Τις προτάσεις του σχετικά με το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ έστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε επιστολή του προς "τους βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης του δημοκρατικού τόξου" όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με στόχο να προωθηθούν ως τροπολογίες κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Σε...
αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας, για τη χορήγηση αδειών πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου από μεγάλους δήμους με ιστορικό κέντρο, καθώς και για τη βελτίωση της λειτουργίας των ΚΕΠ.
Ο κ. Μπουτάρης διευκρινίζει ότι τα ζητήματα αυτά είχαν τεθεί στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, και στα θεσμικά συλλογικά όργανα των ΟΤΑ, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σε προηγούμενο στάδιο της συζήτησης, της επεξεργασίας και της διαβούλευσης επί του πολυνομοσχεδίου.
Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Αστυνομία, προτείνεται μεταξύ άλλων “να αναδιαμορφωθεί νομοθετικά η έννοια των επιβαλλομένων από τη δημοτική αστυνομία προστίμων, ώστε αυτά να προσλάβουν μια ανταποδοτικού χαρακτήρα διάσταση και έτσι να καταστεί δυνατή η χρήση των σχετικών ποσών για την κάλυψη των σοβαρών λειτουργικών δαπανών της δημοτικής αστυνομίας και, κυρίως, για την πρόσληψη νέων Δημοτικών Αστυνομικών”.
Σχετικά με τη χορήγηση αδειών πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου, προτείνεται η αρμοδιότητα χορήγησης αδειών να περιέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ζητείται επίσης το συγκεκριμένο όργανο να μπορεί να αποκλείει ή να περιορίζει την άσκηση του υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου σε συγκεκριμένες ζώνες ή περιοχές του δομημένου αστικού περιβάλλοντος της πόλης, ιδίως στο ιστορικό κέντρο ή το παραλιακό μέτωπο.
Ως προς τη βελτίωση της λειτουργίας των ΚΕΠ, προτείνεται η δομή λειτουργίας των ΚΕΠ κάθε δήμου να αποφασίζεται από τους οικείους ΟΤΑ, ανάλογα με την υπάρχουσα κατάσταση, τις δυναμικές ανάγκες τους και το διοικητικό μοντέλο τους.