Με επίσημη δοξολογία στο ναό του Αγίου Δημητρίου, με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού και με απότιση φόρου τιμής στην αναθηματική πλάκα πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου, γιορτάστηκε η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, στις 30 Οκτωβρίου 1944.
Στις εκδηλώσεις, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και τη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ενώ παρέστησαν ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, οι βουλευτές της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, ενώ στεφάνι κατέθεσε και ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας, Βάλτερ Στάχελ.
Μετά την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Αποτίνουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Για την Ελλάδα, οι αγώνες της ελευθερίας ήταν πάντα και αγώνες για τη δημοκρατία».
«Τιμή και δόξα στους αντάρτες του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη» είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στις δηλώσεις του ανέφερε: «Οι πρόγονοι μας έδωσαν το αίμα τους για να μπορεί η πατρίδα μας σήμερα να είναι μια ελεύθερη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα. Είναι η δική μας σειρά να αποδείξουμε ότι ως νέοι Έλληνες μπορούμε να κρατήσουμε την Ελλάδα ψηλά. Και για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται ενότητα, σύμπνοια και συνεργασία όλων. Συνεργασία και συνεννόηση στα βασικά, για να μπορέσει η χώρα μας να βγει από την κρίση, να ξανασταθεί όρθια, να στηρίξει την ελληνική κοινωνία και την οικονομία που σήμερα έχουν ανάγκη».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτήρισε τη μέρα «σημαντική για την πόλη». «Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, υιοθετήσαμε την πρόταση του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, να γιορτάζεται η 30η Οκτωβρίου ως ημέρα τοπικής εορτής. Επίσης, ονομάσαμε ως οδό 30ης Οκτωβρίου, τον δρόμο που ξεκινά από τον Λευκό Πύργο και τελειώνει στο δημαρχείο. Πρέπει η μέρα αυτή να γίνει γνωστή στα σχολεία και στα νέα παιδιά. Να σταματήσει να γίνεται μια κατάθεση στο Ηρώο και μια στην αναθηματική πλάκα. Να γίνεται μια κατάθεση παρουσία σχολείων» είπε.
Ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε πως «είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον αγώνα του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία και ελευθερία, που ξεκίνησε στις 28 Οκτώβρη του 1940 με το “ΟΧΙ” και ολοκληρώθηκε με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα στρατεύματα Κατοχής. Ήμασταν εδώ σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης».
Επίσης, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αναθηματική πλάκα πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου, έδωσαν το «παρών» η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις του κεντρικού Δήμου, μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου, εκπρόσωποι και φορείς της πόλης.
Με τη λήξη των εκδηλώσεων οι παρευρισκόμενοι άφησαν από ένα κόκκινο γαρύφαλλο στην αναθηματική πλάκα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Thestival