Με την εξέταση δύο μαρτύρων κατηγορίας, της πρώην διευθύντριας του ΤΥΔΚΥ Θεσσαλονίκης και μίας υπαλλήλου του δήμου, συνεχίστηκε η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, υπόθεση για την οποία καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην δημοτικός υπάλληλος Παναγιώτης Σαξώνης.
Η Ελένη Σολομωνίδου, μέχρι πρόσφατα διευθύντρια του ΤΥΔΚΥ Θεσσαλονίκης, στις εισφορές του οποίου καταγράφηκε το μεγαλύτερο έλλειμμα, ανέφερε ότι ακόμη και σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει προς το Ταμείο ασφαλιστικές εισφορές δύο μηνών, το ύψος των οποίων, όμως, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη.
Η ίδια κατέθεσε ότι το οικονομικό σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν διαπιστώθηκε καθυστέρηση στην καταβολή εισφορών για διάστημα τεσσάρων μηνών.
Όπως είπε, τον Οκτώβριο του 2007 -δηλαδή 4,5 μήνες πριν δει το ‘φως’ η υπόθεση- υπήρξε όχληση του δήμου από τον τότε προϊστάμενό της.
«Λείπανε τέσσερις μήνες. Ο Σαξώνης επέμεινε ότι επρόκειτο για δύο μήνες. Η διαφορά μας ήταν 1 εκατ. ευρώ (…) Μέχρι τις γιορτές του 2007 δεν βρήκαμε άκρη. Ενημερώθηκαν κι άλλοι και μάθαμε ότι το κενό αυτό δεν οφειλόταν σε ασυμφωνία ή καθυστέρηση αλλά σε κατάχρηση» σημείωσε, ενώ έκανε λόγο για «απληστία» από την πλευρά του Π. Σαξώνη, ο οποίος υπήρξε διαχειριστής πληρωμών ταμείων και είναι ο μόνος που ομολόγησε την υπεξαίρεση.
«Εάν γινόταν ένα ‘ροκάνισμα’ στα χρήματα και δεν υπήρχε η απληστία σε ολόκληρους μήνες δεν θα καταλαβαίναμε τίποτα» κατέθεσε χαρακτηριστικά.
Η Ελ. Σολομωνίδου, η οποία ανέλαβε ως διευθύντρια του Ταμείου μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, αναφέρθηκε στην χρόνια ασυνέπεια του δήμου Θεσσαλονίκης ως προς την πληρωμή των εισφορών, σημειώνοντας ότι δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο.
«Ήταν πάγια κατάσταση οι καθυστερήσεις. Δεν είχαμε ‘όπλα’ αντίδρασης. Ήταν ένα συνεχές κυνήγι» επεσήμανε και αναφέρθηκε σε «εσωτερικά προβλήματα» της υπηρεσίας της: «Εδώ είμαστε παράρτημα, δεν έχουμε νομική υπηρεσία (σ.σ. στη Θεσσαλονίκη). Τα κεντρικά στην Αθήνα έχουν σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης της περιφέρειας. Εγώ θα τους κυνηγήσω;» διερωτήθηκε.
Νωρίτερα, κατέθεσε στο δικαστήριο μία πρώην υπάλληλος της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, η οποία σημείωσε ότι περί το τέλος του 2007 διαπιστώθηκε λογιστικό ‘άνοιγμα’ ύψους 10 εκατ. στη διαχείριση Σαξώνη,
ποσό το οποίο, όπως άκουσε, επιχειρήθηκε να καλυφθεί με «αναμόρφωση του προϋπολογισμού».
Η Μαρία Παπάζογλου επιβεβαίωσε ότι το ημερήσιο δελτίο ταμείου το έπαιρναν, κάθε μεσημέρι, ο διευθυντής της ταμειακής υπηρεσίας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο γενικός γραμματέας και ο δήμαρχος. Σε ερώτηση πάντως της υπεράσπισης του Μ. Λεμούσια, εάν από την ανάγνωση του δελτίου μπορούσε κανείς να αντιληφθεί την υπεξαίρεση απάντησε αρνητικά.
Η μάρτυρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Π. Σαξώνης έκανε μόνος του την υπεξαίρεση κι ότι κανείς από τη διοίκηση ούτε τον βοήθησε κι ούτε προσπάθησε να συγκαλύψει την υπόθεση.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.
Διαβάστε ακόμα:
Θεσσαλονίκη: Η κόντρα Λεμούσια – Σαξώνη στο επίκεντρο της δίκης για την υπεξαιρεση
Θεσσαλονίκη: Ισοβίτης εφοριακός ήταν προϊστάμενος στη ΔΟΥ που υπάγεται ο Δήμος της… υπεξαίρεσης
Επιθεωρήτρια για υπεξαίρεση Δ. Θεσσαλονίκης: Τα πλαστά του Σαξώνη ήταν δύσκολο να εντοπιστούν ακόμα και από ειδικό
Σαξώνης: Εκτός από τον Λεμούσια ήξεραν κι άλλοι για την υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης