Τοπικά Νέα

Θεσσαλονίκη: Ένταση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για την συμφωνία των Πρεσπών

"Δημοψήφισμα τώρα", ζήτησε για ακόμη μία φορά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στο πλαίσιο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (27.06.2018) στο Grand Hotel παρουσία Μητροπολιτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και φορέων της πόλης. "Δεν θα επιτρέψουμε η συμφωνία των Πρεσπών να γίνει το Βατερλό της χώρας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

“Πριν από τρεις μήνες, στο περιφερειακό συνέδριο κάλεσα τον πρωθυπουργό να μην υπογράψει μια συμφωνία που δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας. Κάλεσα την κυβέρνηση να αναλογιστεί τα δεδομένα και τις συνθήκες της εποχής. Η πολιτική πίεση, βαραίνει την άλλη πλευρά κι όχι εμάς. Μάλιστα, τότε υποστήριξαν την άποψη αυτή στελέχη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Το σύνολο του ελληνικού λαού βλέπει πως η συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει πληγές και αποτελεί ήττα, κάτι που δεν βλέπει η κυβέρνηση που έφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Χώρα μας”, τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας.

Ένταση και αποδοκιμασίες στη συνεδρίαση

Ένταση επικράτησε στη διευρυμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της «Εγνατίας Οδού» και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Αντωνούδη. «Μετά από είκοσι, τριάντα ομιλητές ίσως ακουστεί και μια διαφορετική φωνή. Άκουσα για προδοσίες, άκουσα για προδότες και πατριώτες. Από μένα δεν θα αμφισβητηθεί η φιλοπατρία κανενός εδώ μέσα» είπε ο κ. Αντωνούδης και τόνισε ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας διέψευσε όσους επέμεναν ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί η σύνθετη ονομασία erga omnes.

«Η πολιτική σταθεροποίηση του νέου κράτους δεν είναι μόνο προς το συμφέρον του ιδίου και των πολιτών του, αλλά είναι και προς το συμφέρον της χώρας μας» σημείωσε ενώ ανέφερε ότι «ο όρος ΠΓΔΜ περιέχει το όνομα Μακεδονία εδώ και τριάντα χρόνια και κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε».  «Από τις τοποθετήσεις στελεχών της αντιπολίτευσης προκύπτει με σαφήνεια η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα» είπε και πρόσθεσε: «Τα θέλουμε όλα, ενώ δεν είναι δικά μας όλα […] Γιατί σύρονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες πίσω από μια πολιτική ευκαιριακή της αντιπολίτευσης;» διερωτήθηκε.

Στις αναφορές του κ. Αντωνούδη αντέδρασαν μέλη του ακροατηρίου που έκαναν λόγο για «προσβολή» ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ζητούσε από το ακροατήριο να αφήσει τον ομιλητή να μιλήσει. Τον λόγο πήρε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας: «Το τι λέει ο καθένας τον χαρακτηρίζει. Χαρακτηρίζει τους μεν, χαρακτηρίζει και τους δε, και όλοι θα κριθούν. Δεν χρειάζονται οι φωνές. Αφήστε τον πρόεδρο να μιλήσει και μετά θα μιλήσει ο καθένας. Δεν στερείται σε κανέναν ο λόγος. Διαφωνώ ριζικά με αυτό (σ.σ. που ακούστηκε) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το ακούσω». Ακολούθησαν συστάσεις του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Παναγιώτη Σπυρόπουλου προς το κοινό να διατηρήσει την ψυχραιμία του, και προς τον ομιλητή να ολοκληρώσει την παρέμβασή του, λέγοντας ότι προκαλεί.

Οι τόνοι ανέβηκαν και όταν η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» στο δήμο Θεσσαλονίκης, Ρία Καλφακάκου που βρισκόταν στο ακροατήριο, απευθύνθηκε στους διαφωνούντες με την τοποθέτηση του Απόστολου Αντωνούδη. «Να είστε αντικειμενική» είπε ο κ. Σπυρόπουλος στην κ. Καλφακάκου και εκείνη απάντησε: «Να είστε και εσείς αντικειμενικοί». Στο σχόλιο της κ. Καλφακάκου ότι «αυτή είναι η δημοκρατία» απάντησε ο κ. Σπυρόπουλος λέγοντας: «Σε αυτή την αίθουσα μόνο δημοκρατία υπάρχει».

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε: «Στοιχειώδη δημοκρατία δεν θα το πείτε σε εμένα» (με αφορμή τη δική του ομιλία στο περιφερειακό συνέδριο). Τελικά ο κ. Αντωνούδης αποχώρησε από το βήμα με αποδοκιμασίες. Η ένταση συνεχίστηκε για μερικά λεπτά ακόμη, την ώρα που βρισκόταν στο βήμα ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Όταν συνεχίστηκε η συνεδρίαση, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, Στέλιος Βαλιάνος επιδοκίμασε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για το θέμα, ενώ για την τοποθέτηση του κ. Αντωνούδη είπε: «Αν ήμουν διορισμένος στην ελληνική κυβέρνηση αντιλαλώντας τις κυβερνητικές θέσεις, δεν θα έθιγα τουλάχιστον από τακτ αιρετούς ότι σύρονται πίσω από πολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικές δυνάμεις».

Από την πλευρά της, η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα πολύ μεγάλο δώρο αυτών των δύο κυβερνήσεων προς το ΝΑΤΟ, τους Αμερικάνους, τη Γερμανία και την ΕΕ. Με αφορμή την ένταση που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, είπε ότι δεν περιποιούν τιμή για την αυτοδιοίκηση οι διάφορες κόντρες που αναπτύχθηκαν και πρόσθεσε: «Η μεγάλη αντίδραση σε όσα είπε ο κ. Αντωνούδης υπέρ της συμφωνίας, θα ήταν πολύ δικαιολογημένη για μένα, αν οι ίδιοι άνθρωποι που αντέδρασαν σε όσα είπε ο κ. Αντωνούδης για το θέμα, είχαν αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο στην πρόθεση της κυβέρνησης για τοποθέτηση συνολικά 64 διοδίων σε όλη την βόρεια Ελλάδα και την αύξηση στα διόδια».

Δείτε το βίντεο

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ και thestival.gr

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα