Τετάρτη, 27 Νοε.
12oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Μόλις στο 52% το ποσοστό εμβολιασμού – Απομακρύνεται η σκέψη για lockdown

Θεσσαλονίκη: Μόλις στο 52% το ποσοστό εμβολιασμού –  Απομακρύνεται η σκέψη για lockdown

Η περίπτωση νέων μέτρων στη Θεσσαλονίκη με την επιβολή lockdown προς το παρόν αποκλείστηκε παρά τα πολλά κρούσματα κορονοϊού, ωστόσο, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού που φτάνουν στο 52%.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της σύσκεψης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και τους 14 δημάρχους του νομού επισήμανε ότι δεν είναι η περιοχή σε κατάσταση που να δικαιολογεί επιπλέον μέτρα για την πανδημία κι ότι η σημερινή σύσκεψη είναι προετοιμασίας και συντονισμού ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχες με τις περσινές καταστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον ο υπουργός τόνισε πως περισσότερη ανησυχία προκαλεί η δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Πλεύρης ερμήνευσε την παραδοξότητα ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες στη βόρεια Ελλάδα είτε να παραμένουν σταθερά σε υψηλά νούμερα (Θεσσαλονίκη) είτε να αυξάνονται (δυτική Μακεδονία). Ο κύριος λόγος σύμφωνα με τον υπουργό είναι τα μικρότερα ποσοστά εμβολιασμών των πολιτών όπως αναφέρει το voria.gr.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας… «Ηρθαμε κλιμάκιο του υπουργείου και με την κ. Γκάγκα, προκειμένου να γίνει αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή. Ξεκαθαρίζουμε ότι έχουμε έρθει προληπτικά κι ότι δεν τίθεται καμιά κουβέντα για περαιτέρω μέτρα στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τόσο τους διοικητές των νοσοκομείων, όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση για κάποια νούμερα τα οποία θεωρούμε ότι χρειάζονται μια προσοχή κι έχουν να κάνουν με την αύξηση των νοσηλειών και την αύξηση των κρουσμάτων και να κουβέντα. Προληπτικά βρισκόμαστε και ενημερώνουμε. Στόχος μας είναι να αυξηθεί το ποσοστό των διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πανδημία. Δεν υπάρχει καμιά άλλη εμβολιασμών, που σε κάποιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της χώρας και παράλληλα να υπάρχει η τήρηση των μέτρων ώστε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πανδημία».

Αναφερόμενος στους αρνητές είπε: «προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν και απευθυνόμαστε σ’ αυτούς και θέλουμε να τους πείσουμε και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που φαντάζονται διαφορετικά θέματα και εκεί προφανώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η υποχρεωτικότητα σταματά στην παρούσα φάση στους υγειονομικούς. Δεν τίθεται κανένα θέμα επέκτασης. Εδώ εξετάζουμε πώς θα επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή προστασία και πως θα πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν».

«Ερχόμαστε εγκαίρως να ενημερώσουμε, ώστε σε συνεργασία όλοι μαζί να καταβάλλουμε προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρήσουν τα υπάρχοντα μέτρα προστασίας. Δεν υπάρχει κουβέντα για νέα επιπλέον μέτρα», τόνισε ο κ. Πλεύρης και ερωτηθείς για τη δυτική Μακεδονία επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για τη συγκεκριμένη περιοχή, επειδή όπως είπε: «η αλήθεια είναι ότι όσο απομακρύνεσαι από τα μεγάλα αστικά κέντρα παρατηρείται και μια λιγότερη συμμετοχή στον εμβολιασμό. Έχουμε δει τα νούμερα και για εκεί όμως δεν τίθεται προς το παρόν θέμα επιπλέον μέτρων».

Όπως τόνισε στους δημάρχους ο υπουργός ενώ ο μέσος όρος των εμβολιασμένων στην υπόλοιπη χώρα είναι στο 60%, στη Θεσσαλονίκη είναι στο 52% και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα χαμηλά. Την ίδια ώρα τόνισε ότι το 92% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ της χώρας είναι ανεμβολίαστοι.

Από την πλευρά της η Πατουλίδου τόνισε: «πέρσι πριν από το τριήμερο της 26ης – 28ης Οκτωβρίου είχαμε κάνει μια σύσκεψη προετοιμασίας. Τα πράγματα δεν πήγαν καλά, κάτι μπορεί να ξέφυγε, ενώ δεν υπήρχαν τα εμβόλια. Φέτος υπάρχουν τα εμβόλια, υπάρχουν οι μεταλλάξεις, υπάρχει μικρό ποσοστό εμβολιασμών. Σκοπός, αφού γνωρίζουμε την κατάσταση, είναι να βρούμε την καλύτερη δυνατή διαδικασία λύσης του προβλήματος. Του χρόνου τέτοια εποχή πρέπει στο μέτρο να είμαστε ίδιοι και να μη μας λείπει κανείς».

Τέλος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είπε: «Η πανδημία εξακολουθεί να είναι εδώ. Το 2021 δεν είναι 2020. Υπάρχουν τα εμβόλια, είμαστε πολύ πιο προετοιμασμένοι και πρέπει να συντονιστούμε ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω έξαρση. Πλέον πρέπει και είμαστε πολύ πιο έξυπνοι ώστε να αποφύγουμε τα οριζόντια μέτρα, τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία».

Θάνος Πλεύρης: Δεν τίθεται θέμα μέτρων αλλά θέμα πρόληψης

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετά από σύσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα μέτρων, αλλά τίθεται θέμα προληπτικής επίσκεψης για να προλάβουμε όλα τα δεδομένα.

«Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή τώρα που είναι νωρίς γιατί ο στόχος μας είναι να τηρηθούν τα μέτρα, να επεκταθούν οι εμβολιασμοί και πραγματικά να διαχειριστούμε την πανδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν τίθεται θέμα μέτρων, επειδή πολλά λένε, τίθεται θέμα προληπτικής επίσκεψης για να προλάβουμε όλα τα δεδομένα», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους υγειονομικών που αντιτίθενται στο μέτρο της υποχρεωτικότητας, σημείωσε: «Η πολιτεία έχει πει ξεκάθαρα ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα επεκταθεί. Αλλά για τους υγειονομικούς και για όσους έχουν ευάλωτες ομάδες να τις φροντίζουν, η υποχρεωτικότητα έχει να κάνει ότι μεταξύ της ατομικής επιλογής και δημόσιας υγείας επικρατεί η δημόσια υγεία. Όπως ένας γιατρός έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί έτσι κι ένας ασθενής έχει δικαίωμα ο γιατρός που θα τον θεραπεύει να είναι εμβολιασμένος. Τους δώσαμε την ευκαιρία, τους σεβόμαστε και τους καλούμε να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση και να επιστρέψουν. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία άλλη αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική σε αυτό το θέμα».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε ότι καθημερινά μπαίνουν στις μονάδες εντατικής και καταλήγουν κυρίως μη εμβολιασμένοι ασθενείς κι έδωσε το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και σημαντικό για την ασφάλεια όλων.

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΑΒ, εκτός από τον κ. Πλεύρη και την κ. Γκάγκα, συμμετείχε το Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ Νίκος Παπαυεσταθίου, οι διοικητές της 3η2 και 4ης ΥΠΕ καθώς και διοικητές νοσοκομείων.

Όσο διαρκούσε η σύσκεψη, υγειονομικοί που αντιτίθενται στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και κάποιοι από τον αντιεμβολιατικό χώρο πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις