Στόχος του διαγωνισμού, που είναι αφιερωμένος στον μεγάλο Τσέχο συνθέτη Antonín Dvořák, είναι να προωθήσει νέους ταλαντούχους συνθέτες από όλο τον κόσμο. Στον τελικό του διαγωνισμού συμμετείχαν συνθέτες, ηλικίας 18-23 ετών, από 19 χώρες από όλον τον κόσμο.
Εκτός από τα τρία βασικά βραβεία (1η, 2η, 3η θέση) δόθηκαν επιπλέον επτά ειδικά βραβεία, από τα οποία ο Ορέστης Παπαϊωάννου κέρδισε το βραβείο για καλύτερο έργο αυστηρού στυλ και το βραβείο καλύτερης τονικής μουσικής.
Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να γράψουν στην Πράγα δύο νέα έργα, κατά την περίοδο από 27-31 Ιουλίου 2015, βασισμένα σε μουσικά θέματα που δόθηκαν από την επιτροπή του διαγωνισμού. Το πρώτο έργο αυστηρού στυλ, με το οποίο διακρίθηκε ο Ορέστης Παπαϊωάννου, λέγεται “Prague Canon” και είναι κανόνας για ορχήστρα εγχόρδων.
“Η Πράγα, από την κλασική εποχή ακόμα, στεκόταν ως πηγή έμπνευσης για πολλούς συνθέτες οι οποίοι την επισκέπτονταν κι έγραφαν έργα τα οποία εκτελούνταν στους ιστορικούς της συναυλιακούς χώρους, με μεγαλύτερο παράδειγμα την Συμφωνία ν. 38 του W.A Mozart, τη λεγόμενη Prague symphony. Κατά κάποιο τρόπο κι εγώ έγραψα αυτόν τον κανόνα ως φόρο τιμής στην Πράγα, η οποία σε μεταφέρει σε μία άλλη εποχή” αναφέρει ο βραβευμένος φοιτητής του ΑΠΘ Ορέστης Παπαϊωάννου.
Ο Ορέστης Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1993. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Δημοτικό Ωδείο Έδεσσας, στην τάξη ανώτερων θεωρητικών του Γιάννη Γκουράνη (πτυχίο αρμονίας και αντίστιξης με άριστα) και στην τάξη κλαρινέτου του Δημήτρη Παπαϊωακείμ (δίπλωμα κλαρινέτου με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο). Σήμερα, συνεχίζει τις σπουδές του στο ΑΠΘ, στην κατεύθυνση Σύνθεσης της τάξης του καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Χρήστου Σαμαρά.