Ο λύκος επιτέθηκε σε σκύλο που βρισκόταν σε αυλή σπιτιού στην Επανομή στη Θεσσαλονίκη. Τρομαγμένος ο ιδιοκτήτης από τα όσα έγιναν μπροστά στα μάτια του…
Ο λύκος στην Επανομή έφτασε έξω από σπίτι που βρισκόταν σκύλος αλλά η περίφραξη που υπήρχε, δεν του επέτρεπε να μπει. Το άγριο ζώο άρχισε να σκάβει και κατάφερε να βρεθεί μέσα. Τον σκύλο έσωσε την τελευταία στιγμή ο ιδιοκτήτης του, που άκουσε τον θόρυβο και βγήκε. Άρχισε όπως λέει να πετάει πέτρες και ο λύκος έφυγε. Ο σκύλος τραυματίστηκε αλλά ευτυχώς είναι ζωντανός. Οι επιθέσεις του τελευταίου διαστήματος έχουν αναστατώσει τους κατοίκους της περιοχής που φοβούνται για χειρότερες καταστάσεις στο μέλλο, αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ολοένα και περισσότερες είναι οι εμφανίσεις που κάνουν λύκοι σε αστικές ζώνες, με την Επανομή στη Θεσσαλονίκη να έχει τεθεί σε συναγερμό για επιθέσεις ακόμη και σε σπίτια, με θύματα -προς το παρόν- οικόσιτα ζώα. Το τελευταίο περιστατικό καταγράφηκε το βράδυ της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου, όταν ένας λύκος έφτασε στο σημείο να εισβάλει σε αυλή κατοικίας και να επιτεθεί στον σκύλο συντροφιάς του ιδιοκτήτη.
Ενδεικτικό της «μανίας» του λύκου, αποτελεί το γεγονός ότι για να επιτεθεί στο ζώο έσκαψε κυριολεκτικά κάτω από την περίφραξη και μπήκε μέσα από τα σύρματα. Κατάφερε να το τραυματίσει, ωστόσο λίγο αργότερα απωθήθηκε από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος του εκτόξευσε πέτρες.
Ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Επανομής, Γιώργος Ρήγας μιλώντας στο thesstoday.gr επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα η εμφάνιση των λύκων έχει αυξηθεί ιδιαίτερα στην περιοχή της Επανομής, με πολλές καταγεγραμμένες επιθέσεις, ειδικά σε κυνηγόσκυλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Έχουμε αναφέρει το πρόβλημα επανειλημμένως στις αρμόδιες Υπηρεσίες εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κάποιο διαχειριστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του». Και δεν είναι μόνο στην Επανομή το πρόβλημα.
«Πριν τρεις μέρες στα Βασιλικά ένας άλλος λύκος κατάφερε να σκοτώσει δύο κυνηγόσκυλα, ενώ ένα ακόμη πρόλαβε και το έσωσε ο κυνηγός», ανέφερε χαρακτηριστικά, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι «η ενημέρωση που έχουμε ακόμη και από περιοχές στη νότια Ελλάδα, όπως η Αθήνα, είναι ότι παρατηρείται μια αύξηση του πληθυσμού των λύκων, ανάλογη με εκείνη των αγριόχοιρων».
Ο Αλέξανδρος Γκάσιος, δασολόγος με ειδίκευση στη διαχείριση άγριας πανίδας, επιστημονικός συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, ανέφερε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 τεκμηριωμένες επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα, αριθμός ο οποίος εκτιμάται πως στην πραγματικότητα είναι αρκετά μεγαλύτερος.
«Η εμφάνιση των λύκων -όπως και όλων των θηλαστικών- είναι γενικό φαινόμενο που συμβαίνει στην Ευρώπη, με πολλά αίτια. Η εγκατάλειψη της ορεινής γεωργίας και κτηνοτροφίας, σε συνδυασμό με τη μείωση της δραστικότητας στα φυτοφάρμακα, έχουν ευνοήσει τους πληθυσμούς μικρών θηλαστικών όπως τα τρωκτικά στις πεδινές, ημιαστικές και αγροτικές εκτάσεις. Αντίστοιχα αυξάνεται ο πληθυσμός των αγριόχοιρων και των ζαρκαδιών, με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί των θηρευτών των παραπάνω ειδών όπως είναι οι λύκοι να έχουν αυξηθεί σημαντικά».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πληθυσμός του λύκου, όπως και κάθε σαρκοφάγου θηλαστικού, ακολουθεί τις διακυμάνσεις του πληθυσμού των ειδών που αποτελούν τη λεία του, ενώ ανέφερε επίσης πως ο λύκος μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να εντοπίσει την τροφή του.