Site icon NewsIT

Θεσσαλονίκη: Φωτιά στον κόκκινο πύργο – Ο μεγάλος έρωτας και η παρακμή [pics, vid]

11.06.2017 | 12:21
ΦΩΤΟ από voria.gr

ΦΩΤΟ από voria.gr

Εκτεταμένες ζημιές στον κόκκινο πύργο της Θεσσαλονίκης, που κρύβει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Στο σημείο επιχείρησαν 16 πυροσβέστες με έξι πυροσβεστικά οχήματα...

Υπό πλήρη έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 02.10 τη νύχτα σε εγκαταλελειμμένο διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στον αριθμό 110 της οδού Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την πυροσβεστική. “Αυτήν την ώρα γίνεται ένας τελευταίος έλεγχος στο σημείο”, επισημάνθηκε από τις αρμόδιες πυροσβεστικές αρχές. Λίγα λεπτά μετά το τηλεφώνημα για την πυρκαγιά στον «κόκκινο πύργο», όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο διατηρητέο, έσπευσε ισχυρή πυροσβεστική δύναμη και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ αστυνομικοί της τροχαίας διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Στο σημείο επιχείρησαν 16 πυροσβέστες με έξι πυροσβεστικά οχήματα, ενώ οι φλόγες προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε όλο το εσωτερικό του κτίσματος. Έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο κόκκινος πύργος χτίστηκε για την όμορφη Ευτυχία και ήταν παραθαλάσσιος. Σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος και τον «καταπίνει» ένας κισσός. Η Ευτυχία υπήρξε ο μεγάλος έρωτας του Δημήτρη Ιωαννίδη – Τσακιρντέκη. Το 1890 θέλοντας να αποδείξει έμπρακτα τον έρωτα του για εκείνη, έχτισε έναν πύργο που του έδωσε το όνομα «Chateau mon bonheur» δηλαδή «Ο Πύργος της Ευτυχίας μου». Βρίσκεται στην οδό Βασ. Όλγας, στον αριθμό 110 στην τότε συνοικία των «εξοχών».

Τα σχέδια ήταν του Φρειδερίκου Σαγιό από τον Δημήτρη Ιωαννίδη Τσακιρντέκη και η κατασκευή του κόστισε 140.000 γρόσια. Στην τοπική κοινωνία η περιοχή ονομάζεται και «Κόκκινοι Πύργοι». Τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα με τα οποία έχει χτιστεί είναι σήμα κατατεθέν. Το κτήμα ήταν παραθαλάσσιο εκείνη την εποχή. Κοντά στη θάλασσα υπήρχε σκεπαστό θερμοκήπιο ενώ μπροστά στο κύμα υπήρχαν τραπεζάκια με καθίσματα, όπως και στο μικρότερο από τα δυο κτίσματα σε μορφή κάστρου με κόκκινα τούβλα, που το αποτελούσαν.

Από το 1984 έχει χαρακτηρισθεί, με υπουργική απόφαση, διατηρητέο. Χαρακτηριστικά είναι τα κόκκινα τούβλα με τα οποία είναι χτισμένος. Τα κτήρια της παλιάς περιοχής των εξοχών με τις «πολεμίστρες» χρησιμοποιήθηκαν αργότερα από τα εκπαιδευτήρια Σχοινά ως οικοτροφείο. Μετά τον πόλεμο μπήκαν μέσα πρόσφυγες και πολύ αργότερα εγκαταστάθηκαν οι Πρόσκοποι. Ο Πύργος της Ευτυχίας από τον κήπο της οικίας Χασά Ασίζ Καπαντζή την εποχή που στέγαζε τα εκπαιδευτήρια Αγλαϊάς Σχινά (περιοχή Ανάληψη)

Πηγή: voria.gr, seleo.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version