Μεταξύ των προβλημάτων που δηλώνουν ώς απόρροια και των capital controls, το βασικότερο είναι η απαίτηση προμηθευτών για πληρωμές τοις μετρητοίς, με αποτέλεσμα την αδυναμία προμήθειας πρώτων υλών ή εμπορευμάτων (σε ποσοστό 74%), ενώ ακολουθούν η επιβολή δυσμενέστερων όρων συναλλαγών με προμηθευτές του εξωτερικού (61%) και οι καθυστερήσεις στην είσπραξη απαιτήσεων από πελάτες (51%).
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του ΕΒΕΘ, που διεξήχθη στο διάστημα 6- 14 Ιουνίου 2016 με τη συμμετοχή 122 επιχειρήσεων – μελών του επιμελητηρίου από όλους τους κλάδους δραστηριότητας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τα γενικότερα ευρήματα της έρευνας, οι τραπεζικοί περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) εξακολουθούν -ένα χρόνο μετά την επιβολή τους και παρά τη σχετική χαλάρωση των περιοριστικών ρυθμίσεων που μεσολάβησε- να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης. Πάντως, σε αντίστοιχη έρευνα που είχε διενεργήσει το ΕΒΕΘ τον Αύγουστο του 2015), το ποσοστό των επιχειρήσεων που είχαν δηλώσει ότι επηρεάζονται «πολύ» ή «αρκετά» από τους περιορισμούς στο εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων, ήταν μεγαλύτερο, της τάξης του 83%.
Με βάση τις απαντήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος προκύπτει ότι, ακόμη και σήμερα, η μέση μείωση του κύκλου εργασιών τους λόγω των capital controls βρίσκεται στο -27% (έναντι -52% στην έρευνα του Αυγούστου 2015). Ταυτόχρονα, οι περιορισμοί στις διεθνείς πληρωμές επηρεάζουν «πολύ» ή «αρκετά» το 68% των επιχειρήσεων του δείγματος, έναντι 78% στην αντίστοιχη έρευνα του Αυγούστου 2015.
Περίπου έξι στις 10 επιχειρήσεις – μέλη του ΕΒΕΘ (61%) που συμμετείχαν στην έρευνα, αναφέρουν ότι έχουν λάβει κάποιο μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προέκυψε από την επιβολή των capital controls. Μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται κυριαρχούν οι πωλήσεις μόνο έναντι μετρητών (58% έναντι 57% πέρυσι), η άμεση αποπληρωμή των προμηθευτών (46% έναντι 28% πέρυσι) και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους καθώς και οι ενέργειες marketing κτλ. (39% έναντι 31% πέρυσι). Το 13% των επιχειρήσεων του δείγματος αναφέρουν ότι οι ισχύουσες διατάξεις και οδηγίες δεν τηρούνται από τις τράπεζες σε μεγάλο βαθμό (9%) ή δεν τηρούνται καθόλου (4%). Το αντίστοιχο ποσοστό που ανέφερε κάτι τέτοιο στην έρευνα του Αυγούστου 2015 έφθανε το 23%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο μεταξύ, απαισιόδοξοι σε σχέση με την άμεση άρση των τραπεζικών περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων – μελών του ΕΒΕΘ: το 58% δηλώνουν ότι αυτό μάλλον θα συμβεί μετά το 2017, ενώ το 24% δηλώνουν ότι θα συμβεί εντός του 2017 και μόλις το 4% θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη επίκειται στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Αρνητικοί, έναντι των ψηφισθεισών διατάξεων του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος, αλλά και των νέων φορολογικών μέτρων, εμφανίζονται οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, οκτώ στους 10 (79%) θεωρούν ότι το νέο ασφαλιστικό κινείται σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 12% εκτιμά ότι είναι στη σωστή. Σχετικά με τα νέα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (93%) θεωρούν ότι θα έχουν αρνητική επίδραση στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας.
“Σύμφωνα με τους αναλυτές της Palmos Analysis, δεν αποτελεί έκπληξη η διάχυτη απαισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων σε σχέση με την οικονομία/ ανάπτυξη της χώρας και την επιχείρηση για το επόμενο εξάμηνο: το 78% αντιμετωπίζουν την ερχόμενη περίοδο αρνητικά ή μάλλον αρνητικά σε σχέση με την οικονομία/ανάπτυξη της χώρας και το 76% αντιμετωπίζουν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την ερχόμενη περίοδο για την επιχείρησή τους” υπογραμμίζει η διοίκηση του ΕΒΕΘ.
Σε ερώτηση, τέλος, σχετικά με το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι επιχειρήσεις, το 26% ανέφερε την έλλειψη ρευστότητας- χρηματοδότησης, το 21% τη μείωση του κύκλου εργασιών και το 16% το ασταθές φορολογικό σύστημα και τους υψηλούς φόρους/ εισφορές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ