Πορεία στη σκιά της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου αλλά και συνολικά 369 τρανς θυμάτων το 2018 σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη.
Η πορεία κινήθηκε στις οδούς Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου και κατέληξε στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Την συγκέντρωση διοργάνωσε η συλλογικότητα Thessaloniki Pride με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης, στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στην υπόθεση δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.
Παράλληλα, στην Αθήνα οργανώθηκε ημερίδα όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού, τα τρανς θύματα μίσους σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 369 φέτος, την ώρα που ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 325.
Το 85% των θυμάτων είναι γυναίκες και από αυτές το 62% εργάτριες του σεξ και το 65% γυναίκες πρόσφυγες ή μετανάστριες.
Στην Ελλάδα σημειώθηκαν φέτος 102 περιστατικά ρατσιστικής βίας και από αυτά τα 47 ήταν περιστατικά με ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Επίσης, το 18% των θυμάτων ήταν τρανς.
Όπως επισήμανε η κ. Γαλανού οι διακρίσεις μίσους κατά τρανς προσώπων είναι κυρίως κατά προσφύγων ή αφορούν σε περιστατικά διακρίσεων, ενώ διαρκώς αυξάνονται και τα περιστατικά ενάντια στους τρανς άνδρες.
Σχετικά με τον νόμο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου υπογράμμισε τη σημασία του, ωστόσο ανέδειξε μερικά από τα προβλήματά του, όπως τη δικαστική διαδικασία, το κόστος της διαδικασίας που ανέρχεται σε 420 ευρώ μόνο για τα παράβολα, αλλά και το γεγονός ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί να ξεπεράσει τον ένα χρόνο.
Η εκδήλωση έγινε σε κλίμα συγκίνησης, καθώς προβλήθηκε βίντεο από παλαιότερη ομιλία του Ζακ το 2011 για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Eurokinissi