Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 110.000 κλήσεις έκοψε η δημοτική αστυνομία το 2016

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Περισσότερες από 110.000 κλήσεις έκοψε η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης στη διάρκεια του 2016, από τις οποίες προκύπτει πως ένα ποσοστό των οδηγών που ξεπερνά το 15% (περίπου 16.000 κλήσεις) πάρκαραν παράνομα σε ράμπες, θέσεις ΑΜΕΑ, διαβάσεις, πεζοδρόμια και πεζοδρόμους στο κέντρο της πόλης.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, με αντικείμενο τον απολογισμό της δημοτικής αστυνομίας για το 2016. Αναλυτικά το προηγούμενο έτος κόπηκαν 111.684 κλήσεις, με μέσο όρο κάθε μήνα τις 9.307. Το 90,1% αυτών των παραβάσεων βεβαιώθηκαν σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης και μόλις το 9,9% περιφερειακά.

“Η δημοτική αστυνομία είναι βοηθός του πολίτη, με δυσάρεστο έργο γι αυτούς που παρανομούν. ‘Ομως και ο άγιος φοβέρα θέλει”, ανέφερε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, επαναλαμβάνοντας την επιδίωξη της διοίκησης του να γίνουν ανταποδοτικά τα πρόστιμα από τις παραβάσεις ώστε να προσληφθούν επιπλέον δημοτικοί αστυνομικοί. “Αυτή τη στιγμή η δημοτική αστυνομία λειτουργεί με περίπου 60 άτομα προσωπικό. Με 250 άτομα θα μπορούσαμε να επεκταθούμε σε ολόκληρη την πόλη και η δουλειά να γίνεται καλύτερα. Έχουμε στείλει έγγραφα στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών να χαρακτηριστούν ανταποδοτικά τα έσοδα από τις κλήσεις και να μπορέσουμε να αγοράσουμε ηλεκτρικά ποδήλατα και να προσλάβουμε προσωπικό, χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του δήμου. Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε σύντομα”, πρόσθεσε ο κ.Μπουτάρης.

Στα υπόλοιπα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, 2.682 πολίτες μέσω τηλεφωνημάτων, ενημέρωσαν τη δημοτική αστυνομία μέσα στο 2016 για παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

“Δεν μας ενδιαφέρει η εισπραξιμότητα. Ο ρόλος μας είναι να υπάρχει ομαλή ροή κυκλοφορίας στους δρόμους και τα καταστήματα να μην παραβατούν. Το 2017 θα εντείνουμε τους ελέγχους για το κάπνισμα και θα πρέπει να ανταποκριθούμε στο ζήτημα της ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης”, πρόσθεσε από την πλευρά του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για τη δημοτική αστυνομία, Λευτέρης Κιοσέογλου.

Έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

 

Οι έλεγχοι των καταστημάτων είναι μέσα στις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας και σύμφωνα με τα στοιχεία στη διάρκεια του 2016 πραγματοποιήθηκαν 1.360 έλεγχοι (μηνιαίος μέσος όρος 113).

“Θα θέλαμε οι έλεγχοι στα καταστήματα να είναι τυπικοί. Ωστόσο από τους σχεδόν 1400 ελέγχους που πραγματοποιήσαμε, στα μισά καταστήματα εντοπίστηκε τουλάχιστον μία παράβαση” είπε ο Πέτρος Παπαφίλης, αναπληρωτής προϊστάμενος διεύθυνσης της δημοτικής αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

Όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους των μεικτών κλιμακίων αστυνομικών και δημοτικών αστυνομικών, οι παραβάσεις σε 42% αφορούσαν αδεία κοινοχρήστου χώρου, σε 29,4% επέκταση τραπεζοκαθισμάτων και σε 20,68% άδεια μουσικής.

Επιπλέον, οι δημοτικοί αστυνομικοί χρειάστηκε να μεσολαβήσουν σε περισσότερες από 4.300 περιπτώσεις για το γνήσιο της υπογραφής κατ’ οίκων για τη διευκόλυνση δημοτών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2016 εξυπηρετήθηκαν 4.363 άτομα για το γνήσιο της υπογραφής με μέσο όρο μηνιαίως 363.

Έσοδα από τη δημοτική αστυνομία

 

Σε 4.588.654 ανέρχονται τα έσοδα της δημοτικής αστυνομίας από τα πρόστιμα ΚΟΚ, τις κάρτες ελεγχόμενης στάθμευσης και τις άδειες μουσικής, άδειες λειτουργίας και άδειες κατάληψης κοινόχρηστου χώρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα στο 2016 ένα ποσοστό των οδηγών που αγγίζει το 70% πλήρωσαν κανονικά την κλήση τους για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ενώ ενστάσεις κατέθεσαν περίπου 5.500 άτομα, εκ των οποίων οι 2.237 κρίθηκαν αβάσιμες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε