Η τρέχουσα δεκαετία ήταν για τους περισσότερους από δύσκολη έως εφιαλτική. Για τον ίδιο όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά...
Η αγάπη για το κρασί και το αμπέλι είναι γραμμένη στο DNA του Φλόριαν Σνάιντερ, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα σε οικογένεια οινοποιών στο Καϊζερσλάουτερν στη Γερμανία.
Ο ίδιος συνεχίζει την παράδοση που ξεκίνησε ο προπάππους του όχι στο μακρινό Καϊζερσλάουτερν αλλά στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, όπου δημιούργησε το 2012 το μπουτίκ οικογενειακό οινοποιείο Κτήμα Φλόριαν.
Όπως εξήγησε στο voria.gr, η οικογένεια του μετανάστευσε από τη Γερμανία στη Θεσσαλονίκη το 2002. «Ο πατέρας μου ήθελε να ζήσουμε κάπου που να έχει καλό καιρό, γερμανικό σχολείο για μένα και τον αδερφό μου και να είναι κοντά σε αεροδρόμιο γιατί ταξίδευε συχνά για δουλειές. Έτσι επιλέξαμε τη Θεσσαλονίκη, όπου ο πατέρας μου άρχισε να αγοράζει σταφύλια από τον Τρίλοφο Νάουσας και να φτιάχνει κρασί μόνο για την οικογένεια», λέει.
Χρόνο με τον χρόνο οι ποσότητες κρασιού αυξάνονταν οπότε ο Φλόριαν αποφάσισε να σπουδάσει οινολογία στη Βιέννη ακολουθώντας τον δρόμο του οινοποιού. Το Κτήμα Φλόριαν δημιουργήθηκε στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης δίπλα ακριβώς από το σπίτι της οικογένειας Σνάιντερ και διαθέτει μία υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό, τόσο από το μπαλκόνι όσο και από το roof garden.
Μάλιστα, οι πρώτες φιάλες του οινοποιείου το 2013 πουλήθηκαν στην Αυστρία, όπου βρισκόταν τον περισσότερο καιρό ο Φλόριαν. Η εξωστρέφεια του κτήματος, που ξεκίνησε με τα πρώτα βήματα συνεχίζεται το ίδιο δυναμικά μέχρι σήμερα, καθώς όπως λέει ο Φλόριαν τα 2/3 της παραγωγής εξάγονται σε Γερμανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Γαλλία και Λιχτενστάιν.
Το Κτήμα Φλόριαν παράγει περί τις 35.000 φιάλες ετησίως και 13 ετικέτες κρασιών, που έχουν αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία. Στα λευκά και ερυθρά κρασιά ήρθαν να προστεθούν εφέτος και δύο ροζέ, ένα Syrah και ένα από συνοινοποίηση Syrah, Αγιωργίτικο και ξινόμαυρο.
Οι αμπελώνες του Κτήματος συνολικής έκτασης 65 στρεμμάτων βρίσκονται σε δύο χαρισματικές οινοποιητικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας: στον Τρίλοφο κοντά στην Επανομή, νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, και στο Τρίλοφο της Νάουσας. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται ξεπερνούν τις δέκα, ελληνικές και ξένες.
Το Κτήμα Φλοριάν που εντάχθηκε πρόσφατα στους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος συμμετείχε για πρώτη φορά την περασμένη άνοιξη στις Ανοιχτές Πόρτες με μεγάλη επιτυχία.
Ετοιμάζεται, δε, να γιορτάσει την πανσέληνο στις 17 Ιουλίου με μία βραδιά στο roof garden, που περιλαμβάνει μουσική, αστροπαρατήρηση, κρασιά και ένα κοκτέιλ με το ροζέ syrah που δημιουργήθηκε στο Αegean Coctails & Spirits Festival 2019 στην Αθήνα.