Τοπικά Νέα

Θεσσαλονίκη: Πωλούνται εστιατόρια σε τιμές εξευτελιστικές! “Από 40.000 ζητάει μόνο 5.000 ευρώ”

Ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω στην εστίαση. Σκέψεις για λουκέτα και πωλητήρια σε εστιατόρια

Αυξάνονται οι περιπτώσεις καφέ μπαρ που ανοίγουν, με τον μανδύα του take away στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, στα οποία το βράδυ διοργανώνονται άτυπα πάρτυ με τους θαμώνες να συνωστίζονται με ποτά ανά χείρας.

Η ψευδαίσθηση πολλών πως ο κορωνοϊός μας αποχαιρέτησε, τους ωθεί έξω από καφέ μπαρ ή σε κοντινές πλατείες και άλλους υπαίθριους χώρους για να απολαύσουν το ποτό της «οργής» ή της «ξεγνοιασιάς» παρά τις οδηγίες των ειδικών για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Για περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως αυτές οι πρακτικές είναι καταδικαστέες.

«Ένας από τους λόγους που ζητούμε να ανοίξει η εστίαση είναι και αυτά τα πρόσφατα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που μόνον κακό κάνουν. Είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει η ιχνηλάτηση, σε περίπτωση που ο μη γένοιτο υπάρξει κάποιο κρούσμα, όταν ο πελάτης είναι σε ένα εν λειτουργία κατάστημα που τηρεί όλα όσα προβλέπονται» αναφέρει ο κ. Επιτροπίδης λέγοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει ποτοαπαγόρευση. «Μπορούν να πουλούν ότι θέλουν τα καφέ αρκεί να τηρούν αυτά που προβλέπονται. Στις περιπτώσεις που συγχρωτίζονται πολλά άτομα θα πρέπει να επεμβαίνει η αστυνομία, η οποία μέχρι σήμερα έχει κάνει πολύ καλά τη δουλειά της» σημειώνει ο ίδιος.

Πωλούνται επιχειρήσεις

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 13% ο κ. Επιτροπίδης τονίζει πως αποτελεί μεν πάγιο αίτημα του κλάδου και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, ωστόσο δεν είναι αυτό που θα δώσει ώθηση στον κλάδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη, πωλούνται επιχειρήσεις εστίασης σε όλη τη Θεσσαλονίκη σε εξευτελιστικές τιμές με τους ιδιοκτήτες τους να είναι υπερχρεωμένοι. «Μία επιχείρηση που προ κορωνοϊού θα πωλούνταν 40.000 ευρώ τώρα πωλείται 5.000 καθώς δεν θέλει κανείς να την αγοράσει» λέει χαρακτηριστικά.

«Ζητάμε κεφάλαια κίνησης για να ξεκινήσουμε, η μείωση του ΦΠΑ θα φανεί μετά από μήνες, όταν θα κληθούμε να τον καταβάλουμε τον Οκτώβριο»τονίζει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης. Αναφορικά, δε, με την επιστρεπτέα προκαταβολή, τόνισε πως έγιναν 90.000 αιτήσεις, ωστόσο δόθηκε σε μόνο 8.000 λόγω των αυστηρών όρων που έχουν τεθεί.

Την ίδια ώρα, έντονες ανησυχίες εκφράζονται για τους εργαζόμενους στην εστίαση, καθώς κατά το άνοιγμα των καταστημάτων οι ιδιοκτήτες πρέπει να επαναφέρουν στην εργασία το 40% αυτών, ενώ το 60% θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αναστολή.

«Πολύ φοβάμαι πως θα χαθούν θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα. Είτε γιατί επιχειρηματίες, λόγω των οικονομικών δυσκολιών θα οδηγηθούν στη λύση της απόλυσης, είτε γιατί κάποιοι εργαζόμενοι θα αναζητήσουν άλλη εργασία περισσότερο σταθερή και με καλύτερες απολαβές» σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως είναι δύσκολο ένας εργαζόμενος να παραμείνει για ένα δύο μεροκάματα την εβδομάδα.

Σημειώνεται πως στη Θεσσαλονίκη οι επιχειρήσεις του κλάδου αγγίζουν τις 6.000 και απασχολούν κατά μέσο όρο 5 εργαζόμενους. Συνολικά στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 300.000, ενώ στη Θεσσαλονίκη εκτιμώνται σε 30.000 και πλέον. Η δυσοίωνη κατάσταση που δημιουργείται αντικατοπτρίζεται και σε επαγγέλματα από «ζουν» από τον κλάδο και αποτελούν τους προμηθευτές του.

Όπως τόνισε ο κ. Επιτροπίδης μόλις το 20% των καταστημάτων έχει τη δυνατότητα να πάρει επιπλέον τμ στον εξωτερικό χώρο, αν και εφόσον τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο. «Τα περισσότερα καταστήματα έχουν εξωτερικό χώρο έως 20 τμ και τον έχουν ήδη πάρει. Μόνο σε περιοχές όπως η Περαία, οι Νέοι Επιβάτες, ή τα καταστήματα που βρίσκονται σε πλατείες μπορούν να πάρουν επιπλέον εξωτερικό χώρο. Δυστυχώς δημιουργούνται καταστήματα δύο ταχυτήτων»καταλήγει ο κ.Επιτροπίδης.

Πηγή: voria.gr

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα