Τοπικά Νέα

Θεσσαλονίκη: «Πάμε να σώσουμε ζωές και κινδυνεύουν οι δικές μας» – Τραγικές συνθήκες στα νοσοκομεία

Τραγική είναι η κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με τις εικόνες να παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα, με τους ίδιους να περιγράφουν ότι την ώρα που πάνε να σώσουν ανθρώπινες ζωές, κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

Η είδηση μάλιστα του τραυματισμού του συναδέλφου τους το πρωί του περασμένο Σαββάτου μετά από πτώση τμήματος οροφής στον κοιτώνα του “Άγιος Δημήτριος” αν και τους τρομοκράτησε, δεν τους ξάφνιασε. Ο λόγος όπως εξηγούν είναι το ότι κάλλιστα θα μπορούσαν να βρεθούν και οι ίδιοι στην θέση του.

Σοβάδες έτοιμοι να πέσουν σε κεφάλια ανυποψίαστων γιατρών, ασθενών και επισκεπτών, ραγισμένοι τοίχοι, σάπιες σωληνώσεις, κατεστραμμένα κουφώματα, ανύπαρκτα συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης. Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που αποτελούν καθημερινότητα για τους ανθρώπους που καταθέτουν σώμα και ψυχή υπηρετώντας το πληγωμένο και εγκαταλελειμμένο στη μοίρα του Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όπως εξηγεί στο ThessToday o Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και γιατρός στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Χρήστος Καραχρήστος η παλαιότητα και τα προβλήματα που συνεπάγονται λόγω αυτής, στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, είναι γνωστά και έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το “Γεννηματάς”, το “Παπανικολάου”, το “Ψυχιατρικό”. “Πρόκειται για υποδομές που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Στο Παπανικολάου υπάρχουν κορδέλες έξω από την πρόσοψη ορισμένων κτιρίων οι οποίες έχουν γίνει ένα με το χώρο. Μετέωροι σοβάδες στην εξωτερική πρόσοψη του κτιρίου. Αυτό αντικρίζουμε καθημερινά χωρίς να ξέρουμε πότε και αν θα γίνει συντήρηση. Στο κτίριο διοίκησης και στο τμήμα της ψυχιατρικής υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Στο πετρόχτιστο μέρος υπάρχει μια ολόκληρη πτέρυγα που δεν χρησιμοποιείται μετά από σεισμό που σημειώθηκε πολλά χρόνια πριν” σημειώνει.

Ο κ. Καραχρήστος χαρακτηρίζει υποκριτικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαφημίζει τα εκατομμύρια από το ταμείο ανάκαμψης υποστηρίζοντας πως θα τα διαθέσει στην αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. “Τα ποσά που κραυγάζουν είναι ψίχουλα μπρος στις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Τις περισσότερες φορές η αναβάθμιση νοείται μόνον ως ενεργειακή (π.χ. κουφώματα) με την ουσία (αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση) να μένει στα ψιλά γράμματα”.

“Κάθε φορά που προβαίνουμε σε μια καταγγελία οι αρμόδιες αρχές μας απαντούν πως όλες οι διαδικασίες προχωρούν με στόχο την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των γιατρών και νοσηλείας των ασθενών ωστόσο αυτό είναι κάτι που δε βλέπουμε ποτέ” εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ και προσθέτει: “Ο συνάδελφός μας στον Άγιο Δημήτριο θα μπορούσε να χάσει τη ζωή του. Το περιστατικό δεν ήταν τόσο απλό όσο το παρουσίασε η διοίκηση του ιδρύματος. Από τύχη δεν έπεσε στο κεφάλι. Πάμε να σώσουμε ζωές και κινδυνεύουν οι δικές μας. Υπάρχει μεγάλη απαξίωση. Καμία αρχή δεν δεσμεύεται απέναντί μας. Εδώ και χρόνια πάμε για δουλειά και βλέπουμε τους σοβάδες πάνω από τα κεφάλια μας”.

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο: Τοίχοι με μεγάλες ρωγμές σε όλο το μήκος τους

Εξίσου τραγικές εικόνες συναντώνται όμως και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στη Σταυρούπολη καθώς πολλές καταγγελίες ειδικευόμενων γιατρών κάνουν λόγο για σάπια πατώματα και τοίχους έτοιμους να καταρρεύσουν. Το σύστημα θέρμανσης και ψύξης υπολειτουργεί. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχει στη διάθεσή του το ThessToday γιατροί και ασθενείς πέρασαν όλο το καλοκαίρι χωρίς κλιματισμό.

Σύμφωνα με το Μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και ειδικευόμενη γιατρό στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στη Σταυρούπολη, Ρούλα Γεωργιάδου οι εγκαταστάσεις είναι απαρχαιωμένες ενώ τα κτίρια του νοσηλευτικού ιδρύματος δεν έχουν ελεγχθεί σε επίπεδο στατικότητας. “Ως Ένωση είχαμε απευθυνθεί στην πολεοδομία και η απάντηση που λάβαμε είναι πως δεν υπάρχει καν μελέτη. Μετά από πιέσεις καταφέραμε να κινήσουμε μια διαδικασία κατά την οποία εξωτερικός συνεργάτης και όχι το κράτος θα αναλάβει να εκπονήσει την απαραίτητη μελέτη. Το κτίριο της ψυχογηριατρικής μέχρι πρόσφατα δεν είχε σύστημα πυρόσβεσης. Υπάρχουν τοίχοι με μεγάλες ρωγμές σε όλο το μήκος τους. Οι θάλαμοι νοσηλείας έχουν να βαφτούν εδώ και 15 χρόνια” περιγράφει η ειδικευόμενη γιατρός.

“Η τεχνική υπηρεσία αν και υποστελεχωμένη πράττει τα μέγιστα από πλευράς της αλλά αυτό δεν αρκεί. Κατά καιρούς πέφτουν σοβάδες. Εμείς απλά φροντίζουμε να πάρουμε τα μέτρα μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να επαναληφθεί αυτό που σημειώθηκε στον “Άγιο Δημήτριο”. Συνεχώς αισθανόμαστε τον κίνδυνο την ώρα που πάμε βοηθήσουμε συνανθρώπους μας” καταλήγει κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου.

“Γ. Γεννηματάς”: Στη χειρουργική πτέρυγα είχε αποκολληθεί ολόκληρο κομμάτι από την οροφή

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ και του διοικητικού συμβουλίου στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”, Πέτρος Κετικίδης, που υποστηρίζει ότι στο ίδρυμα έχει να γίνει επέμβαση πάνω από 20 έτη.

“Υπάρχουν πολλά προβλήματα καθώς το κτίριο είναι πολύ παλιό. Οι σωληνώσεις είναι σάπιες και έχουμε συνεχώς απώλειες υδάτων. Στο παρελθόν στη χειρουργική πτέρυγα είχε αποκολληθεί ολόκληρο κομμάτι από την οροφή. Ευτυχώς δεν υπήρχε γιατρός ή ασθενής από κάτω” αναφέρει ο ίδιος. “Γίνονται επιμέρους παρεμβάσεις αλλά το νοσοκομείο χρήζει αναγκαίων βελτιώσεων. Στην πρόσοψη των εξωτερικών ιατρείων υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με ετοιμόρροπους σοβάδες ωστόσο τις τελευταίες μέρες έχουν ξεκινήσει εργασίες” σημειώνει ο κ. Κετικίδης μεταφέροντας την αγανάκτηση των εργαζόμενων στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

 

 

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα