Έβαλαν χρώμα στα συναισθήματά τους και ζωγράφισαν τον πόνο αλλά και την ελπίδα που "γεννά" το ταξίδι της προσφυγιάς...
Πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε διάφορες δομές της Θεσσαλονίκης δημιούργησαν και εκθέτουν σε πολυχώρο της Θεσσαλονίκης, 45 έργα ζωγραφικής που δημιούργησαν στο πλαίσιο προγράμματος των “Γιατρών του Κόσμου”. “Εγιναν τρία workshops, στα οποία συμμετείχαν 16 πρόσφυγες με τη διάθεση να μοιραστούν την πραγματικότητα τους και να μεταδώσουν τη δική τους αλήθεια”, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κορίνα Κανιστρά από τους “Γιατρούς του Κόσμου”.
“Μάλιστα, η έκθεση”, συνεχίζει, “πλαισιώνεται και από ποιήματα που έγραψαν οι πρόσφυγες, μεταφρασμένα από τα αραβικά στα αγγλικά και τα ελληνικά”. Όπως το ποίημα της Σύριας Σανά Σεέμπι, στίχοι της οποίας δίνουν το στίγμα της έκθεσης:
“Η κρίση στη Συρία είναι μεγαλύτερη των/ ζωγραφιών και των πινάκων/ Ομως ήθελα να τραβήξω την προσοχή του κόσμου/ στα παιδιά μας/ Τις γυναίκες και τους γέρους που εκτοπίστηκαν και/ δολοφονήθηκαν./ Δεν φταίνε και είναι δικαίωμα του λαού μας να ζει/ ελεύθερα”
Η έκθεση “Pain & Hope” θα φιλοξενείται μέχρι τις 31 Μαρτίου στον πολυχώρο WE και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων- Blue Dot της οργάνωσης Solidarity Now.
“Η χώρα του κρυμμένου θησαυρού” λέγεται η έκθεση που εγκαινιάζεται, σήμερα, στο Μουσείο Προσφύγων, στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με 70 έργα τέχνης, ζωγραφιές, επιτραπέζια παιχνίδια, installations και διαφόρων ειδών κατασκευές που δημιούργησαν περισσότερα από 140 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στη Βόρεια Ελλάδα.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως και τις 5 Απριλίου, διοργανώνεται από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Save the Children”, υπό την αιγίδα του δήμου Νεάπολης – Συκεών. Τα έργα δημιουργήθηκαν σε περίοδο οκτώ μηνών, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της οργάνωσης στους “Φιλικούς Χώρους Για το Παιδί”, σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα.
Παράλληλα, στην έκθεση φιλοξενείται και μία συλλογή από 30 έργα του 24χρονου Αμπντουλραχμάν, πρόσφυγα από τη Συρία, ο οποίος έχει βοηθήσει με τις καλλιτεχνικές του δεξιότητες πολλές από τις δράσεις της “Save the Children”.
Διευκρινίζεται ότι η “Save the Children” έχει δημιουργήσει “Φιλικούς Χώρους για το Παιδί” (Child Friendly Spaces) σε μόνιμες, ή προσωρινές δομές φιλοξενίας προσφύγων, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν και να μετέχουν σε ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες ενώ παρέχεται και ψυχοκοινωνική στήριξη στα πιο ευάλωτα παιδιά
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ