Site icon NewsIT
08:16 | 25.12.19

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 600.000 κιλά βασιλόπιτας στην αγορά!

Θεσσαλονίκη
Newsit Newsroom

Ο... κακός χαμός στην Θεσσαλονίκη, καθώς για την Πρωτοχρονιά οι ζαχαροπλάστες και οι αρτοποιοί είναι... ετοιμοπόλεμοι! Η κίνηση στη χριστουγεννιάτικη αγορά για τα τελευταία ψώνια.

Στα κισσέ των τραπεζών για να ρυθμίσουν τις οφειλές της χρονιάς, συνοστίζονταν τις τελευταίες ώρες πριν την έλευση των Χριστουγέννων οι Θεσσαλονικείς, έχοντας ωστόσο εξασφαλίσει τις προηγούμενες ημέρες να προβούν σε όλες τις απαραίτητες αγορές για το “στρώσιμο” του εορταστικού τραπεζιού.

Όπως επισήμαναν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωποι της αγοράς, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τιμές των προϊόντων για ένα πλήρες εορταστικό τραπέζι, δεν εμφανίζουν διαφοροποίηση (παραμένουν στα επίπεδα του 2013), υπάρχει επάρκεια αγαθών και οι “πρωταγωνιστές” είναι και φέτος τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, ο κόκορας (ελληνικό έθιμο) και φυσικά οι σαλάτες και τα φρούτα. Μάλιστα, αμφότεροι δήλωσαν ότι και φέτος οι καταναλωτές παρέμειναν πιστοί στη συνήθεια που απέκτησαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης και έτσι πραγματοποίησαν τις αγορές τους, αφού πρώτα έκαναν εκτεταμένη έρευνα αγοράς. Στα θετικά της αγοράς φέτος, οι εκπρόσωποί της προσμετρούν το γεγονός ότι οι καταναλωτές πλέον “ψηφίζουν” περισσότερο ελληνικά έναντι προηγούμενων χρόνων, αλλά και ποιότητα, έστω και εάν χρειαστεί να αγοράσουν μικρότερη ποσότητα.

200.000 κιλά βασιλόπιτας θα ετοιμάσουν μόνο ζαχαροπλάστες στην Θεσσαλονίκη

“Υπάρχει επισκεψιμότητα, αλλά θα μπορούσε να είναι και καλύτερα”, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, Μάριος Παπαδόπουλος, μέλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), τονίζοντας ότι “η καλύτερη ημέρα για την αγορά είναι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς και η δεύτερη καλύτερη αυτή των Χριστουγέννων”.

Διατηρώντας την αισιοδοξία του για τις επόμενες ημέρες, ο κ. Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι “η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων δεν έχει αλλάξει έναντι του 2018 και έτσι δεν βλέπουμε τεράστιες διαφορές συγκριτικά με τις περσινές καταναλωτικές τους δυνάμεις και συνήθειες”, προσθέτοντας ότι “οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, που ναι μεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ουσιαστικά θα περάσουν στο λαό το 2020. Έτσι υπάρχει μεν αισιοδοξία στον κόσμο, το κλίμα είναι θετικό, ωστόσο η αγοραστική δύναμη των Θεσσαλονικέων παραμένει ισχνή”.

Αναφερόμενος στις τιμές στα ζαχαροπλαστεία του νομού Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε, ότι τα μελομακάρονα πωλούνται προς 10-14 ευρώ/κιλό, οι κουραμπιέδες προς 10-14 ευρώ/κιλό και η βασιλόπιτα (απλή) προς 10.14 ευρώ/κιλό. “Οι τιμές είναι σταθερές τα τελευταία χρόνια της κρίσης και οι ζαχαροπλάστες πραγματικά φροντίζουν για αυτό προκειμένου να “γλυκάνουν” το εορταστικό τραπέζι με φρέσκο και ποιοτικό προϊόν”. Όπως είπε, τα 170 μέλη της συντεχνίας, όπως και τα περισσότερα από 400 ζαχαροπλαστεία στον νομό Θεσσαλονίκης θα διαθέσουν στην αγορά πάνω από 200.000 κιλά βασιλόπιτας.

Περισσότερα από 400.000 κιλά βασιλόπιτας θα ετοιμάσουν και οι αρτοποιοί στην Θεσσαλονίκη!

Περισσότερα από 400.000 κιλά βασιλόπιτας αναμένεται να ετοιμάσουν τα 720 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης, ενόψει της Πρωτοχρονιάς, με την τιμή τους να κυμαίνεται σε σταθερά επίπεδα την τελευταία πενταετία, δηλαδή στα 11-14 ευρώ/κιλό και παρά τη σημαντική αύξηση στις πρώτες ύλες, αλλά κυρίως, παρά τα “δυσβάσταχτα κόστη της ενέργειας, της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών που καλούμαστε να καταβάλλουμε οι αρτοποιοί”, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια. Σε ό,τι αφορά τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, η ίδια σημείωσε ότι η τιμή τους ανά κιλό στα αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης κυμαίνονται σε 10-13 ευρώ/κιλό και 11-14 ευρώ/κιλό αντίστοιχα.

Click4more: Καλλιάνος: Έρχεται πραγματικός χειμώνας! Χιόνια ίσως και στην Αθήνα!

Διατηρώντας την αισιοδοξία της για τις επόμενες ημέρες, η κ. Κουκουμέρια, σημείωσε, ότι μέχρι στιγμής η κίνηση στα αρτοποιεία «δεν θυμίζει σε τίποτα Δεκέμβριο. Είναι υποτονική και αυτή είναι η αλήθεια. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, παρά μόνο να πληρώνει τις υποχρεώσεις του και αυτό το καταφέρνει με ζόρι”. “Ο ΦΠΑ στο ψωμί είναι στο 6% στο εξωτερικό και εδώ παραμένει στο 13%” και πρόσθεσε: “παρακαλάμε να έχουμε δουλειά και παρόλο που προσπαθούμε να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας και να μην το βάλουμε κάτω, δυστυχώς φέτος είναι πιο δύσκολα από πέρυσι”.

Μεταξύ άλλων, η ίδια, προέτρεψε εκ νέου τους καταναλωτές να μην κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των προϊόντων που βάζουν στο οικογενειακό τραπέζι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «στους φούρνους του νομού ο κουραμπιές έχει γεύση κουραμπιέ και το μελομακάρονο μελομακάρονου, ενώ οι βασιλόπιτες που φτιάχνουμε κρύβουν μέσα τους πέραν του τυχερού φλουριού, αγάπη και μεράκι».

Από τα πιο δύσκολα Χριστούγεννα τα “φετινά” για την αγορά Καπάνι

“Οι γαλοπούλες κάθονται και ούτε και οι ξηροί καρποί και τα φρούτα δεν περπατάνε”, τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου των επαγγελματιών της αγοράς του Καπάνι, Άρης Ανδρεάδης, τονίζοντας ότι“υπάρχει επάρκεια αγαθών και προϊόντων και οι τιμές εξαιρουμένων των κρεάτων που παρουσιάζουν μια αύξηση σε ποσοστό 5-5,5%, δεν εμφανίζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με πέρυσι”. Ειδικότερα, σημείωσε, ότι το αρνί και κατσίκι πωλούνται προς 7-9 ευρώ/κιλό και το χοιρινό ακριβότερα κατά 5-5,5%, έναντι των 3,5-4 ευρώ/κιλό πριν μερικούς μήνες. “Μιλάμε για τα πιο δύσκολα Χριστούγεννα των τελευταίων χρόνων”, είπε και σημείωσε ότι η κίνηση στην αγορά του είναι φέτος μειωμένη σε ποσοστό άνω του 30%, έναντι της περσινής και αυτό γιατί “ο κόσμος δεν έχει λεφτά”. “Το μέρισμα θα έπρεπε να δοθεί ευρύτερα και να φτάσει και στους συνταξιούχους. Ο ΟΑΣΘ θα έπρεπε να λειτουργεί αξιοπρεπώς και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, έστω κάποιες από αυτές, να ετίθεντο σε ισχύ από φέτος”.

Θεσσαλονίκη – Δεν περισσεύει στην “τσέπη”, δεν “δουλεύει” η αγορά

“Η αγορά δουλεύει με περίσσεμα τσέπης και αυτό ακόμη δεν έχει μείνει σε κανενός Έλληνα”, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, επισήμανε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “όταν δεν δουλεύει η πραγματική οικονομία, δεν δουλεύει η αγορά. Οι 120 δόσεις αφαίρεσαν από την αγορά περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Εάν οι πολιτικοί δεν πάρουν το τεράστιο βάρος που ακόμη κουβαλούν στις πλάτες τους οι πολίτες, δε θα αλλάξει τίποτα”, σημείωσε ο κ. Φιλιππίδης και σημείωσε: “ούτε και φέτος δούλεψε η αγορά της Θεσσαλονίκης και η αναδουλειά ενός ολόκληρου χρόνου δεν ισοφαρίζεται με μιάμιση ημέρα δουλειάς και κίνησης”.

Για καταμαλωτές με “υψηλά” και “χαμηλά” βαλάντια κάνει λόγο το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, υπογραμμίζοντας ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, για το ίδιο προϊόν, οι τιμές (κατώτερη – ανώτερη) διαφέρουν, κατά πολύ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα για “υψηλά” βαλάντια, είναι ακριβότερο κατά 127,77% από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα, και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν, με τις κατώτερες τιμές. “Στην αγορά, υπάρχουν και ακραίες τιμές (π.χ. μελομακάρονα 17,95 ευρώ το κιλό, κουραμπιέδες 19,95 ευρώ το κιλό, κρασί κόκκινο 56,50 ευρώ το λίτρο). Δε χρησιμοποιήσαμε αυτές τις τιμές, για το τραπέζι μας και συμβουλεύουμε τους καταναλωτές να μην αγοράσουν αυτά τα πανάκριβα τρόφιμα”, αναφέρει το ΚΕΠΚΑ.

Κατά το ΚΕΠΚΑ, αντικαθιστώντας τη γαλοπούλα, με κόκορα (ελληνικό έθιμο), το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κοστίζει από 45,38 ευρώ έως 121,85 ευρώ. “Σε κάθε περίπτωση αν επιλέξουμε κόκορα αντί γαλοπούλα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα στοιχίσει έως 24,14% φθηνότερα”, καταλήγει.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version