Site icon NewsIT
11:52 | 29.07.19

Θεσσαλονίκη: Αποψίλωση στο δάσος του Σέιχ Σου – Οι αριθμοί της αναγκαστικής υλοτόμησης στα 3.500 στρέμματα!

Θεσσαλονίκη: Αποψίλωση στο δάσος του Σέιχ Σου – Οι αριθμοί της αναγκαστικής υλοτόμησης στα 3.500 στρέμματα!
Newsit Newsroom

Περίπου 8.000 χωρικά καυσόξυλων έχουν συγκεντρωθεί από την ολοκλήρωση της αναγκαστικής υλοτόμησης στο 90% της πευκόφυτης έκτασης 3.500 στρεμμάτων του Σέιχ Σου, η οποία προσβλήθηκε από το φλοιοφάγο έντομο «Tomicus piniperda», σύμφωνα με τους υλοτόμους που επιχειρούν στο περιαστικό δάσος (σ.σ. ένα χωρικό αντιστοιχεί σε περίπου 300 κιλά)...

Ο πρόεδρος δασικού συνεταιρισμού Σταυρού «Ένωση», Ευθύμης Τσίτσος, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε πως «ο συνεταιρισμός “Ένωση” συγκέντρωσε περίπου 5.000 χωρικά καυσόξυλων και ο δασικός συνεταιρισμός “Άνω Σταυρού”, που εργάζεται στο δυτικό μέρος του δάσους, έβγαλε περίπου 3.000 χωρικά. Συνολικά από την αποψίλωση του περαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, έχουμε απομακρυνθεί περίπου 8.000 χωρικά ξυλείας. Ένα χωρικό καυσόξυλων για να κατανοήσετε καλύτερα την ποσότητα αντιστοιχεί περίπου σε 300 κιλά ξυλείας».

«Ήταν πολλά τα δέντρα που προσβλήθηκαν στη δυτική πλευρά του δάσους, στο Ρετζίκι και τις υπόλοιπες περιοχές όπου εργαζόμαστε τον τελευταίο ενάμιση μήνα, γι’ αυτο και συγκεντρώσαμε τόσα καυσόξυλα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του δασικού συνεταιρισμού “Άνω Σταυρού”, Μαργαρίτης Μαργαρίτης.

Ο κ. Τσίτσος επισήμανε ότι «ο κύριος όγκος των ξερών δέντρων έχει απομακρυνθεί από το Σέιχ Σου. Η ξυλεία θα μεταφερθεί με φορτηγά στο εργοστάσιο και υπάρχει και μηχάνημα θρυμματισμού των κλαδιών που έχουν μείνει στο δάσος. Έχουν μείνει κάποια “μπαλώματα”, δηλαδή κάποια τμήματα που πρέπει να καθαρίσουμε και να αραιώσουμε για να συντηρηθεί το δάσος».

Αν και ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υλοτόμησης σε ποσοστό που αγγίζει το 90% της προσβεβλημένης δασικής έκτασης, ο πρόεδρος του δασικού συνεταιρισμού διευκρίνισε ότι δεν θα φύγουν οι δασεργάτες από το Σέιχ Σου.

«Δεν θα φύγουμε από το δάσος θα παραμείνουμε εδώ, προκειμένου να επέμβουμε εάν χρειαστεί. Τόσα χρόνια που κάνουμε αυτή τη δουλειά δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι ανάλογο, το φλοιοφάγο αυτό έντομο έκανε πολύ μεγάλη ζημιά» είπε ο κ. Τσίτσος και τόνισε πως «εργαζόμαστε τώρα κάτω από την περιφερειακή οδό, κοντά στα σπίτια και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην ενοχλούμε τους κατοίκους, αλλά είναι και δύσκολο να δουλεύουμε το μεσημέρι με 30 βαθμούς Κελσίου, που με τα αλυσοπρίονα η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 40 βαθμούς».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version