Site icon NewsIT

Θεσσαλονίκη: Απειλούνται με παύση οι βιομηχανίες στη ΒΙΠΕ λόγω σφράγισης της Μονάδας Καθαρισμού Αποβλήτων

04.07.2017 | 18:46
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Φόβους ότι "θα προκύψει το απόλυτο χάος" αν εφαρμοστεί η απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για σφράγιση, από αύριο Τετάρτη, της Μονάδας Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, εκφράζουν οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας, δια του συνδέσμου τους.

 Καλούν δε τους συναρμόδιους φορείς -ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ- “που έχουν αναλάβει τα έργα τεχνικής ανασυγκρότησης και λειτουργίας της ΜΚΑ να επιδείξουν θετικό και συνεργατικό πνεύμα για την ολοκλήρωση ενός ζωτικού για τη βιωσιμότητα της ΒΙΠΕΘ έργου”.

Κι ενώ το “ρολόι” για τη σφράγιση της ΜΚΑ σε λιγότερο από ένα 24ωρο εξακολουθεί να χτυπάει, το όλο θέμα που έχει ανακύψει με τη λειτουργία της Μονάδας φαίνεται ότι συνδέεται καθαρά με ζητήματα γραφειοκρατικής διαχείρισης, αφού τα έργα που έπρεπε να γίνουν για την αναβάθμισή της έχουν ολοκληρωθεί και οι μετρήσεις αναδεικνύονται ικανοποιητικές.

Αν σταματήσει να λειτουργεί η μονάδα δε θα μπορούν να λειτουργούν και οι βιομηχανίες αφού παράγουν απόβλητα

 

Όλοι οι φορείς συγκλίνουν στην παραδοχή ότι μη λειτουργία της ΜΚΑ σημαίνει ουσιαστικά κίνδυνο προσωρινής παύσης όλης της βιομηχανικής δραστηριότητας στη ΒΙΠΕΘ, οι βιομηχανίες της οποίας παράγουν μεγάλο όγκο αποβλήτων. Σύμφωνα με στοιχεία που έθεσε στη διάθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, η ΜΚΑ στη ΒΙΠΕΘ δέχεται και επεξεργάζεται σήμερα περίπου 15.000 κυβικά υγρών αποβλήτων καθημερινά, τα οποία διοχετεύονται σε αυτήν από σχεδόν 600 λειτουργούσες βιομηχανίες. Μετά τον καθαρισμό τους από την αναβαθμισμένη μονάδα, τα απόβλητα αυτά μπορούν να καταλήγουν στο περιβάλλον, χωρίς να είναι πλέον απαραίτητο να περνούν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στη Θεσσαλονίκη.

Γιατί όμως απειλείται η μονάδα με σφράγιση; ‘Ολα φαίνεται ότι ξεκίνησαν πέρυσι, όταν κατόπιν ελέγχων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο τελικό επεξεργασμένο υγρό που διοχετεύεται στον Θερμαϊκό Κόλπο από τη ΜΚΑ, διαπιστώθηκαν κάποια προβλήματα, όπως δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών. Τότε αποφασίστηκε να γίνουν κάποια έργα επέκτασης της «τεχνικής ανασυγκρότησης και λειτουργίας της ΜΚΑ», ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Οι εργασίες όντως ξεκίνησαν κι ολοκληρώθηκαν, αλλά απομένει να υπογραφούν κάποια έγγραφα.

Περιφέρεια: Απομένουν δύο υπεύθυνες δηλώσεις

‘Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ήδη από τον περσινό Ιούνιο η Περιφέρεια είχε εκδώσει απόφαση για τη σφράγιση της μονάδας κι όλοι οι εμπλεκόμενοι το γνώριζαν προ πολλού. “Η μονάδα έπρεπε κανονικά να έχει σφραγιστεί από πέρυσι (…) Κάναμε τρεις αυτοψίες επιτόπου και αποφασίστηκε να δοθεί εξάμηνη εφάπαξ παράταση (…)Τον (φετινό) Απρίλιο η μονάδα ετέθη σε προσωρινή λειτουργία. Εμείς καλέσαμε την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και την ΕΥΑΘ ΑΕ να συμπληρώσουν τον φάκελο για τις αδειοδοτήσεις, ο οποίος συμπληρώθηκε σε ό,τι αφορά την ΕΤΒΑ, αλλά όχι την ΕΥΑΘ” σημείωσε.

Κατά τον κ.Γιουτίκα, η ΕΥΑΘ απομένει να υπογράψει και να καταθέσει δύο υπεύθυνες δηλώσεις, στις οποίες “κολλάει” το όλο θέμα: μία όπου δηλώνει ότι τα έργα κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα θεωρημένα σχέδια και μία που στην ουσία είναι ένα ερωτηματολόγιο για το σχέδιο, τι έργα έχουν γίνει και πώς λειτουργούν. Οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν συμπληρωθεί με το επιχείρημα ότι το έργο δεν έχει παραληφθεί οριστικά. “Ουσιαστικά η ΕΥΑΘ αρνείται να αναλάβει τη διαχείριση της ΜΚΑ, παρότι ήταν η ΕΥΑΘ που είχε ζητήσει την προσωρινή άδεια λειτουργίας. Εμείς όμως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν ν΄ αδιαφορεί για τέτοια θέματα. Είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με το ΥΜΑΘ, την ΕΤΒΑ, την ΕΥΑΘ και τον ΣΒΒΕ και έχουμε από την πλευρά μας τη βούληση να λυθεί το θέμα, αρκεί να υπογράψει η ΕΥΑΘ τις υπεύθυνες δηλώσεις έστω συμπληρώνοντας τη φράση “με επιφυλάξεις” στα αντίστοιχα πεδία”, τόνισε, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι, αν δεν δοθεί λύση, τότε “δυστυχώς κλείνει (προσωρινά) η βιομηχανική δραστηριότητα στη ΒΙΠΕ”.

ΕΥΑΘ: Ασφαλιστικά μέτρα για την αναστολή της σφράγισης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εταιρείας ΄Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) ΑΕ, Γιάννης Κρεστενίτης, γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ήδη από χτες η ΕΥΑΘ ΑΕ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κατά της απόφασης σφράγισης της ΜΚΑ, “καθώς ακόμη και αν ήταν ημιτελής η μονάδα, θα ήταν προτιμότερο να λειτουργεί ημιτελής από το να μη λειτουργεί καθόλου”.

Κατά τον κ.Κρεστενίτη, η ΕΥΑΘ, εν αναμονή τής ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών, έχει τακτικότατες επαφές με όλους τους εμπλεκομένους. “Περιμένουμε και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να καταλάβει ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών” επισήμανε και υπενθύμισε ότι βάσει της σύμβασης με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, στα έργα προβλέπονται τα εξής στάδια: με την περαίωση της τεχνικής ανασυγκρότησης, ακολουθεί η προσωρινή παραλαβή και η δοκιμαστική 12μηνη λειτουργία (σ.σ. από τον εργολάβο), ώστε να επιβεβαιωθεί ότι όλα βαίνουν καλώς.

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: “Αν το άριστα είναι το 100, η ΜΚΑ λειτουργεί πάρα πολύ κοντά σε αυτό”

Σε γραφειοκρατικές διαδικασίες αποδίδει το θέμα που έχει ανακύψει με την ενδεχόμενη σφράγιση της ΜΚΑ ο Ανδρέας Λουκάτος, σύμβουλος διοίκησης της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, με την ευθύνη εποπτείας της Διεύθυνσης Λειτουργίας ΒΙ.ΠΕ. & Τεχνικών Έργων και της Μονάδας Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και Συμμόρφωσης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Λουκάτος εμφανίστηκε βέβαιος ότι το θέμα θα λυθεί, καθώς -μεταξύ άλλων- η ΜΚΑ λειτουργεί “πάρα πολύ κοντά στο 100% του στόχου”. “Δεν θέλω να πιστέψω ότι θα κλείσει η ΜΚΑ. Αν το άριστα είναι το 100, η μονάδα λειτουργεί πολύ κοντά στο 100 ή και στο 100 plus. Αλλά κι αν με άριστα το 100 λειτουργούσε στο 80, θα διαλέγατε αυτό ή να μη λειτουργεί καθόλου;” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λουκάτος και πρόσθεσε ότι η ΕΤΒΑ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια -όπως άλλωστε και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς- κι έχει υποβάλει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα. Ο ίδιος επισήμανε ότι κατανοεί τη σκέψη της ΕΥΑΘ ότι η (12μηνη) δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος, για τη διάρκεια της οποίας η εταιρεία θα ήθελε ενδεχομένως να υπάρξει ειδική αδειοδότηση.

“Ίσως να υπάρχει μια μη ολοκληρωμένη συνεννόηση (σ.σ. μεταξύ της Περιφέρειας και της ΕΥΑΘ). Η ουσία είναι ότι έχουμε μια ΜΚΑ, η οποία κατά μέσο όρο δέχεται και επεξεργάζεται 15000 κυβικά υγρών αποβλήτων καθημερινά, η οποία μετά και την ολοκλήρωση των έργων τεχνικής ανασυγκρότησης, λειτουργεί πολύ καλά. Με την ευθύνη που έχουμε και για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στη ΒΙΠΕ, παρακολουθούμε τις μετρήσεις και υπάρχει σαφέστατη βελτίωση στην εκροή. Αυτό θα συνεχίσει να παρακολουθείται στη 12μηνη δοκιμαστική λειτουργία” σημείωσε ο κ.Λουκάτος. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ανέλαβε τη χρηματοδότηση των έργων τεχνικής ανσυγκρότησης της ΜΚΑ,προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, με στόχο αφενός να συμβάλει στην περιβαλλοντική προστασία του Θερμαϊκού Κόλπου της Θεσσαλονίκης και αφετέρου να καταστεί δυνατή η μελλοντική υποδοχή νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων στη ΒΙΠΕ, χωρίς προβλήματα.

ΣΒΒΕ: Αν η ΜΚΑ σφραγιστεί θα δούμε το απόλυτο χάος

Εν αναμονή των αυριανών εξελίξεων (και ενώ και η Περιφέρεια κατέθεσε σήμερα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο όλον τον φάκελο με τα στοιχεία του έργου, ώστε αυτό να αποφανθεί σε σχέση με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ΕΥΑΘ έχοντας υπόψη όλα τα δεδομένα), οι επιχειρηματίες με μονάδες στη ΒΙΠΕΘ “καρδιοχτυπούν”. “Αν η μονάδα όντως σφραγιστεί αύριο” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, “θα δούμε το απόλυτο χάος, γιατί η ΜΚΑ είναι αποδέκτης των αποβλήτων από τις βιομηχανίες και τι θα γίνει; Θα πέφτουν σε μια μονάδα που δεν θα μπορεί να τα επεξεργάζεται;”.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο ΣΒΒΕ αναφερόταν ότι οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕΘ θα περιέλθουν σε πλήρες αδιέξοδο, σε περίπτωση εκτέλεσης της απόφασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) σύμφωνα με την οποία πρόκειται να σφραγιστεί η ΜΚΑ. “Ο βιομηχανικός κόσμος αναμένει την άμεση αντιμετώπιση των διαδικαστικών και διαχειριστικών προβλημάτων ώστε να ανακληθεί η απόφαση παύσης λειτουργίας και να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας της ΜΚΑ από την ΠΚΜ ώστε να αποφευχθούν οι σοβαρές για το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο αρνητικές επιπτώσεις και οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν απρόσκοπτα την ομαλή λειτουργία τους” επισημαινόταν στην ανακοίνωση.

Η Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης θεωρείται σήμερα ο μεγαλύτερος σε έκταση και σε πλήθος εγκατεστημένων επιχειρήσεων οργανωμένος υποδοχέας δραστηριοτήτων (ΟΥΔ) στην Ελλάδα. Εκεί λειτουργούν συνολικά περίπου 600 εταιρείες, με ετήσιο συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version