Το βιομηχανικό ακίνητο «Φιξ» βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και από το 1983 παραμένει ξεχασμένο στα δυτικά της πόλης. Τέσσερις δεκαετίες μετά μπαίνει σε εφαρμογή ένα μεγαλόπνοο σχέδιο…
Εντός του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει από την Dimand η ανακατασκευή και αξιοποίηση του εμβληματικού παλιού βιομηχανικού ακινήτου «ΦΙΞ», στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, που για χρόνια περίμενε στωικά να γυρίσει σελίδα. Η επένδυση όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής Επενδύσεων της Dimand, Νίκος Δήμτσας που αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ θα αφορά στην αναγέννηση του βιομηχανικού ακινήτου με τη δημιουργία συγκροτήματος μεικτών χρήσεων, οι οποίες επί του παρόντος δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιες θα είναι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεν αποκλείεται όπως ανέφερε στο voria.gr, χαρακτηριστικά ο κ. Δήμτσας να περιληφθούν στον σχεδιασμό του έργου γραφειακοί χώροι, κατοικίες, εμπορικές χρήσεις και ενδεχομένως και ξενοδοχείο. Σημειώνεται πως η συνολική έκταση του οικοπέδου είναι 25 στρέμματα.
Σήμερα η εταιρεία κατέχει το 50% του ακινήτου, ωστόσο αναμένεται πως στο πρώτο τρίμηνο του 2023 θα ολοκληρωθεί η συνολική απόκτηση του ακινήτου, καθώς σε αυτό το στάδιο είναι σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις. Μετά την απόκτηση του 100% του ακινήτου αναμένεται να τρέξουν οι σχετικές μελέτες, προκειμένου να σηματοδοτηθεί με την ολοκλήρωση τους η έναρξη του έργου. Ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου εκτιμάται σε 2,5 με 3 χρόνια ωστόσο δεν αποκλείεται μέρος του ακινήτου να είναι έτοιμο για χρήση το 2025.
Η υλοποίηση του εν λόγω έργου αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην αναβάθμιση της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται από κοινού με την Prodea Investments η δημιουργία του συγκροτήματος γραφείων “Hub 26”, σε έκταση απέναντι από το «ΦΙΞ». Η συνολική επένδυση για το project που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, υπολογίζεται σε 35 εκατ. ευρώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ιστορία του ακινήτου
Τα πρώτα κτήρια του συγκροτήματος άρχισαν να ανεγείρονται το 1882, για τις ανάγκες του οινοπνευματοποιείου Μισραχή. Η δεύτερη οικοδομική φάση χρονολογείται στην περίοδο 1892-1893, όταν ιδρύθηκε και λειτούργησε το ζυθοποιείο από τους επιχειρηματίες Αλλατίνι, Μισραχή και Φερνάντεζ, στο ίδιο οικόπεδο όπου λειτουργούσε το οινοπνευματοποιείο Μισραχή.
Το 1912, η εταιρεία Μισραχή-Φερνάντεζ μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ζυθοποιείο Όλυμπος», ενώ το 1920 συνενώθηκε με το «Ζυθοποιείο Νάουσα». Το 1926, η πλειοψηφία των μετοχών πέρασε στην αθηναϊκή εταιρεία «Κάρολος Φιξ».
Το 1983 η εταιρεία κήρυξε πτώχευση και η ακίνητη περιουσία της περιήλθε στην Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ. Το 1991, το συγκρότημα αγοράστηκε –μετά από πλειστηριασμό – από ομάδα ιδιωτών. Το 1994, η 4η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων χαρακτήρισε το συγκρότημα «έργο τέχνης εξαιρετικού ενδιαφέροντος» και κηρύχθηκε «διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς».
Κάποια μη διατηρητέα τμήματα νοικιάστηκαν ως χώροι διασκέδασης και πολιτισμού. Στη δεκαετία που ακολούθησε αποχαρακτηρίστηκαν κάποιοι χώροι, αλλά, μετά από προσφυγές, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το σχετικό προεδρικό διάταγμα.