Οι 10 δράστες που χτύπησαν τη σχολή Ευκλείδης στη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ πιθανό να κληθούν να πληρώσουν τις ζημιές που προκάλεσαν. Χρειάστηκαν δυο μέρες για να επιστρέψει μια σχετική κανονικότητα…
Οι δράστες μπήκαν στη σχολή Ευκλείδης στη Θεσσαλονίκη και κατέστρεψαν ακόμα και τους νεροχύτες. Έσπασαν θρανία, πόρτες και παράθυρα αλλά αυτή τη φορά δεν κατάφεραν να ξεφύγουν. 10 άτομα έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας και πλέον είναι πολύ πιθανό να έρθουν αντιμέτωποιμε τις συνέπειες των πράξεών τους. «Η μαγκιά αυτή τη φορά δεν θα είναι τσάμπα» αναφέρει η αντιδήμαρχος Παιδείας, Ιωάννα Κοσμοπούλου, σε σχετική της ανάρτηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι οι εκτεταμένες καταστροφές στο σχολικό συγκρότημα του Ευκλείδη και πιο συγκεκριμένα στο 15ο και το 14ο ΕΠΑΛ, σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, 16 Οκτωβρίου, όταν τουλάχιστον δέκα νεαροί εισήλθαν στο εσωτερικό του συγκροτήματος και κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους. Χαρακτηριστικό των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσαν – ειδικά στο 15ο ΕΠΑΛ – οι δέκα νεαροί που συνελήφθησαν από την αστυνομία και άλλα άτομα που ίσως να κατάφεραν να διαφύγουν της σύλληψης, είναι ότι τα συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης έδωσαν «μάχη» με το πρώτο φως του ήλιου, για να καταφέρουν να επαναφέρουν το σχολείο σε μία «νορμάλ» κατάσταση και να λειτουργήσει με ασφάλεια δύο ημέρες αργότερα.
Πρόκειται για Έλληνες ηλικίας από 14 έως 19 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, από το Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας – Τριανδρίας, για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Σε σχετική της ανάρτηση η αντιδήμαρχος Παιδείας, Ιωάννα Κοσμοπούλου, ανέφερε:
«Την περασμένη εβδομάδα μια ομάδα νέων παιδιών (μαθητές του ίδιου του σχολείου οι περισσότεροι) μπήκε σε ένα από τα κτίρια του σχολικού συγκροτήματος του “Ευκλείδη” και τα έκανε γυαλιά – καρφιά κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά. Το σχολείο είχε συναγερμό ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, που τοποθετήσαμε την Άνοιξη μετά από προηγούμενη επίθεση βανδαλισμού. Κι ενώ ο συναγερμός χτυπούσε και με αστυνομικό τμήμα να εδρεύει στην απέναντι γωνία, οι νεαροί τα έσπαγαν.
Τα έσπαγαν χωρίς να τους νοιάζει τι θα βρουν την άλλη μέρα οι συμμαθητές τους, τι θα βρουν αυτοί οι ίδιοι. Οι διευθυντές των σχολείων για μία ακόμη φορά σε κατάσταση σοκ. Αυτήν τη φορά 10 άτομα συνελήφθησαν (προφανώς λόγω του συναγερμού δεν πρόλαβαν να διαφύγουν), άρα οι “γνωστοί-άγνωστοι” απέκτησαν επιτέλους ονοματεπώνυμο.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του αντέδρασε άμεσα και έπραξε τα δέοντα, ώστε να αποκατασταθεί ο χώρος εντός 2 ημερών και τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς τους να επιστρέψουν με ασφάλεια στις τάξεις τους. Ποιος όμως πληρώνει τον βαρκάρη; Αυτήν τη φορά, μετά την πλήρη αποτίμηση των ζημιών, θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε αυτό που αναλογεί στην περιουσία των πολιτών. Γιατί η μαγκιά δεν είναι τζάμπα. Πρέπει να πληρώνεται. Η κοινωνία μας δεν πρέπει να επιδεικνύει την παραμικρή ανοχή στον βανδαλισμό και την καταστροφή σχολείων από τα ίδια της τα “σπλάχνα” χωρίς λόγο και αιτία. Και δυστυχώς ο βανδαλισμός στα σχολεία είναι ένα νέο σημείο των καιρών.»