δυναμικότητας 1 ΜW, η οποία αξιοποιεί απόβλητα κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η κανονική λειτουργία της, όπως δηλώνουν οι διαχειριστές της. “Σήμερα η μονάδα λειτουργεί στο 100%. Πολλοί κτηνοτρόφοι, που μας δίνουν πρώτη ύλη (απόβλητα), είναι και μέτοχοι της εταιρείας. Όμως, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή μας από τους παρόχους. Είμαστε απλήρωτοι έξι-επτά μήνες. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Εκτός από την επένδυση έχουμε και μεγάλα λειτουργικά έξοδα” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ», που διαχειρίζεται τη μονάδα, Σπύρος Τζιάκας.
Το έργο ήδη λειτουργεί και έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη για τις αγελαδοτροφικές μονάδες της περιοχής του Λαγκαδά. Το όφελος προκύπτει από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος σε διάφορους παρόχους. “Κερδίζουμε από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά κι από την καύση λυμάτων που προκύπτουν από τις εκτροφές. Ο τζίρος μας είναι περίπου 1,7 εκατομμύρια, όμως από αυτά έχουμε να δώσουμε 1 εκατομμύριο στις πρώτες ύλες, έχουμε την μεταφορά, το προσωπικό, τις δόσεις από τα δάνεια. Τα πρώτα έτη ξέρουμε ότι δεν θα έχουμε κέρδη. Όμως και αυτό που γίνεται να μην παίρνουμε χρήματα είναι κάτι που μας οδηγεί στον αφανισμό” αναφέρει ο κ. Τζιάκας.
Το έργο κόστισε περίπου 4 εκατ. ευρώ και θα κάνει απόσβεση σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο σε οκτώ χρόνια. Για την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη, ένα σημαντικό μέρος των απαραίτητων κεφαλαίων προήλθε από το πρόγραµµα «Jessica» και το υπόλοιπο από δανεισμό και ίδια κεφάλαια των μετόχων της «Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ». Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούνται 200 κυβικά υγρής κοπριάς, που καταφτάνουν καθημερινά στη μονάδα από αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις μετόχων, αλλά και γειτονικών μονάδων, καθώς και 20 κυβικών από υπολείμματα ελαιοτριβείων και τυροκομείων.
«Τα παραγόμενα προϊόντα από τη λειτουργία της μονάδας περιλαμβάνουν τόσο ηλεκτρική ενέργεια, η οποία διατίθεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, όσο, επίσης, και εδαφοβελτιωτικό κοµπόστ σε υγρή και στερεή µορφή που θα διατίθεται κατά προτεραιότητα στους συνεργάτες της µονάδας που προμηθεύουν την πρώτη ύλη για την λίπανση των αγροτεμαχίων τους και ακολούθως σε άλλους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής που πιθανώς θα δείξουν ενδιαφέρον» επισήμανε ο κ.Τζιάκας. Στο πλάνο της εταιρείας εντάσσεται και η επέκτασή της και σε άλλη περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή της σύμβασης έργου στο Κολχικό είχε ανακοινωθεί στις 30 Οκτωβρίου του 2015 από την Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του JESSICA («Κοινή Ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές»).