Site icon NewsIT

Θεσσαλονίκη: Δύτες καθάρισαν τον Θερμαϊκό και έβγαλαν πατίνια, ποδήλατα και μηχανάκι

10.09.2024 | 13:49
Θεσσαλονίκη: Δύτες καθάρισαν τον Θερμαϊκό και έβγαλαν πατίνια, ποδήλατα και μηχανάκι

Δεκάδες ηλεκτρικά πατίνια, ποδήλατα αλλά και ένα μηχανάκι έβγαλαν οι δύτες που καθάρισαν για ακόμη μια χρονιά τον Θερμαϊκό κόλπο στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, κάποια από τα ηλεκτρικά πατίνια είχαν πεταχτεί πρόσφατα και λειτουργούσαν ακόμα. 

Έκπληκτος απ΄όσα βγήκαν στην επιφάνεια δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος ΔΣ στην εταιρεία Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΟΛΘ Α.Ε.), Αθανάσιος Λιάγκος, δεσμευόμενος ότι η δράση για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού που υλοποιείται για δεύτερη χρονιά θα επαναληφθεί και του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι πραγματοποιήθηκε υποθαλάσσιος καθαρισμός στον 1ο Προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης ενώ φέτος οι δύτες βούτηξαν από τον 1ο προβλήτα έως τον Λευκό Πύργο, καλύπτοντας μια ακτίνα ζώνης μήκους περίπου ενάμιση χιλιομέτρου και μέχρι 20 μέτρα από το κρηπίδωμα.

Συνολικά 80 εθελοντές, εκ των οποίων οι μισοί δύτες, έβγαλαν στην επιφάνεια ό,τι πετιέται ασυνείδητα στο Θερμαϊκό. «Αν και υπήρχε πολύ θολούρα στον βυθό, καταφέραμε να εντοπίσουμε και να ανασύρουμε μπαταρίες, λάστιχα, παλιοσίδερα και πολλά πατίνια και ποδήλατα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δύτης Δημήτρης Πολυζάς.

ThessToday.gr - Καθαρισμός Θερμαϊκού

Στο σημείο βούτηξε και ο πρώην διεθνής μπασκεμπολίστας, Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει συμμετάσχει και άλλες φορές ως δύτης σε υποβρύχιους καθαρισμούς. «Είναι μια ωραία προσπάθεια και μακάρι κάποια στιγμή ο Θερμαϊκός να είναι τόσο καθαρός ώστε να κάνουμε και μπάνιο», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δύτες εκτός από τα πατίνια και τα ποδήλατα, ανέσυραν λάστιχα, πατίνια, κώνους, κινητά τηλέφωνα, πιστωτικές κάρτες αλλά και ένα πιστολάκι για τα μαλλιά.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Νικολάου, γενικό διευθυντή της MEPP (Mediterranean Company Environmental Protection), που συμμετείχε στη δράση, ο καθαρισμός στα βάθη του Θερμαϊκού έγινε με οικολογικό τρόπο, δηλαδή χωρίς την παραγωγή διοξειδίου αφού δεν γεμίζονται φιάλες οξυγόνου και τα απόβλητα θα οδηγηθούν για πιστοποιημένη ανακύκλωση και δημιουργία προϊόντων από ανακυκλωμένο πλαστικό, όπως ήταν και τα μετάλλια που απονεμήθηκαν μετά το τέλος του καθαρισμού, σε όλους τους δύτες.

Η δράση ήταν μία πρωτοβουλία της ΟΛΘ Α.Ε. σε συνεργασία με τη MEPP και με την υποστήριξη των Antipollution of V Group, Hellenic Marine Environment Protection Association (HELMEPA), Hellenic Environmental Center S.A. (HEC), Hill International, Optima Bank, Rogan Associates, Alpha Bank, ΔΕΘ – Helexpo, Samaras & Partners και υπό την αιγίδα των Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δήμου Θεσσαλονίκης και Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙ.ΜΕ).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Grtimes.gr, Thesstoday.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version