Οι λογαριασμοί νερού προκαλούν αντιδράσεις σε δύο χωριά στη Θεσσαλονίκη, με τους κατοίκους να ρωτούν και να προσπαθούν να μάθουν για τις αυξήσεις…
Δεν πίστευαν στα μάτια τους κάτοικοι στο Πολυδένδρι και στις Πέντε Βρύσες στον Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, με τους λογαριασμούς του νερού. Οι λογαριασμοί ξαφνικά πήραν την ανιούσα, καθώς στον Λαγκαδά δεν υπάρχει δίκτυο της ΕΥΑΘ όπως υπάρχει στη Θεσσαλονίκη. Εκεί το νερό το διαχειρίζεται μία δημοτική επιχείρηση, όπως συνηθίζεται σε πολλά χωριά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ξαφνικά αποφασίστηκε να αλλάξουν οι τιμές και οι χρεώσεις, να βάλουν μετρητές και τώρα οι κάτοικοι των δύο χωριών βλέπουν τα αποτελέσματα. Οι λογαριασμοί κυμαίνονται από 500 – 1.000 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος πλήρωναν λιγότερο από 100 ευρώ.
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε από τον δήμο για να καλύψει ένα μεγάλο χρέος στη ΔΕΗ η δημοτική επιχείρηση. Σύμφωνα πάντα με τους κατοίκους, το εν λόγω χρέος έχει διαγραφεί και δεν μπορούν να καταλάβουν για ποιόν λόγο καλούνται να πληρώνουν τόσο μεγάλα ποσά.
Η πρόεδρος τοπικής κοινότητας Εξαλόφου, Πελαγία Χρυσανθοπούλου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» για το απίστευτο αλαλούμ στους λογαριασμούς νερού σε δύο κοινότητες του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. «Στον Λαγκαδά η ΔΕΥΑΛ δεν κάνει γεωτρήσεις νερού αλλά… πετρελαίου! Αφού η τιμή του νερού στις μεγάλες κλίμακες ξεκινάει από 1,5 ευρώ και φτάνει στα 2,5 ευρώ το κυβικό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εμένα ο λογαριασμός μου ήρθε 1.092 ευρώ, είναι 6μηνος εκκαθαριστικός λογαριασμός. Αυτές είναι οι αυξήσεις που έγιναν με απόφαση της ΔΕΥΑΛ και της οικονομικής επιτροπής του δήμου Λαγκαδά. Έγιναν το 2022 και πάρθηκαν με γνώμονα το ενεργειακό κόστος που αυξήθηκε, το χρέος που είχε παραλάβει η τωρινή διοίκηση από τους προηγούμενους, ένα χρέος 4,5 εκ. ευρώ, και μία κοινή υπουργική απόφαση του 2017 από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων για το κοστολόγιο του ύδατος», ανέφερε αρχικά.
«Η ΚΥΑ αυτή το 2022 ακυρώθηκε από το ΣτΕ, τα 4,5 εκ. ευρώ χρέος εξαλείφθηκαν γιατί το υπουργείο Εσωτερικών «χάρισε» τον Σεπτέμβριο του 2022, σε 38 δήμους τα χρέη τους, αντί να γίνει αναπροσαρμογή. Το νερό πριν, στα 50 πρώτα κυβικά ήταν 0, 12 ευρώ. Η νέα διοίκηση το έκανε 0,40 ευρώ στα πρώτα κυβικά, 333% αύξηση στα πρώτα κυβικά και στα 200 κυβικά είναι 1000% αύξηση. Δεν λέμε να μην γίνουν αυξήσεις αλλά αυτές τις αυξήσεις δεν τις χωρά ο κοινός νους», συμπλήρωσε η κ. Χρυσανθοπούλου.