Site icon NewsIT
11:04 | 08.11.16

Θεσσαλονίκη: Αυξάνονται οι αγορές μέσω διαδικτύου – Τι πρέπει να προσέχουν οι πελάτες…

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Ανθηση γνωρίζουν στην Ελλάδα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, ιδίως μετά την έναρξη ισχύος των capital controls, ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των καταγγελιών για αθέμιτες πρακτικές ιστοσελίδων, ειδικά τον τελευταίο χρόνο. Τα παραπάνω...

επισήμανε η αναπληρώτρια Συνήγορος του Καταναλωτή, Aθηνά Κοντογιάννη, μιλώντας στο ‘Πρακτορείο FM’ και την εκπομπή “Με τα Χίλια”. “Έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των καταγγελιών, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, πράγμα που σημαίνει πως έχουν αυξηθεί και οι σχετικές πωλήσεις” σημείωσε η κα Κοντογιάννη, με τα ηλεκτρονικά καταστήματα να είναι «συνυφασμένα με τη έννοια της ευκαιρίας, της καλύτερης τιμής και της εμπιστοσύνης». Τον πρώτο λόγο έχει, σύμφωνα με την κα Κοντογιάννη, η πληροφόρηση και ο προσεκτικός έλεγχος των στοιχείων της ιστοσελίδας, όταν προγραμματίζεται κάποια αγορά.

«Τις τελευταίες δέκα ημέρες ο Συνήγορος του Καταναλωτή δέχεται καταγγελίες καταναλωτών για διάφορες ιστοσελίδες», οι οποίες «φαίνεται να εδρεύουν σε διάφορες χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ταχυδρομική διεύθυνση ή πλήρης επωνυμία παρά μόνο μια ηλεκτρονική διεύθυνση», περιγράφει η κα Κοντογιάννη. Στις ιστοσελίδες αυτές η πληρωμή γίνεται -κατά παρότρυνση της ιστοσελίδας- μέσα από ένα έμβασμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει, τονίζει η κα Κοντογιάννη, να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς έχουν καταγραφεί πολλά προβλήματα όπως η μη παράδοση του προϊόντος ή η πλήρης αδυναμία επικοινωνίας με κάποιον, όταν ανακύπτει πρόβλημα.

Τι πρέπει προσέχει κάποιος

Μια πρώτη ασφαλιστική δικλείδα, σύμφωνα με την κα Κοντογιάννη, είναι να υπάρχουν πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, ενώ είναι καλό να κάνει κάποιος μια αναζήτηση για τυχόν σχόλια κι αξιολογήσεις, όπου καταγράφονται εμπειρίες από άλλους καταναλωτές. Βέβαια, οι πληροφορίες πρέπει πάντα να φιλτράρονται, αφού κάποια σχόλια μπορεί «να έχουν να κάνουν και με θέματα ανταγωνισμού». Για κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα θα πρέπει να υπάρχει μια «σχετική συναλλακτική αξιοπιστία» ενώ συστήνεται η χρήση προπληρωμένης κάρτας, του συστήματος PayPal και ιστοτόπων που είναι τεχνολογίας https.

Με βάση δε την ελληνική νομοθεσία, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα πρέπει, σύμφωνα με την κα Κοντογιάννη, να έχει καταχωρηθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και έχει την υποχρέωση να δώσει όλα τα στοιχεία του, ενώ «αντιστοίχως αυτά θα πρέπει να υπάρχουν και στην ιστοσελίδα». Όταν δε οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν προβλήματα, μπορούν να απευθυνθούν και στον Συνήγορο του Καταναλωτή και στα τηλέφωνα 2106460612, 2106460784 αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή, ένα δίκτυο συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών κέντρων που περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version