Η ποινή της κάθειρξης επιβλήθηκε στον πρώην προϊστάμενο του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου που μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου οδηγήθηκε στις φυλακές, προκειμένου να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Ο ίδιος είχε προφυλακιστεί αρχικά, αλλά μετά το πρωτόδικο δικαστήριο αφέθηκε ελεύθερος ενόψει του Εφετείου.
Οι άλλοι δύο αστυνομικοί που καταδικάστηκαν, ένας του Αγρινίου (σε αστυνομική υπηρεσία της πόλης) κι ο άλλος της Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Αλλοδαπών), τιμωρήθηκαν -αντιστοίχως- με ποινές φυλάκισης 2,5 και 5,5 ετών. Στην πρώτη περίπτωση το δικαστήριο ανέστειλε την ποινή, ενώ στη δεύτερη αναμένεται να εκδοθεί διάταξη για την άμεση αποφυλάκισή του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε αντίθεση με τους παραπάνω, το δικαστήριο αθώωσε τέσσερις συναδέλφους τους, τρεις ομόφωνα και τον τέταρτο κατά πλειοψηφία. Είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως για πλημμεληματικές πράξεις.
Ανάλογα με την περίπτωση, το κατηγορητήριο καταλόγιζε στους αστυνομικούς ότι παρείχαν κάλυψη στο κύκλωμα (εισαγωγής ναρκωτικών από την Αλβανία) κι ότι “δώριζαν” κατασχεμένες ποσότητες ναρκωτικών σε μέλη του, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες, ενώ, παράλληλα, υπόσχονταν ευνοϊκές καταθέσεις σε κατηγορούμενους που εμπλέκονταν σε υποθέσεις ναρκωτικών. Όταν έφτασαν στην ΕΛ.ΑΣ. πληροφορίες για τις «ύποπτες σχέσεις» έγινε άρση τηλεφωνικού απορρήτου, με τον κοριό της ΕΥΠ να καταγράφει δεκάδες συνομιλίες μεταξύ των εμπόρων και των αστυνομικών.
Οι ίδιοι αστυνομικοί αρνήθηκαν το κατηγορητήριο ισχυριζόμενοι ότι οι συνομιλίες εντάσσονταν στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων για να αντλήσουν πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην αποκάλυψη άλλων κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών.
Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου κάθισαν για την ίδια υπόθεση συνολικά 59 άτομα, ανάμεσα τους και τρεις Αλβανοί που κατηγορούνταν ως διευθύνοντες του κυκλώματος και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Στους υπόλοιπους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές από φυλάκιση 2 ετών έως κάθειρξη 12 ετών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ