Τη λίστα των επιχειρήσεων που λειτουργούν κάτω από άκρα μυστικότητα αψηφώντας τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης έρχονται να συμπληρώσουν και τα γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης, καθώς δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που γυμνάζουν πελάτες κρυφά εν μέσω κορονοϊού.
Ο κλάδος των γυμναστηρίων εκπέμπει «SOS» λόγω των περιοριστικών μέτρων προστασίας για την Covid-19 και μερίδα ιδιοκτητών στη Θεσσαλονίκη, είτε για τα προς το ζην είτε για λόγους αισχροκέρδειας, σηκώνουν τα στόρια και λειτουργούν παράνομα εν μέσω πανδημίας αψηφώντας τον κίνδυνο για τη διασπορά του ιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το γεγονός επιβεβαιώνει στο ThessToday.gr ο γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης Κώστας Κοπαρανίδης, εξηγώντας πως το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι γνωστό στον κλάδο, ωστόσο πρόκειται για τη μειοψηφία των ιδιοκτητών και αφορά δύο κατηγορίες: «Εκείνους που δεν έχουν να φάνε και αναγκάζονται να λειτουργούν παράνομα για να βγάλουν τα προς το ζην και εκείνους που αισχροκερδούν εν μέσω καραντίνας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για γυμναστήρια-στούντιο που σε πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως συνηθίζεται στα σύγχρονα γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης. «Είναι κοινό μυστικό. Κάποιοι ανοίγουν την αίθουσα και βγάζουν φωτογραφίες την ώρα που γυμνάζονται. Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο γιατί πιστεύω ότι όπως δεν το κάνω εγώ, θα ήθελα να είναι ευνόητο να μην το κάνει και κανένας άλλος», τόνισε ο κ. Κοπαρανίδης και πρόσθεσε πως: «Ό,τι στοιχείο “πέφτει” στην αντίληψη της αστυνομίας τότε εκείνοι που λειτουργούν παράνομα έρχονται αντιμέτωποι με το γράμμα του νόμου».
«Είμαστε απελπισμένοι»
Ο κλάδος των γυμναστηρίων αναμφίβολα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο καθώς εκτός από τα μεγάλα έξοδα (ενοίκιο, ρεύμα, και λοιπά πάγια έξοδα συν τους εργαζόμενους), βρίσκεται ουσιαστικά σε καραντίνα έναν… χρόνο! Τον Μάρτιο του 2020 ξεκίνησε το πρώτο lockdown και τέλη Μαΐου οι ζωές των πολιτών και των επιχειρηματιών επέστρεψαν δειλά-δειλά προς την κανονικότητα. Αυτό όμως δεν ίσχυσε για όλους, καθώς οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων γνωρίζουν καλά πως το καλοκαίρι αποτελεί «νεκρή» περίοδο και η κίνηση στα γυμναστήρια βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ιδίως φέτος που εφαρμόστηκαν και τα περιοριστικά μέτρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τον Σεπτέμβριο του 2020 η τότε «πράσινη» Θεσσαλονίκη μετρούσε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Τέλη Οκτώβρη ωστόσο, ανακοινώθηκε η δεύτερη καραντίνα από την κυβέρνηση και οι πολίτες παρέμειναν κλεισμένοι ξανά στα σπίτια τους. Αποτέλεσμα, να γιορτάζουμε την έλευση του νέου έτους με τα γυμναστήρια να έχουν δουλέψει ενάμιση μήνα σε διάστημα σχεδόν ενός χρόνου.
Εκτός από το «λουκέτο διαρκείας» οι περισσότερες επιχειρήσεις είχαν ήδη προχωρήσει σε παράταση των συνδρομών που βρίσκονταν σε ισχύ ή έληξαν την περίοδο του lockdown, καλύπτοντας στην ουσία τους μήνες που χάθηκαν για τους πελάτες τους. «Ερχόμαστε από τρία μνημόνια και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια υγειονομική και οικονομική κρίση, διάρκειας έξι μηνών. Τον Σεπτέμβριο που σημειώθηκε άνοδος αναγκαστήκαμε μετά από έναν μήνα να ξανακλείσουμε. Δεν υπάρχει πιο πληττόμενος κλάδος από τον δικό μας από πλευράς χρόνου, καθώς κλείνουμε πάντα πρώτοι και ανοίγουμε τελευταίοι», επεσήμανε ο κ. Κοπαρανίδης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα και ως «”ΜΕΘ” τα γυμναστήρια που λειτουργούσαν», καθώς «τηρούσαν ευλαβικά όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό με συχνές απολυμάνσεις και αποστάσεις».
Ο γραμματέας του Συλλόγου συνεχίζοντας εξέφρασε την άποψη ότι με τη διαδικασία των ραντεβού θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια, σημειώνοντας ότι οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν ορυμαγδό μηνυμάτων από ανθρώπους ηλικίας 40 έως 70 ετών που αντιμετωπίζουν ορθοπεδικά και μυοσκελετικά προβλήματα και χρειάζονται απαραίτητα τη γυμναστική.
«Θα κλείσει ένα 30% του κλάδου»
Με τη Θεσσαλονίκη να μετρά μέχρι το πρώτο lockdown 300 γυμναστήρια -εκ των οποίων σύμφωνα με τον γραμματέα του Συλλόγου τα 180 δεν είχαν άδεια-, οι οικονομικές συνέπειες της δεύτερης καραντίνας σύμφωνα με τον ίδιο θα βάλουν οριστικό «λουκέτο» σε ένα 30% των επιχειρήσεων του κλάδου, με τους ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων να ζητούν από την Πολιτεία την άμεση συνδρομή της για τη διάσωσή του.
«Η Πολιτεία πρέπει να μας βοηθήσει. Είναι απελπιστική η κατάσταση, τα έξοδα του γυμναστηρίου είναι μεγάλα και δεν προερχόμαστε από εποχές που υπήρχαν χρήματα. Αντιμετωπίζουμε το lockdown προερχόμενοι από τρία μνημόνια και τα ενοίκια είναι πάρα πολύ υψηλά, μπορεί να φτάνουν και τις 10.000 ευρώ», τόνισε ο κ. Κοπαρανίδης, ενώ πρόσθεσε πως τόσο οι επιστρεπτέες προκαταβολές όσο και το «κούρεμα» των ενοικίων αποτελούν ένα «μπάλωμα» στην οικονομική κατάπτωση του κλάδου.