O κορονοϊός επιμένει και παραμένει στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη τη χώρα. Οι μετρήσεις στα λύματα της πόλης, δείχνουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ξεκίνημα του χρόνου…
Γεωμετρική αύξηση παρουσιάζει τον τελευταίο μήνα η συγκέντρωση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα στη Θεσσαλονίκη. Οι μετρήσεις που πραγματοποιεί η διεπιστημονική εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δείχνουν συνεχή αύξηση τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με τον τελικό απολογισμό του Δεκεμβρίου να δείχνει συν 200%!
«Η μέση αύξηση της τελευταίας εβδομάδας είναι της τάξης του 27%. Όμως εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι έχουμε συνεχή αύξηση. Η μέση εβδομαδιαία τιμή σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων είναι πάνω από 200%», είπε ο καθηγητής χημείας και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας, Θοδωρής Καραπάντσιος, ο οποίος, πάντως, διευκρίνισε πως οι αριθμοί δεν απεικονίζουν κατ’ ανάγκη και την πραγματική εικόνα.
«Τα νούμερα λένε τη μισή αλήθεια. Όταν πρόκειται για άλλο στέλεχος, το φορτίο μπορεί να είναι μεγαλύτερο, χωρίς να είναι μεγαλύτερη η λοίμωξη στον πληθυσμό. Αν συγκρίνουμε τα διαγράμματα τον Νοέμβριο του 2020, στη μεγάλη έξαρση της πανδημίας, το φορτίο ήταν πολύ μικρότερο. Το φορτίο είναι μεγάλο, αλλά δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς, γιατί τα στελέχη είναι διαφορετικά.
Η σύγκριση μπορεί να γίνει μόνο για το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο έχουμε το ίδιο στέλεχος με τις ίδιες συνθήκες, δηλαδή χωρίς μέτρα προστασίας. Σε κάθε περίπτωση δεν βλέπουμε να υπάρχουν σημάδια ανάσχεσης. Προς το παρόν, όμως, με τόσους που νόσησαν και τόσους που εμβολιάστηκαν η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη. Χωρίς ανοσία θα ήταν κάτι τρομερό», σημείωσε ο καθηγητής.
Ειδικά για την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου οι μετρήσεις έδειξαν αλλοίωση του πληθυσμού σε αξιοσημείωτο ποσοστό, γεγονός που αποδίδεται στη φυγή των φοιτητών και όσων πέρασαν τις διακοπές των Χριστουγέννων εκτός πόλης, αλλά και στους τουρίστες που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για τις γιορτές.
«Από τις φυσικοχημικές μετρήσεις στα λύματα βλέπουμε και ένα 20% αλλοίωση του πληθυσμού, γιατί ο κόσμος ταξίδεψε. Αυτό το 20% βάζει και μία επιπλέον αβεβαιότητα, γιατί εμείς βέβαια κάνουμε διορθώσεις, όμως αυτές δεν αντικατοπτρίζουν 100% τις αλλαγές. Το σημαντικό, όμως, είναι η μεγάλη εικόνα που είναι η διαρκής αύξηση», τόνισε ο κ. Καραπάντσιος, διευκρινίζοντας πάντως ότι η όποια απόκλιση υπάρχει σε σχέση με την πραγματική αύξηση είναι συν ή πλην δύο με τρεις μονάδες.
Πηγή: voria.gr