Τοπικά Νέα

Θεσσαλονίκη: Έργα ανάσα σε Περαία και Μηχανιώνα! Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε 9 ρέματα

Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου της διευθέτησης των ρεμάτων στην Περαία και τη Μηχανιώνα καθώς δόθηκαν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες στη Θεσσαλονίκη.

«Πήραμε και τις τελευταίες εγκρίσεις από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΔΙΠΕΧΩ) και τώρα ετοιμαζόμαστε να εντάξουμε το έργο στο ΕΣΠΑ και μετά να το δημοπρατήσουμε», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας.

Για σημαντική εξέλιξη κάνει λόγο και ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής καθώς, όπως τονίζει, οι καθυστερήσεις, μέχρι τώρα, σχετίζονταν με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στο μέτωπο της θάλασσας. «Αυτά πλέον ξεπεράστηκαν. Η μελέτη υπάρχει, είναι ώριμη και με τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων, με το που θα ανοίξει ο άξονας του ΕΣΠΑ αμέσως εντασσόμεθα σε αυτό και δημοπρατείται το έργο. Ελπίζω ότι μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε κάνει τουλάχιστον τη δημοπράτηση και στη συνέχεια θα απομένει ο χρόνος εκτέλεσης των έργων», διευκρινίζει ο κ. Μπίλλιας.

Τα έργα που θα γίνουν

Σε ό,τι αφορά τα έργα που προβλέπεται να γίνουν, ο κ. Μπίλλιας αναφέρει ότι αφορούν την οριοθέτηση και τη διευθέτηση των ρεμάτων ώστε αυτά να εκβάλλουν κατευθείαν στον Θερμαϊκό Κόλπο, προστατεύοντας την περιοχή από το ενδεχόμενο πλημμυρών.

«Στην περιοχή υπάρχει έντονη υψομετρική διαφορά. Το νερό που κατεβαίνει από την Άνω Περαία και τους Άνω Νέους Επιβάτες πνίγει στην κυριολεξία τους οικισμούς, μέσα από τους οποίους περνούν τα ρέματα. Πλημμυρίζουμε γιατί ακριβώς τα ρέματά μας δεν χωρούν τον όγκο του νερού που ανά διαστήματα και ανάλογα με τον καιρό πέφτει στην περιοχή μας. Το αποτέλεσμα είναι να σχηματίζεται μια λίμνη σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Ο αγωγός που θα δημιουργηθεί θα μεγαλώσει κατά πολύ και θα χωράει περισσότερα κυβικά νερό. Θα καταλήγει επίσης στη θάλασσα αλλά σε τέτοιο ύψος που δεν θα συναντάει τον πεζόδρομο. Μέχρι τώρα στο σημείο αυτό το νερό γύριζε πίσω, ακριβώς γιατί δεν υπήρχε ελεύθερη ροή. Με τα έργα που θα γίνουν, τα εμπόδια αυτά δεν θα υπάρχουν πλέον και ο αγωγός θα μεταφέρει το νερό των ρεμάτων στον φυσικό τους αποδέκτη, που είναι η θάλασσα», σχολιάζει ο κ. Τσαμασλής.

 Παρεμβάσεις σε εννέα ρέματα

Σημειώνεται ότι η μελέτη προβλέπει τη διευθέτηση επτά ρεμάτων, παράλληλα, ωστόσο, με την υλοποίησή της θα γίνουν παρεμβάσεις και σε δύο ακόμη ρέματα μέχρι τη Μηχανιώνα. Στις τεχνικές εργασίες περιλαμβάνεται η δημιουργία κλειστών αγωγών και η εγκατάσταση κυβόλιθων σε αυτούς προκειμένου το έργο να είναι και πιο ανθεκτικό στο χρόνο αλλά και πιο καθαρό, ώστε να μην φυτρώνει βλάστηση στο εσωτερικό των αγωγών, εμποδίζοντας την ελεύθερη ροή του νερού. Συνολικά ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνάει τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Με αφορμή, άλλωστε, τη συμπλήρωση -σε λίγες μέρες- τεσσάρων χρόνων από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2016 που έπληξαν τον δήμο Θερμαϊκού, με αποτέλεσμα να χάσουν δύο άνθρωποι τη ζωή τους και να προκληθούν τεράστιες καταστροφές στις υποδομές και τις περιουσίες των δημοτών, ο κ. Τσαμασλής υπογραμμίζει ότι «με την ολοκλήρωση των έργων, ο πολίτης πλέον δεν θα νιώθει ανασφάλεια σε περίπτωση βροχής καθώς τα έργα εγγυώνται την καλύτερη λειτουργία της απορροής των υδάτων, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα».

Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στο σύνολο της Περιφέρειας

Την ίδια ώρα, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας επισημαίνει ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη εργολαβίες σε όλες τις περιφερειακές ενότητες για τον καθαρισμό των ρεμάτων», ενώ γίνεται προσπάθεια «να προχωρήσουν και κάποιες μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας ώστε να λυθούν κάποια προβλήματα». Ωστόσο σχολιάζει ότι η διαδικασία αυτή «απαιτεί αρκετό χρόνο και ωρίμανσης των μελετών αλλά και αδειοδοτήσεων, κυρίως περιβαλλοντικών».

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες που τίθενται, σημειώνει ότι αυτές προκύπτουν από τους χάρτες επικινδυνότητας της πολιτικής προστασίας. «Έχουμε ως προτεραιότητα οικιστικές περιοχές που κινδυνεύουν από φαινόμενα πλημμύρας, κυρίως παραλιακών δήμων σε ό,τι αφορά τη Χαλκιδική και στα πεδινά τμήματα κάποιων περιοχών που είναι κοντά είτε σε θάλασσα είτε σε κάποιο πεδινό μέρος που συγκεντρώνονται τα νερά και δεν υπάρχει η δυνατότητα απορροής των ομβρίων», τονίζει. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη επισημαίνει ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό η πόλη προστατεύεται από την περιφερειακή τάφρο ενώ γνωστοποιεί ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα εκτελεστεί εργολαβία από το Υπουργείο Υποδομών για την περιοχή της Λαχαναγοράς που αναμένεται να προστατεύσει την περιοχή από το ενδεχόμενο πλημμυρών.

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα