Τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης Σταύρο Καλαφάτη επισκέφθηκε στο Διοικητήριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις σε πολύ σημαντικά εκκλησιαστικά και κοινωνικά ζητήματα, όπου πρωτοστατεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.
Ο κ. Καλαφάτης ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο για τη νέα φάση ανάπτυξης και ανάκαμψης στην οποία εισέρχεται η Θεσσαλονίκη αλλά και ολόκληρη η Μακεδονία και η Θράκη. «Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της διακυβερνήσεως της χώρας, έδειξε ότι το ενδιαφέρον και η συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελούν θέματα ύψιστης προτεραιότητας», είπε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, και συνέχισε: «Αποτελεί μεγάλη τιμή και μας φέρνει ιδιαίτερη χαρά η επίσκεψή σας στο Διοικητήριο και στον Τομέα Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών.
Παναγιώτατε, στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία δεν σας βλέπουμε ως φιλοξενούμενο, αλλά ως τον αληθινό οικοδεσπότη! Καλώς ήλθατε σπίτι σας. Στις δύσκολες μέρες που περνά η γειτονιά μας, η φωνή σας, φωνή της Χριστιανοσύνης, της αγάπης, της καταλαγής, είναι υπέρ ποτέ αναγκαία, υπέρ ποτέ χρήσιμη. Είναι αναγκαίο το έργο σας, το οποίο έχετε προσφέρει σε πάρα πολλά επίπεδα, πάντα με οδηγό τον Χριστό, το Φως, την Αγάπη και την Αλήθεια. Αισθανόμαστε συγκινημένοι που σας υποδεχόμαστε εδώ, μέσα από την καρδιά μας, αντιλαμβανόμενοι ότι η παρουσία σας θα είναι ένα καθαγίασμα για τις ψυχές μας, αλλά και ένα μήνυμα αγάπης και ενότητας».
«Αυτές τις δύο μέρες που είμαι στη Θεσσαλονίκη είχα την ευκαιρία να βρεθώ κοντά σας σε διάφορες εκδηλώσεις και να ακούσω τα οράματα και τα σχέδια που έχετε και για τη Θεσσαλονίκη και για την ευρύτερη περιοχή της ευθύνης σας και καμάρωσα την ευρύτητα των οριζόντων σας και την αποφασιστικότητα σας να εργαστείτε για το κοινό καλό των πολιτών της περιοχής σας», επισήμανε ο κ. Βαρθολομαίος.
«Γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε κοινά ενδιαφέροντα οικολογικά, από τότε που είχατε άλλο χαρτοφυλάκιο, και θεωρώ ότι η τοποθέτησή σας είναι δίπλα στην Εκκλησία και πιστεύω πως θα συνεργαστείτε, και το κάνετε, με τους μητροπολίτες της περιοχής της ευθύνης σας. Όλοι σας αναγνωρίζουν και σας εκτιμούν ως ένα θρησκευόμενο πρόσωπο, θέτετε τις υπηρεσίες του αξιώματος σας και στην υπηρεσία της Εκκλησίας και εγώ ως Πατριάρχης σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως για αυτό», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Αυτός ο χώρος μού είναι πολύ γνωστός, έχω επισκεφτεί εδώ πολλούς προκατόχους σας για να τιμήσω, να ευλογήσω, καλύτερα, εκ μέρους της μητρός Εκκλησίας τον ανώτατο άρχοντα εδώ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος εκπροσωπεί εδώ την ελληνική κυβέρνηση, και να μεταφέρω τη στοργή της μητρός Εκκλησίας στα τέκνα της Βορείου Ελλάδος, που είναι τέκνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όλοι είμεθα τέκνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Τόνισε δε, ότι αναχωρεί σε λίγο για το Άγιον Όρος με τις καλύτερες εντυπώσεις και από αυτή την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και με ευγνώμονα αισθήματα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόσφερε στον κ. Καλαφάτη μια ασημένια πόρπη και ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης πρόσφερε στον κ. Βαρθολομαίο ένα αντίγραφο του Σταυρού που φιλοτέχνησε ο Φλωρεντινός ζωγράφος Τσιμαμπούε, το πρωτότυπο του οποίου φυλάσσεται στο ναό του Σαν Λορέντζο.
Κατά την άφιξή του στο ΥΜΑΘ, τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν ο κ. Καλαφάτης και η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης μετέβησαν στο ανακαινισμένο κτίριο του ΚΕΔΑΚ (Κέντρο Διατήρησης Αγιορείτικης Κληρονομιάς) που βρίσκεται στην οδό Πραξιτέλους 7 και Ζαΐμη, στην περιοχή του Φαλήρου, όπου θα στεγαστούν οι βιβλιοθήκες του ΚΕΔΑΚ και του σωματείου «Βυζαντινή Οικουμένη». Τα εγκαίνιά τους τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
ο κ. Καλαφάτης χάρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ένα μοναδικό δώρο, ένα αντίγραφο ενός Σταυρού που φιλοτέχνησε ο Ιταλός καλλιτέχνης Τσιμαμπουε κατά τον 13ο αιώνα. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, ήταν ο τελευταίος της σχολής Φλωρεντίας που ασχολήθηκε με τη βυζαντινή τέχνη. Δείτε το βίντεο του grtimes.gr…