Πέμπτη, 5 Δεκ.
13oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Οδυνηρή η πραγματικότητα για άτομα με αυτισμό λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σε οδυνηρή κατάσταση έχουν περιέλθει τα άτομα με αυτισμό, βαριά νοητική αναπηρία και πολλαπλές αναπηρίες στη Θεσσαλονίκη, καθώς λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, αναγκάζονται να περιμένουν πολλούς μήνες για να κάνουν προγραμματισμένες…

αλλά και έκτακτες οδοντοθεραπείες με γενική αναισθησία στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Άγιος Δημήτριος. “Στα άτομα αυτά θα πρέπει να χορηγηθεί γενική αναισθησία πριν την οποιαδήποτε ιατρική πράξη. Η έλλειψη αναισθησιολόγων καθιστά αδύνατη την εξέταση και στο μαγνητικό τομογράφο, αλλά και τις ακουολογικές εξετάσεις, καθώς και άλλες ιατρικές πράξεις. Ακόμη και η απλούστερη εξέταση, που για το γενικό πληθυσμό είναι μια εύκολη διαδικασία, για τα άτομα με αυτισμό, βαριά νοητική αναπηρία και πολλαπλές αναπηρίες δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς αναισθησία, γεγονός που ενέχει πολλούς κινδύνους ακόμη και για τη ζωή των ατόμων αυτών στην περίπτωση που δεν υπάρχει έγκαιρη διάγνωση” εξηγεί ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Δήμος.

Όπως ανέφερε ο κ. Δήμος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ασθενείς αυτοί, για να κάνουν μια οδοντοθεραπεία, αναγκάζονται να περιμένουν περισσότερο από πέντε μήνες υποφέροντας από πόνους, ενώ το κόστος μια οδοντοθεραπείας στον ιδιωτικό τομέα είναι απαγορευτικό.

“Το κόστος μια οδοντοθεραπείας με γενική αναισθησία στον ιδιωτικό τομέα κυμαίνεται από 800 έως 2.500 ευρώ γιατί θα πρέπει να γίνει σε ειδικό κέντρο και θεωρείται ημερήσια νοσηλεία. Στα νοσοκομεία Άγιος Δημήτριος και Ιπποκράτειο υπάρχουν άνθρωποι που, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, περιμένουν από τις 26 Αυγούστου για οδοντοθεραπείες. Παλιά προγραμματίζονταν εξετάσεις για δύο άτομα τη βδομάδα, δηλαδή για οκτώ άτομα κάθε μήνα, που ούτως ή άλλως ήταν ένας μικρός αριθμός. Τώρα δεν εξυπηρετούνται περισσότερο από δύο. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να διαθέσουν αναισθησιολόγους για αυτές τις ιατρικές πράξεις γιατί αν το κάνουν θα πρέπει να αναβληθούν χειρουργικές επεμβάσεις άλλων ασθενών” προσθέτει ο κ Δήμος.

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Κεντρικής Μακεδονίας απευθύνει έκκληση στο υπουργείο Υγείας, στην 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), στις διοικήσεις των νοσοκομείων, αλλά και σε κάθε αρμόδιο φορέα να δοθεί άμεσα μια λύση για στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε