Τοπικά Νέα

Θεσσαλονίκη: Γερμανικές επενδύσεις δημιουργούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Eκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης αναμένεται να δημιουργήσουν στην περίοδο ως το 2025 οι γερμανικές εταιρείες πληροφορικής, λογισμικού και τεχνολογίας, που έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, κυρίως με τη δημιουργία θυγατρικών…

Οι εκπρόσωποί τους φαίνεται ότι ποντάρουν στην προοπτική της πόλης να εξελιχθεί σε κόμβο έρευνας και καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή, χάρη και στο εξειδικευμένο ανθρώπινο ταλέντο, που παράγουν τα πανεπιστήμιά της, ενώ ορισμένοι εξ αυτών διαπιστώνουν ότι η Θεσσαλονίκη σταδιακά αποκτά την κρίσιμη μάζα για να προσελκύσει εκ νέου στην Ελλάδα εξειδικευμένους εργαζόμενους που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Παράλληλα, σε πορεία ανάπτυξης βρίσκονται τα call centers γερμανικών εταιρειών στη Θεσσαλονίκη, τα οποία ήδη απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους (σ.σ. εκτιμώνται σε περίπου 400) και σχεδιάζουν νέες προσλήψεις. «Εκτιμούμε ότι η Βόρεια Ελλάδα θα κερδίζει διαρκώς την προσοχή και το ενδιαφέρον γερμανικών ομίλων με τεχνολογικό προσανατολισμό» επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, o διευθυντής του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Θεοδωράκης.

Όπως λέει μόνο την τελευταία πενταετία 25 γερμανικές εταιρείες ίδρυσαν θυγατρικές στον ελληνικό Βορρά, με τις περισσότερες εξ αυτών να επιλέγουν ως έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, οι δέκα είναι θυγατρικές γερμανικών εταιρειών πληροφορικής/ λογισμικού. «Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη έχουν ιδρυθεί, τελευταία, πέντε call centers γερμανικών εταιρειών, που θα συνεχίσουν να επεκτείνουν και να αναβαθμίζουν τις δομές τους, προβαίνοντας σε νέες προσλήψεις.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο τομέας της πληροφορικής κερδίζει συνεχώς έδαφος στη Βόρειο Ελλάδα (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης της Ηπείρου), καθώς βάσει διαθέσιμων στοιχείων, δομές τους λειτουργούν σήμερα οι PRODYNA, MVI Hellas, Deutsche Telekom IT, Noris MIKE, Infoteam Hellas, CGS Hellas, Xcelsus Hellas, Consolut Hellas, Comquent , P&I Hellas, Teamviewer, Best Secret και Adastra Hellas. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει συνέχεια. Σε κάθε νέα προσπάθεια, η αρχή είναι πάντα δύσκολη. Όμως, πλέον, το νερό έχει μπει στο αυλάκι», σημειώνει ο κ.Θεοδωράκης.

Γιατί επενδύουν στη Βόρεια Ελλάδα οι γερμανικές εταιρείες;

Κατά τον κ.Θεοδωράκη, η Βόρεια Ελλάδα διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια σταθερή σχέση συνεργασίας με τη γερμανική αγορά, που πλέον αποδίδει καρπούς, προσδίδοντας στην τοπική οικονομία υψηλή υπεραξία. «Ας μην ξεχνάμε ότι γύρω από μια μεγάλη επένδυση ή από μια μεγάλη εταιρεία η οποία αναπτύσσει δομές, οικοδομείται, τοπικά, ένα οικοσύστημα το οποίο τις υποστηρίζει. Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης ανάλογων επενδύσεων, διότι διαθέτει πολλά και σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι όμορων περιοχών γειτονικών χωρών: Εξειδικευμένο προσωπικό υψηλής κατάρτισης, ιδιαίτερα στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της μηχανολογίας και σύγχρονες και ιδιαιτέρως διευρυμένες τηλεπικοινωνιακές δομές, ικανές να υποστηρίξουν μεγάλες εγκαταστάσεις διαχείρισης δεδομένων», σημειώνει.

Παράλληλα, γεωπολιτικά, η περιοχή κατέχει, κατά τον κ.Θεοδωράκη, στρατηγική θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λειτουργώντας ως πύλη εισόδου προϊόντων από την Ασία και την Αφρική προς Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και αντίστροφα. Επιπλέον, έχει καθημερινή αεροπορική σύνδεση με όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, με περιοχές δηλαδή στις οποίες η χώρα βασίζει την οικονομική της ανάπτυξη.

«Όλα αυτά καθιστούν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας στα γραφεία του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου υποψήφιους Γερμανούς επενδυτές ή επιχειρηματίες, οι οποίοι αναζητούν Έλληνες εταίρους. Η προσέγγιση του Επιμελητηρίου από Γερμανούς οικονομικούς παράγοντες αφορά ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία ίδρυσης ενός νομικού προσώπου στην Ελλάδα, τις δυνατότητες επιδότησης επιχειρηματικών πλάνων, τη μεσολάβηση εμπορικών εταίρων, την αναζήτηση καταρτισμένου προσωπικού, καθώς και την εύρεση ακινήτων προς εγκατάσταση υποδομών» εξηγεί ο κ.Θεοδωράκης.

Κινητικότητα σε τομείς αιχμής

 Εκτός από τον κλάδο των νέων τεχνολογιών όμως, το τελευταίο διάστημα καταγράφονται επενδυτικές κινήσεις τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα. «Έχουμε ήδη κάνει επαφές με εκπροσώπους εταιρειών με παρουσία στον κλάδο της βιομηχανίας για την προοπτική δημιουργίας τοπικών μονάδων παραγωγής. (…) Κινητικότητα καταγράφεται και τους τομείς της ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών της (ΑΠΕ), της ηλεκτροκίνησης, των logistics, της φαρμακοβιομηχανίας, των τροφίμων κ.α.

Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένουμε και στις τεχνολογίες περιβάλλοντος, στην ανακύκλωση απορριμμάτων, όπως και στη διαχείριση υδατικών πόρων. Πρόκειται για πεδία στα οποία, βάσει των όσων γνωρίζουμε καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από γερμανικές εταιρείες για συνεργασίες με Έλληνες επιχειρηματίες, όχι τόσο με την προοπτική ίδρυσης θυγατρικών στην Ελλάδα, αλλά για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας, την οποία διαθέτει η γερμανική αγορά έχοντας επενδύσει σημαντικούς πόρους τις τελευταίες δεκαετίες» καταλήγει ο διευθυντής του παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα