Το βιβλίο που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει τις ιστορίες ενός αντάρτη και ενός πρώην χωροφύλακα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο…
Όταν πριν από χρόνια άκουγε σε καφενείο της Γερακινής στη Χαλκιδική έναν χωροφύλακα ο οποίος υπηρετούσε στη φυλακή της Μυστικής Στρατιωτικής Αστυνομίας, στη Θεσσαλονίκη, να διηγείται την ιστορία της ζωής του, δεν φανταζόταν ότι σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά, τα λόγια αυτά θα πυροδοτούσαν το πρώτο του και μοναδικό συγγραφικό του έργο, μία τριλογία.
Αντλώντας βιωματικά στοιχεία του «Γιωργή», όπως ονόμασε στο βιβλίο τον πρώην χωροφύλακα, ο Δημήτρης Βασιλάκης ξεκίνησε το ταξίδι της συγγραφής με ιστορίες και πραγματικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρουσιάζοντας πριν από 3 χρόνια τον πρώτο τόμο του «Χωροφύλακα» και πρόσφατα τον δεύτερο τόμο σε εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία». Ο τρίτος τόμος αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα και βρίσκεται ήδη σε φάση τελικής επεξεργασίας.
Στον πρώτο τόμο, ο συγγραφέας αφηγείται πώς ο Γιωργής βοήθησε τον συγχωριανό του Μιχάλη να αποδράσει από τη φυλακή της Μυστικής Στρατιωτικής Αστυνομίας και να φτάσει στα βουνά της Μακεδονίας όπου έγινε αντάρτης του ΕΛΑΣ, ενώ ο Γιωργής έφτασε μέχρι το Ζαγκλιβέρι και βρήκε δουλειά ως τσομπάνης.
«Στον δεύτερο τόμο, ο Γιωργής ο οποίος έχει συλληφθεί, μεταφέρεται στα κάτεργα της Ναζιστικής Γερμανίας και παρακολουθούμε τη ζωή του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και ιστορίες Γερμανών στρατιωτών. Το νήμα στο δεύτερο βιβλίο για τον Μιχάλη που είναι στο αντάρτικο, ξεκινάει μετά την επιχείρηση στο Αργος Ορεστικό.
Ο δεύτερος τόμος τελειώνει με τον Γιωργή να παραμένει στα ναζιστικά στρατόπεδα και τον Μιχάλη να συναντιέται με τον καπετάν Μάρκο Βαφειάδη» είπε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Βασιλειάδης στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου του.
Όπως εξήγησε, ό,τι αναφέρει και έχει σχέση με ιστορικά πρόσωπα, είναι τεκμηριωμένο, ακόμη και η δράση ενός υπολοχαγού των SS που τον ονομάζει Μάρτιν, ο οποίος ήταν υπαρκτό πρόσωπο και έκανε ολοκληρωτική μεταστροφή.
Η παρουσίαση του δεύτερου τόμου του «Χωροφύλακα» έγινε από την φιλόλογο Βασιλεία Ζωγραφάκη, τον φιλόλογο – συγγραφέα Δημήτρη Κοσμά, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Κώστα Κεκελιάδη και αποσπάσματα διάβασε ο Άγγελος Μέλλιος.
Όπως είπε ο κ. Κεκελιάδης, το χαρακτηριστικό του βιβλίου που τού έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ο φόρος τιμής που αποτίει ο συγγραφέας στις μειοψηφίες και τους ανθρώπους εκείνους που μεταστρέφονται για να υπακούσουν στη συνείδηση και στην ανθρωπιά τους.
«Θα χρειαστεί να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση για να βρουν τον δρόμο της τιμής, να σπάσουν όπως λέει ο συγγραφέας, την κρούστα του βολέματος, της καλοπέρασης και της αντιδραστικής προπαγάνδας. Είτε αυτοί είναι χωροφύλακες την εποχή της Κατοχής, έστω και μονάδες ή μειοψηφίες που κάνουν τη μεγάλη στροφή, είτε είναι Γερμανοί αντιφασίστες. Και σήμερα ξέρουμε -κι ο Βασιλάκης διασώζει τις ιστορίες τους για να μας πει- ότι αυτό που έχει σημασία, σε τελική ανάλυση, είναι να βαδίζουμε στον κόσμο αυτό υπακούοντας στις αρχές και τη συνείδησή μας μαζί με άλλους που έχουν τις ίδιες αρχές, αυτούς που επιλέγουμε να βαδίζουμε μαζί».
Ο Δημήτρης Βασιλάκης γεννήθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, όπου και συνεχίζει να ζει μέχρι σήμερα και εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος