Σταθεροποιημένο στο ίδιο επίπεδο τιμών μετράται και κατά την τρέχουσα εβδομάδα το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τις ημερήσιες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται πως σε απόλυτες τιμές οι τελευταίες δέκα ημερήσιες μετρήσεις έχουν πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους, ενώ οι εννέα πιο πρόσφατες χρωματίζονται πράσινες, καθώς και τις αντίστοιχες ημερομηνίες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε λιγότερα από 100 επιβεβαιωμένα ημερήσια κρούσματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγκεκριμένα στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 14/06 και της Τρίτης 15/06 είναι:
-Σταθερή (-7%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 12/06 και της Κυριακής 13/06.
-Σταθερή (-9%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 02/06 και Τρίτης 03/06.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Τις τελευταίες δέκα ημέρες οι τιμές του σχετικού ρυθμού έκκρισης ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης εμφανίζονται πρακτικά σταθερές με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των μετρήσεων. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην πιθανή διασπορά του ιού στους νέους, οι οποίοι είναι κυρίως ασυμπτωματικοί και χωρίς να νοσούν ενδεχομένως να συντηρούν το ιικό φορτίο σε υπολογίσιμα επίπεδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Ερωτηθείς αν με βάση την εικόνα αυτή διαφαίνεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε πως «με την πρόοδο των εμβολιασμών αναμένεται μια γενικότερη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, η οποία κάποια στιγμή θα φανεί και στα λύματα», υπενθυμίζοντας πως «τα λύματα αποτυπώνουν το αθροιστικό αποτέλεσμα όλων εκείνων που έχουν μολυνθεί, οι οποίοι εκκρίνουν ιικό φορτίο για διάστημα 3-5 εβδομάδων».
«Είναι φυσιολογικό ότι το φορτίο στα λύματα αποκλιμακώνεται πιο αργά από ό,τι τα ημερήσια κρούσματα. Συνεκτιμώντας, πάντως, όλα τα δεδομένα, η υπάρχουσα διασπορά του ιού στην κοινότητα δεν είναι αμελητέα και γι’ αυτό δε θα πρέπει να αμελούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας», εξήγησε.
Σχετικά με τη διαδικασία του υπολογισμού του ιικού φορτίου στα λύματα, ο καθηγητής Χημείας Θοδωρής Καραπάντσιος σχολίασε: «Γίνεται μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα σε διεθνές επίπεδο για την επάρκεια των μεθόδων ποσοτικής ανάλυσης του ιικού φορτίου στα λύματα, όταν το ιικό φορτίο ελαττώνεται και φτάνει σε χαμηλά επίπεδα. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται αξιόπιστες διαδικασίες που δεν έχουν επαληθευτεί από διαφορετικά εξειδικευμένα εργαστήρια. Ούτε μπορεί να αγνοείται ότι τα λύματα εξ ορισμού είναι ένα πολύ πιο πολύπλοκο σύστημα με μεγάλη μεταβλητότητα και πολλούς βιοχημικούς αναστολείς σε σχέση με τα κλινικά δείγματα, όπου η ποσοτικοποίηση είναι πιο απλή. Η ομάδα του ΑΠΘ στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ έχει εργαστεί για την ανάπτυξη μεθοδολογίας, που παρέχει αξιοπιστία όσον αφορά την ευαισθησία, την επαναληψιμότητα και την ακρίβεια του ποσοτικού προσδιορισμού του ιικού φορτίου στα λύματα ακόμη και όταν οι τιμές ιικού φορτίου είναι χαμηλές».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.