τους στον ουρανό χαρίζοντας μοναδικές εικόνες σε όσους σηκώνουν, τα βράδια, το βλέμμα ψηλά στον ουρανό.

Όπως η Εύη Δημητριάδου, η οποία όχι μόνο είδε τον Ωρίωνα, την Αφροδίτη και τις Πλειάδες να περνούν από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης τον τελευταίο ενάμιση μήνα αλλά και απαθανάτισε μοναδικές έναστρες στιγμές… καραντίνας, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο άλμπουμ 800 φωτογραφιών, γεμάτο αστερόσκονη και γαλαξίες.

Από τις 17 Μαρτίου ξεκίνησε το «κυνήγι» των άστρων η ιδιωτική υπάλληλος από τη Θεσσαλονίκη, η οποία ασχολείται με τη φωτογραφία ως χόμπι και την τελευταία διετία παρακολουθεί μαθήματα αστροφωτογραφίας στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης. «Βγαίνω για αστροφωτογράφιση κάθε βράδυ εδώ και ενάμιση μήνα. Ανεβαίνω στην ταράτσα, ψάχνω την ιδανική γωνία και ξεκινώ τη μεταμεσονύκτια αναζήτηση των αστεριών και των φαινομένων που εκτυλίσσονται στον ουρανό. Πρέπει να έχει καθαρό ουρανό για τις λήψεις μου», εξηγεί, επισημαίνοντας πως έχασε μόνο τις βραδιές της κακοκαιρίας και της συννεφιάς.

Το νεφέλωμα του Ωρίωνα ήταν από τα φαινόμενα, στο οποίο διέθεσε τις περισσότερες ώρες αλλά το αποτέλεσμα την αποζημίωσε καθώς κατάφερε τελικά να το συλλάβει στο …παρά πέντε με τον φακό της. «Ευτυχώς πρόλαβα, γιατί τώρα αρχίζει να χάνεται σταδιακά ο Ωρίων, αλλά έχω αυτές τις ημέρες την Αφροδίτη και βέβαια το φεγγάρι, που ήταν συντροφιά μου πολλές νύχτες και μου χάρισε πανέμορφα “κλικ”», αναφέρει η κ. Δημητριάδου.

Το άλπμουμ αστεριών στις μέρες του εγκλεισμού είναι μια νότα αισιοδοξίας, ρομαντισμού και λάμψης, λέει, σημειώνοντας πως «όλοι έχουμε μέσα μας κρυμμένο ένα αστέρι και κοιτάμε πολλές φορές τον ουρανό παίρνοντας ανάσα χαλάρωσης με τη θέα του έναστρου τοπίου». «Είναι δημιουργικό να μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες τον ουρανό, είναι και μοναχικό. Απαιτεί πολλές ώρες, μεγάλη υπομονή, χιλιάδες φωτογραφίες αλλά και ειδικό εξοπλισμό, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι μοναδικό», τονίζει.

Οι αστροφωτογραφίες εντός πόλης από τους φίλους της αστρονομίας μπορεί να έχουν αυξηθεί, αλλά η απαγόρευση των μετακινήσεων τους στέρησε άλλα στιγμιότυπα από αστρονομικά φαινόμενα, η φωτογράφιση των οποίων από την ταράτσα δεν είναι εφικτή, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης Σταύρος Κουκιόγλου.

«Όσοι ασχολούμαστε με την αστρονομία χάσαμε τον Άτλαντα που πέρασε τη Γη και διασπάστηκε σε πολλά μικρότερα κομμάτια. Είχαμε ευτυχώς την ευκαιρία να συντηρήσουμε τον εξοπλισμό μας ενόψει της θερινής περιόδου και να απολαύσουμε τη σύνοδο σελήνης Αφροδίτης πριν από λίγες ημέρες», επισημαίνει ο κ. Κουκιόγλου, ο οποίος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Ομίλου περιμένουν τους επόμενους μήνες με τα τηλεσκόπια και τον εξειδικευμένο εξοπλισμό σε ετοιμότητα, για να καταγράψουν φωτόνια, νεφελώματα και γαλαξίες που βρίσκονται χιλιάδες έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις