Μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε σήμερα η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης, Γερακίνα Μπισμπινά.
Η ίδια, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, γνωστοποίησε ότι το νέο τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης των αναδόχων και υπάρχει ετοιμότητα για την έναρξη των παρεμβάσεων.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση των ψεκασμών, οι οποίες εξαρτώνται από τις κλιματολογικές, κυρίως, συνθήκες. “Συνήθως οι προϋποθέσεις αυτές υπάρχουν στα μέσα με τέλη Απριλίου για τους ψεκασμούς από εδάφους λόγω καιρού και στις αρχές Ιουνίου για τους ψεκασμούς από αέρος, λόγω της στάθμης του νερού στους ορυζώνες” είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Μπισμπινά, παρουσιάζοντας τον απολογισμό του περσινού προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, το χαρακτήρισε ως επιτυχές. Επισήμανε ότι υπήρξαν περιορισμένα περιστατικά ατόμων που νόσησαν από μεταδοτικές ασθένειες που οφείλονταν στα κουνούπια και αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά, ενώ οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας ως πρόσθετο εργαλείο τη διαδικτυακή παρακολούθηση των εργασιών των αναδόχων σε πραγματικό χρόνο.
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Θανάσης Μπασδάνης από την “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια” επισήμανε ότι παρά την προσπάθεια που γίνεται, τα αποτελέσματα δεν είναι πολύ καλά καθώς, όπως είπε, η περιφερειακή ενότητα Σερρών είναι αναγκασμένη να κάνει ένα επιπλέον πρόγραμμα, που συνεπάγεται επιπλέον δαπάνη.
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” χαρακτήρισε απαράδεκτο τμήμα της εισήγησης της αντιπεριφερειάρχη που αφορούσε τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, καθώς εκτίμησε ότι αφήνεται να εννοηθεί πως μπορεί να είναι εστίες μόλυνσης και μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Σημείωσε δε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί εθνικό σχεδιασμό.
Ο Νίκος Χρυσομάλλης από την “Ελληνική Αυγή” ανέφερε ότι τα κουνούπια μεταφέρουν ασθένειες σε ανθρώπους και ζωντανά και μπορεί να υπάρξει μείζον πρόβλημα αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.
Να εξεταστούν και εναλλακτικές μέθοδοι καταπολέμησης κουνουπιών ζήτησε ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη “Συμμετέχω” ενώ ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ανέφερε ότι το κόστος του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών εκτινάσσεται λόγω έλλειψης ενιαίου σχεδιασμού σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και εξαιτίας της δραστηριοποίησης συγκεκριμένων εταιρειών και της παραγωγής σκευασμάτων από γνωστές πολυεθνικές.
Η Νιόβη Παυλίδου από τους “Πολίτες Μπροστά” επισήμανε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ελέγχου του κόστους και εξοικονόμησης χρημάτων, ενώ ο Θανάσης Αγαπητός από την “Ανταρσία” είπε ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, υπάρχει ανάγκη για ενιαίο τρόπο συνολικής παρέμβασης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ