Αψήφησε του κινδύνους και μπήκε σε ένα φλεγόμενο διαμέρισμα, ώστε να σώσει ένα 5χρονο αγόρι. «Δεν μπορούσα να χωνέψω, ότι θα έρθει η Πυροσβεστική και ίσως βγάλει ένα νεκρό παιδί» λέει ο 26χρονος αστυνομικός από τη Θεσσαλονίκη που τιμήθηκε με Αστυνομικό Σταυρό. Ο Βασίλης Τερζάκης είναι από την Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Το 2010 κατέβηκε στην Αθήνα και άρχισε να υπηρετεί ως δόκιμος στην ελληνική αστυνομία. Από το 2011, υπηρετεί στην άμεση δράση στην Αττική. Φέτος, το Φεβρουάριο, λόγω προβλημάτων υγείας, αποσπάστηκε στη Θεσσαλονίκη και υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Μενεμένης στον Δενδροπόταμο. Με διάταξη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, ο 26χρονος αστυνομικός από τη Θεσσαλονίκη, τιμήθηκε για την αυτοθυσία του, με σκοπό να σώσει ένα 5χρονο αγοράκι μέσα από τις φλόγες. Στον 26χρονο Αστυφύλακας, απονεμήθηκε Αστυνομικό Μετάλλιο, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Μαρτίου, στο Αστυνομικό Μέγαρο Αττικής…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Νιώθω μεγάλη τιμή, που στα 26 μου πήρα ένα Τιμητικό Σταυρό, για την διάσωση ενός παιδιού. Βέβαια, πιο μεγάλη είναι η χαρά και τα συναισθήματα που νιώθω για αυτό που έγινε. Όσο αναφορά την εξέλιξη μου, σίγουρα ένας τιμητικός σταυρός είναι βαρύς και σε ακολουθεί μια ζωή» δηλώνει o Βασίλειος Τερζάκης.
Ήταν μεσημέρι 19 Φεβρουαρίου του 2015. Ο Βασίλειος Τερζάκης είχε υπηρεσία και ήταν σε περιπολία με όχημα της αστυνομίας. Στην περιοχή των Πατησίων στην Αθήνα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ξεσπά φωτιά σε ένα διαμέρισμα, σε υπερυψωμένο ισόγειο. Πρώτοι φτάνουν εκεί ο Βασίλειος Τερζάκης μαζί με συναδέλφους του. Οι γείτονες πληροφορούν πως μέσα βρίσκεται μια οικογένεια με τρία παιδιά. Ωστόσο, μέσα βρισκόταν μόνο το 5χρονο αγόρι, καθώς η μητέρα, είχε πάει να πάρει τα άλλα δυο παιδιά από το σχολείο, την ώρα που ξέσπασε η φωτιά.
Ο Βασίλειος Τερζάκης αφηγείται τα λεπτά που κινδύνεψε η ίδια του η ζωή και τον μετέτρεψαν σε ήρωα! «Μας ενημέρωσαν οι γείτονες που βρίσκονταν εκεί, ότι υπάρχουν τρία παιδιά μέσα στο σπίτι και θα καίγονταν. Εκείνη την στιγμή, η Πυροσβεστική ακόμα δεν είχε έρθει στο σημείο και είπα ότι πρέπει να μπούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά. Αρχικά σπάσαμε την πόρτα του σπιτιού αλλά δεν καταφέραμε να μπούμε μέσα, γιατί υπήρχαν αναθυμιάσεις και πολύ έντονος μαύρος καπνός…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έτσι, με βοήθησε συνάδελφος μου να πηδήξω στο μπαλκόνι και μπήκα από την μπαλκονόπορτα, αφού την έσπασα. Μπήκα τρεις φορές μέσα. Όλο το σπίτι καιγόταν και υπήρχαν έντονοι μαύροι καπνοί. Να φανταστείτε, είχα προβολέα για να φωτίζω μέσα στο σπίτι, αλλά δεν μπορούσα να δω, ούτε στο μισό μέτρο. Την δεύτερη φόρα που μπήκα, ψηλαφίζοντας τα αντικείμενα στο πάτωμα, κατάφερα να βρω το παιδί και να το βγάλω έξω. Το παιδί το βρήκα αναίσθητο, κάτω από το κρεβάτι του. Την τρίτη φορά μπήκα μέσα, γιατί μας ενημέρωσαν ότι υπήρχαν τρία παιδιά, ωστόσο τα άλλα δυο παιδιά, είχε πάει να τα πάρει η μητέρα τους από το παιδικό σταθμό».
Η φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι ήταν μεγάλη και οι καπνοί είχαν τυλίξει το σπίτι. Οι πυροσβέστες επιχειρούν σε αυτές τις περιπτώσεις, με ειδικό εξοπλισμό και ειδική στολή. Ο 26χρονος Αστυφύλακας, μπήκε χωρίς να έχει τίποτα από αυτά. Σίγουρα φοβήθηκε για την ζωή του στην αρχή, αλλά φοβήθηκε περισσότερο μην αποσύρουν κάποιο παιδί νεκρό, μετά την κατάσβεση της φωτιάς. «Φοβάσαι σίγουρα, αλλά εκείνη την στιγμή σκέφτηκα ότι υπάρχει ένα παιδί μέσα που αναπνέει, αυτό που εγώ δεν μπορώ να αναπνεύσω. Δεν μπορούσα να χωνέψω, ότι θα έρθει η Πυροσβεστική, θα σβήσει την φωτιά και ίσως να βγάλει από μέσα ένα νεκρό παιδί. Αυτό ήταν το κίνητρο μου, που είπα θα μπω μέσα και ο,τι γίνει» αναφέρει.
Μετά την διάσωση του 5χρονου, ο Βασίλειος Τερζάκης, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύτηκε. «Στο νοσοκομείο έκατσα μια μέρα. Όλο το βράδυ έκανα εισπνεόμενα, καθώς, όπως με ενημέρωσαν, είχε καθίσει αρκετός καπνός στους βρόχους των πνευμόνων μου». Στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε αμέσως και το παιδί, που ήταν σε λιπόθυμη κατάσταση και ευτυχώς, γρήγορα βρέθηκε εκτός κινδύνου.
Η μητέρα συνάντησε τον Αστυφύλακα για να τον ευχαριστήσει και σκέφτηκε ένα πολύ συγκινητικό τρόπο για να τον τιμήσει. «Βρέθηκα με την μητέρα και με ευχαρίστησε. Ένα χαρούμενο και όμορφο συναίσθημα, ήταν ότι ήθελε να δώσει το όνομα μου, σαν δεύτερο όνομα στο παιδί που έσωσα».
Πηγή: seleo.gr