Site icon NewsIT
11:05 | 27.12.16

Θεσσαλονίκη: Αυτή είναι η φιλόδοξη πρόταση φοιτητών για πλατεία πάνω από το μετρό [pics]

ΦΩΤΟ από το voria.gr

ΦΩΤΟ από το voria.gr

Newsit Newsroom

Τους δημιουργούς του φιλόδοξου αρχιτεκτονικού πρότζεκτ «Πολυεπίπεδη Εγνατία» συνάντησε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιάννης Μυλόπουλος...

δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη σύλληψη των τεσσάρων φοιτητών της αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ να σχεδιάσουν μια πλατεία χτισμένη λίγα μέτρα κάτω από τη γη στον κάθετο άξονα Αγίας Σοφίας- Αχειροοποίητου, στην οποία προβλέπεται η δημιουργία ενός υπόγειου μουσείου για τις αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές του μετρό αλλά και η ανάδειξη αρχαίων μνημείων στο σημείο που βρέθηκαν κατά μήκος της πλατείας.

Ο κ. Μυλόπουλος συνεχάρη τους νέους για το έργο τους και τους κάλεσε προκειμένου να αφουγκραστεί τις ιδέες τους αλλά και να τους δώσει ερεθίσματα για νέες δημιουργίες συζητώντας μαζί τους το φλέγον ζήτημα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων στον σταθμό μετρό στη Βενιζέλου. «Μας εντυπωσίασε ότι ασχοληθήκατε με ένα θέμα τόσο επίκαιρο, τόσο ενδιαφέρον και τόσο χρήσιμο» είπε ο ίδιος απευθυνόμενος στους Φοίβο Κουκόπουλο, Κατερίνα Τούσκα, Ηλία Βούρα και Ανδρέα Σταυριανουδάκη.

Έχοντας ως δεδομένο ότι θα έχει ολοκληρωθεί το μέτρο, οι νέοι αρχιτέκτονες, οι οποίοι μάλιστα διακρίθηκαν στην 25η Διεθνή Έκθεση Αστικού Σχεδιασμού της Σερβίας για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, προτείνουν τη σύνδεση της πλατείας με τις εισόδους και εξόδους του μετρό. Ένας από τους βασικούς τους στόχους, όπως ανέφεραν και οι ίδιοι στον κ. Μυλόπουλο, ήταν η ανάδειξη της ιστορικότητας της Θεσσαλονίκης, καθώς ο επισκέπτης θα μπορεί μέσα από τη βόλτα του στην πλατεία να δει από μνημεία του 6ου αιώνα και βυζαντινές εκκλησίες μέχρι σύγχρονες πολυκατοικίες και το Μετρό.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, διευθυντής έργων Μετρό Θεσσαλονίκης, ο οποίος με τη σειρά του συνεχάρη τους νέους δημιουργούς. «Η συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με τις μοντέρνες κατασκευές δημιουργεί ενδεχομένως ένα καινούριο επιστημονικό πεδίο για τη Θεσσαλονίκη. Και εσείς είστε από τους πρωτοπόρους που πιάσατε τον ρυθμό. Η φιλοσοφία της προσέγγισης σας είναι το καινούριο, και ίσως είναι αυτό που μεταφέρει την ιστορία» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι στο έργο της κατασκευής του μετρό ενσωματώνονται νέες γενιές μηχανικών και επιστημόνων.

Οι κ. Μυλόπουλος και Κωνσταντινίδης έκαναν μια ανασκόπηση της πορείας των έργων του μετρό στην περιοχή της Βενιζέλου και προσκάλεσαν τους φοιτητές να περιηγηθούν το επόμενο διάστημα στα αρχαία του σταθμού ώστε να πάρουν «οπτικά ερεθίσματα» για νέες εργασίες πάνω στο ζήτημα της ανάδειξης της πολυεπίπεδης ιστορίας της Θεσσαλονίκης σε σχέση με το μετρό.

Πηγή: voria.gr

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version