Site icon NewsIT

Θεσσαλονίκη: Αποζημίωση για τις 1.600 χρυσές λίρες που της έκλεψαν από τραπεζική θυρίδα

11.02.2024 | 16:08
Θεσσαλονίκη: Αποζημίωση για τις 1.600 χρυσές λίρες που της έκλεψαν από τραπεζική θυρίδα

Η αποζημίωση που περίμενε για χρόνια στη Θεσσαλονίκη της επιδικάστηκε, αλλά η ίδια σκέφτεται να ασκήσει έφεση. Εξελίξεις στο σκάνδαλο με τις υπεξαιρέσεις σε τραπεζικές θυρίδες

Το σκάνδαλο με τις υπεξαιρέσεις σε τραπεζικές θυρίδες στη Θεσσαλονίκη επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά τις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου, για τρία άτομα που είχαν κάνει αγωγές. Μόνο η μία δικαιώθηκε, ενώ στους άλλους δύο αποφασίστηκε να μην δοθεί αποζημίωση. Ακόμα όμως και η γυναίκα που μπορεί να εισπράξει 372.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους, σκέφτεται να κάνει έφεση. Όπως λέει οι 1.600 χρυσές λίρες που της έκλεψαν, είχαν μεγαλύτερη αξία από τα χρήματα που της επιδικάστηκαν.

Όπως λέει ο δικηγόρος που την εκπροσωπεί, οι δικαστές δέχτηκαν πως υπήρξε κλοπή αλλά η αποζημίωση υπολογίστηκε με την τιμή που είχαν τότε οι χρυσές λίρες και όχι με την σημερινή που είναι διπλάσια. Για το λόγο αυτό, μιλάει με την πελάτισσά του και όλα δείχνουν πως θα ασκήσουν έφεση.

Στο Ειρηνοδικείο, προσέφυγαν οι μισθωτές 5 θυρίδων που υπέβαλαν ισάριθμες αγωγές αποζημίωσης σχετικά με την αξία των απολεσθέντων πολύτιμων αντικειμένων τους και την ηθική ικανοποίηση λόγω της οικονομικής ζημίας που υπέστησαν. Συνολικά διεκδικούν περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στις αρχές του μήνα, εκδόθηκαν οι αποφάσεις για τις τρεις από τις αγωγές που συζητήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο. Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι το δικαστήριο αποδέχεται πως υπήρξε κλοπή του περιεχομένου των θυρίδων επειδή δεν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας ενώ ως δράστης κατονομάζεται ένας τραπεζικός υπάλληλος ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος μετά τον εντοπισμό μέρους των κλοπιμαίων που φέρεται πως κατείχε.

Στην αγωγή που έγινε δεκτή, το Ειρηνοδικείο έκρινε ότι αποδείχθηκε πλήρως η κλοπή 1.600 χρυσών λιρών παλαιάς κοπής που περιείχε η θυρίδα και αναγνώρισε την υποχρέωση της τράπεζας να καταβάλει ως αποζημίωση στην ενάγουσα το χρηματικό ποσό των  372.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους.

«Είμαστε ικανοποιημένοι μεν από τη δικαστική απόφαση αλλά με το ποσό που επιδικάστηκε η εντολέας μου δεν μπορεί να αντικαταστήσει σήμερα τις λίρες που υπήρχαν στη θυρίδα καθώς η αξία της κάθε λίρας υπολογίστηκε με την τιμή που είχε κατά το χρόνο της κλοπής και όχι με τη σημερινή που είναι διπλάσια. Άρα, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ασκήσουμε έφεση» δήλωσε στην karfitsa.gr ο δικηγόρος που την εκπροσωπεί.

«Δεν αποδείχθηκε το περιεχόμενο»

Αντίθετα,  στις άλλες δύο αγωγές που απορρίφθηκαν το Ειρηνοδικείο έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε το περιεχόμενο των θυρίδων κατά τον χρόνο που αυτές ανοίχτηκαν από τον δράστη και αν πράγματι ήταν τοποθετημένο σε αυτές το σύνολο ή έστω μέρος των επικαλούμενων από τους ενάγοντες, χρημάτων, νομισμάτων, κοσμημάτων και τιμαλφών.

«Δεν είμαστε ακόμη ούτε στα μισά του δρόμου. Από το 2013, οι εντολείς μου υποφέρουν και σε πείσμα όλων θα πάμε μέχρι τέλους. Τουλάχιστον, το δικαστήριο αποδέχτηκε ότι κλάπηκε το περιεχόμενο της θυρίδας κι αυτό είναι λυτρωτικό» δήλωσε ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί, επισημαίνοντας ότι οι μισθωτές των δύο θυρίδων σκοπεύουν να  ασκήσουν έφεση.

«Η τράπεζα ήθελε να με γελοιοποιήσει»

Τον περασμένο Νοέμβριο είχε μιλήσει στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ένα από τα θύματα του σκανδάλου με τις τραπεζικές θυρίδες που δικαιώθηκε. Είχαν κάνει φτερά στη δική του περίπτωση, χρήματα και κοσμήματα αξίας 80.000 ευρώ. 11 χρόνια μετά ήρθε η δικαίωση.

Στα αστικά δικαστήρια έχουν προσφύγει συνολικά 20 ενοικιαστές θυρίδων στη συγκεκριμένη τράπεζα της Θεσσαλονίκης που διεκδικούν συνολικά ποσά που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version