Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου για τη συχνή ροή καταθέσεων που διαπιστώθηκε κατά το δεύτερο 6μηνο του 1999 σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, είπε ότι αφορούσε την οικονομική ενίσχυση τής δημοτικής παράταξης “Αναγέννηση” της οποίας ηγείτο ο τέως δήμαρχος.
Όπως επισήμανε ο Μ. Λεμούσιας, όλοι οι αιρετοί αμειβόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέθεταν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, ακόμη και ο δήμαρχος κατέθετε εκεί την αποζημίωσή του. Όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο πώς είναι δυνατόν να παραχωρεί την αποζημίωση του ο δήμαρχος, ο πρώην γενικός γραμματέας απάντησε ότι μεταξύ άλλων εισέπραττε σύνταξη ως οδοντίατρος. Εντύπωση προκάλεσε η κατάθεση του κατηγορούμενου ότι έπειτα από προτροπή του δημάρχου αγοράστηκαν με χρήματα της παράταξης τραπεζικές μετοχές αξίας 210.000 ευρώ.
Κληθείς να δικαιολογήσει ποσό 57.000 ευρώ σε λογαριασμό του, απάντησε ότι επρόκειτο για δωρεά της κουμπάρας του.
Σε σχόλιο του προέδρου για τις σχέσεις του κατηγορουμένου με τον τέως δήμαρχο και για το ότι ήταν διάχυτη η αντίληψη πως οι δύο άνδρες ήταν “αυτοκόλλητοι”, ο Μ. Λεμούσιας τόνισε ότι o Β. Παπαγεωργόπουλος “ήταν συνεργάτης μου”. Ερωτηθείς για το ότι ο τέως δήμαρχος τον κράτησε δίπλα του, παρότι τα προσόντα του ήταν “ελάχιστα”, ο πρώην γενικός γραμματέας ισχυρίστηκε: «Με διάλεξε για την εργατικότητα και την εμπιστοσύνη μου».
Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι η κόρη του και ο γαμπρός του διορίστηκαν στο δήμο.
Με την ολοκλήρωση της απολογίας του Μ. Λεμούσια τη “σκυτάλη” παίρνει αύριο το πρωί ο τελευταίος εκ των 18 κατηγορουμένων τέως δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος.
Ο Λεμούσιας “έδωσε” τον Σαξώνη
“Η αλήθεια είναι μόνο μία δεν υπάρχουν αλήθειες με δόσεις. Αν γνώριζα κάτι θα τον είχα ξηλώσει με τα ίδια μου τα χέρια”, είπε, αναφερόμενος στον πρώην ταμία και εκ των βασικών κατηγορούμενων για την υπόθεση, Παναγιώτη Σαξώνη, τον οποίο υπέδειξε ως μοναδικό υπεύθυνο του σκανδάλου.
Εξέφρασε -δε- την άποψη ότι ο πρώην ταμίας έκλεβε και πριν το 1999 οπότε ανέλαβε ο ίδιος αρμοδιότητες γενικού γραμματέα στο δήμο. “Από θύτης παρουσιάζεται ως θύμα», τόνισε, αποδίδοντας τους ισχυρισμούς του συγκατηγορουμένου του στην προσπάθειά του «να πάρει ελαφρυντικό, για να χαρεί τα πλούτη του”.
Απάντησε στους σε βάρος του ισχυρισμούς που διατύπωσε κατά την προ ημερών απολογία του ο Π. Σαξώνης, διαψεύδοντας τη συνάντηση γνωριμίας που φέρεται να είχε με τον πρώην ταμία στις αρχές του 1999. “Εγώ μόλις είχα αναλάβει, δεν ήξερα που είναι το γραφείο μου”.
Για τον ισχυρισμό του πρώην ταμία ότι δήθεν τού παρέδιδε σε μαύρες σακούλες μετρητά, ο πρώην γενικός γραμματέας είπε ότι επρόκειτο για δήλωση “εντυπωσιασμού” και διερωτήθη: “Είναι δυνατόν να κυκλοφορεί κανείς έτσι ξεδιάντροπα;”.
Τι είπε στην απολογία του ο Ζορπίδης
Νωρίτερα, απολογήθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών που του αποδίδονται, τονίζοντας ότι είναι “καθαρός” και “κρυστάλλινος”.
“Οι διευθυντές, οι υπάλληλοι, το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι ορκωτοί λογιστές ήταν οι ασφαλιστικές μου δικλίδες”, είπε, ενώ αναφερόμενος στον Π. Σαξώνη τόνισε ότι βρήκε ένα κενό το οποίο εκμεταλλεύτηκε για να πάρει τόσα χρήματα.
O Μ. Ζορπίδης υπερασπίστηκε το έργο του στην Αντιδημαρχία Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι εκτελούσε με συνείδηση τα καθήκοντά του,
ενώ είπε ότι αποχώρησε από το δήμο διότι διαφώνησε με τον Β. Παπαγεωργόπουλο σχετικά με την πολιτική επιβολής προστίμων στους περιπτερούχους.
Διαβάστε ακόμα:
Θεσσαλονίκη: Αθώοι για το σκάνδαλο στο Δήμο δηλώνουν οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι οικονομικών