Δευτέρα, 18 Νοε.
11oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός: Μαύρα μαντάτα με απαισιόδοξες εκτιμήσεις – «Ασφυξία» στα νοσοκομεία

Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός: Μαύρα μαντάτα με απαισιόδοξες εκτιμήσεις – «Ασφυξία» στα νοσοκομεία

Στην πιο κρίσιμη καμπή του τρίτου κύματος της πανδημίας βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, η οποία κινδυνεύει να βρεθεί από το βαθύ κόκκινο στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης του περασμένου Νοέμβρη…

Ο σταθερά υψηλός αριθμός των κρουσμάτων, η αυξητική πορεία του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης και η καθημερινή επιβάρυνση των νοσοκομείων με επιπλέον εισαγωγές ασθενών COVID έχουν διαμορφώσει μία εύθραυστη ισορροπία, που μπορεί να ανατραπεί με το παραμικρό «στραβοπάτημα».

«Το ότι είμαστε στο κόκκινο, με βάση την κωδικοποίηση της ομάδας μας, εκφράζει την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν εμείς είχαμε άλλα τόσα διαθέσιμα νοσοκομεία στην πόλη δεν θα βάζαμε κόκκινο. Θα βάζαμε πορτοκαλί. Έχουμε 90% πληρότητα στις ΜΕΘ, αλλά και μικρή αύξηση στα λύματα που σημαίνει ότι μπορεί να μη βρεις κρεβάτι, αν αρρωστήσεις.

Με το 90% δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος, γιατί μπορεί εύκολα να γίνει 100%. Και δυστυχώς, δεν διακρίνουμε πτωτική τάση. Έχουμε ισορροπήσει σε ένα σημείο, είμαστε πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, σε μία εύθραυστη ισορροπία που σημαίνει ότι μέσα λίγες μέρες μπορεί να βρεθούμε από το κόκκινο στο μαύρο. Αν κάτι πάει στραβά, αν χαλαρώσουμε κι άλλο, μπορεί να βρεθούμε σε κατάσταση Νοεμβρίου», εξήγησε στη voria.gr ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, μέλος της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου που ανιχνεύει το ιικό φορτίο των λυμάτων, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Η αναντιστοιχία ιικού φορτίου – λυμάτων

Μία από τις διαφορές σε σχέση με το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι για τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων το τωρινό φορτίο είναι μεγαλύτερο, κάτι που όμως δεν επιτρέπει εφησυχασμό. «Υπάρχουν δύο σενάρια γιατί συμβαίνει αυτό. Το καλό σενάριο είναι ότι οφείλεται στις μεταλλάξεις, γιατί βλέπουμε ότι έχει επικρατήσει το βρετανικό στέλεχος κι αυτή η μετάλλαξη δίνει μεγαλύτερο φορτίο ανά ασθενή.

Το κακό σενάριο είναι να έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά σε νέους που είναι ασυμπτωματικοί ή με πολύ ήπια συμπτώματα, οπότε δεν θα καταγραφούν ποτέ ως κρούσματα, οι οποίοι, επειδή είναι υγιείς και δεν καταλαβαίνουν ότι νοσούν, αθέλητα γίνονται αιτία διασποράς. Προσωπικά εκτιμώ ότι ισχύουν και τα δύο», ανέφερε ο καθηγητής, σημειώνοντας επιπλέον ότι με τη μετάλλαξη αυξάνεται ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών.

«Είμαστε πιο δύσκολα από Αττική»

Η εξαίρεση της Θεσσαλονίκης -μαζί με την Κοζάνη και την Πάτρα- από το άνοιγμα του λιανεμπορίου πυροδότησε για μια ακόμη φορά το αίσθημα της αδικίας στους κατοίκους και στους επαγγελματίες της πόλης που καταλογίζουν προνομιακή μεταχείριση της πρωτεύουσας από την κυβέρνηση. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Καραπάντσιο, η επιδημιολογική κατάσταση της Θεσσαλονίκης είναι χειρότερη από αυτήν την Αθήνας.

«Είμαστε πιο δύσκολα από την Αττική. Το σύστημα υγείας εκεί πιέζεται περισσότερο, γιατί εξυπηρετεί και περιστατικά εκτός Αττικής. Ωστόσο, η διασπορά στην κοινωνία είναι στο τριπλάσιο από εμάς, ενώ θα έπρεπε να είναι στο πενταπλάσιο. Αντίστοιχα, η Πάτρα είναι σε χειρότερη κατάσταση, γιατί θα έπρεπε να είναι στο ένα πέμπτο από εμάς και είναι στο ένα τρίτο», εξήγησε.

Πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η πολυπόθητη αποκλιμάκωση, που θα αποφορτίσει την πίεση στα νοσοκομεία. «Σε ό,τι αφορά το σύνολο της χώρας, είναι φανερό ότι βρισκόμαστε στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Πιστεύω ότι σιγά – σιγά θα αρχίσει να γίνεται πιο ήπιο, αλλά δεν μπορώ να ξέρω -και κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει- σε ποιο βάθος χρόνου θα αρχίσει η κάμψη.

Αν δηλαδή θα χρειαστεί μία ή τρεις εβδομάδες. Φαίνεται πως ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας που θα προσδιορίσει αυτές τις καταστάσεις. Ίσως προς το τέλος Απριλίου θα αρχίσει να φαίνεται η κάμψη αυτή, η οποία, εφόσον συμβεί, θα έχει μία άμεση αντανάκλαση στα περιστατικά που νοσηλεύονται στις κοινές κλίνες. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας, όμως, ίσως και για περισσότερο από μία εβδομάδα θα εξακολουθούν να φορτώνονται, γιατί υπάρχει μία χρονική καθυστέρηση μεταξύ εμφάνισης κρούσματος και διασωλήνωσης. Και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο», κατέληξε ο κ. Κιουμής.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις