Ένα από τα θέματα τα οποία επιχειρεί να ρυθμίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο συζητείται ήδη στη Βουλή, είναι αυτό των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών.
Δηλαδή των παιδιών τα οποία έχουν υπερβεί κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών, έχουν στην πλειονότητά τους αποκοπεί σχεδόν πλήρως από τα πανεπιστήμια, αλλά συνεχίζουν να εμφανίζονται ως εγγεγραμμένοι στα μητρώα τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πρόταση η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατο όριο φοίτησης δύο χρόνια μετά τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών, για πανεπιστημιακά τμήματα τετραετούς φοίτησης (v+2) και τρία χρόνια επιπλέον για τμήματα πενταετούς ή εξαετούς φοίτησης (v+3). Δηλαδή ένας φοιτητής θα πρέπει να πάρει το πτυχίο του σε διάστημα από έξι έως εννέα χρόνια, αναλόγως της σχολής.
Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει σήμερα η Voria.gr για την κατάσταση η οποία επικρατεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία οι ενεργοί φοιτητές είναι ελάχιστοι περισσότεροι από τους «αιώνιους». Υπάρχουν, δε, τμήματα στα οποία οι “λιμνάζοντες” φοιτητές είναι πολύ περισσότεροι από τους ενεργούς.
Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία του Ιανουαρίου 2021, σε ένα σύνολο 79.434 εγγεγραμμένων φοιτητών στο ΑΠΘ, οι «λιμνάζοντες» φοιτητές είναι 34.943 (ποσοστό 44%) και οι ενεργοί φοιτητές είναι 44.491 (56%).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάλιστα, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, χρόνο με τον χρόνο το πρόβλημα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο καθώς κάθε ακαδημαϊκή χρονιά ο αριθμός των «αιώνιων» φοιτητών στο ΑΠΘ αυξάνει περίπου κατά χίλιους έως χίλιους πεντακόσιους. Είναι ενδεικτικό ότι το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 οι «λιμνάζοντες» φοιτητές ήταν 27.840 και φέτος ανέρχονται σε 34.943.
Πρωταθλητής στους «λιμνάζοντες» φοιτητές είναι το τμήμα Θεολογίας όπου το 71,6% είναι «αιώνιοι» φοιτητές. Ακολουθούν τα τμήματα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με 59,7%, Μαθηματικών με 59,1%, Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας με 58,7%, Φυσικής με 57%, Γεωλογίας με 56,4%, Οικονομικών Επιστημών με 54,6%, Φυσικής Αγωγής με 52% και Νομικής με 51,5%. Ξεχωριστή είναι η επίδοση του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας όπου ενεργοί και “αιώνιοι” φοιτητές είναι ακριβώς ίσοι (από 426).