Site icon NewsIT

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για τους καθηγητές που αρνούνται τις διαδικτυακές εξετάσεις

03.02.2024 | 19:22
Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για τους καθηγητές που αρνούνται τις διαδικτυακές εξετάσεις

Προκαταρκτική ποινική έρευνα ξεκίνησε η Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης για όσους καθηγητές στο ΑΠΘ αρνούνται τις διαδικτυακές εξετάσεις.

Οι εξετάσεις αυτές αποφασίστηκε να εφαρμοστούν από Πανεπιστήμια της χώρας λόγω των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, ωστόσο τμήματα στο ΑΠΘ αντιδρούν.

Συγκεκριμένα,  Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ξεκίνησε ήδη προκαταρκτική ποινική έρευνα για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση, στάθηκε η απόφαση των Καθηγητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, σύμφωνα με την οποία δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας και άρα αρνούνται την ιντερνετική εξεταστική.

Τι αναφέρει η απόφαση:

«H Συνέλευση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στη συνεδρία της με αριθμό 8α/1-2-2024 αποφάσισε:

Να μην διεξαχθούν εξ αποστάσεως εξετάσεις καθώς θεωρεί ότι δεν πληρούται η οριζόμενη εκ του νόμου 4597/2002 (Αρ. 65, π. 4, εδ. β) προϋπόθεση του αδιάβλητου της διαδικασίας της αξιολόγησης.

Να εξετάσει την κατ΄ εξαίρεση εφαρμογή κάθε πρόσφορου τρόπου διεξαγωγής εξετάσεων διπλωματικών εργασιών, διδακτορικών διατριβών, φοιτητών Erasmus και ολιγομελών ομάδων τελειόφοιτων.

Ιωάννης Θ. Ρέκανος, Καθηγητής.

Πρόεδρος Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.»

Υπενθυμίζεται πως και το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αρνηθεί τις διαδικτυακές, με απόφαση Συγκλήτου.

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου στις 31/01/2024, υλοποιεί τον Εσωτερικό του Κανονισμό, ο οποίος προβλέπει δυνητικά ειδικές μέριμνες για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών.

Οι έκτακτες αυτές συνθήκες διαπιστώνονται σε 10 από τα 31 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, σήμερα 02/02/2024. Στο πλαίσιο αυτό, με μέριμνα των Κοσμητειών, τα Τμήματα δύνανται να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Τμήματος και διασφαλίζοντας το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Ο Πρύτανης

Χρήστος Ι.Μπούρας».

Αλλά και στην Κρήτη υπάρχουν ανάλογες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Συγκλήτου για διενέργεια εξ αποστάσεως εξετάσεων.

Μάλιστα καθηγητές υπέβαλαν την παραίτησή τους από τα διοικητικά καθήκοντα που είχαν. Συγκεκριμένα, από την Φιλοσοφική Σχολή πρόεδρος Ηλίας Κολοβός και ο αντιπρόεδρος, Δημήτρης Μποσνάκης με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, να σχολιάζει πως η Σύγκλητος «επιβάλλει με τιμωρητικούς όρους στους ακαδημαϊκούς την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεών τους».

Υπενθυμίζεται πως κατά της εισαγγελικής παρέμβασης είχαν ταχθεί όλοι οι συμμετέχοντες στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, η οποία έλαβε χώρα στις 29/1, θεωρώντας ότι στοχοποιούνται άδικα.

Tags:

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version