Site icon NewsIT

Θεσσαλονίκη: Ρημάζει το παλατάκι που ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος δέχτηκε να μείνει για μόνο μία βραδιά

16.10.2022 | 14:02
Θεσσαλονίκη: Ρημάζει το παλατάκι που ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος δέχτηκε να μείνει για μόνο μία βραδιά

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ένα παλατάκι που όμως ρημάζει έχει στην «προίκα» της η Θεσσαλονίκη. Ένα νεοκλασικό στολίδι που, πλέον, ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου)…

Κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 προοριζόμενο πιθανότατα να γίνει Κυβερνείο. Το 1963 δόθηκε για χρήση στη βασιλική οικογένεια για να διαμένει όταν επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, όμως η βασιλική οικογένεια έμεινε στους χώρους του μόλις μία βραδιά!

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η βασιλική οικογένεια, όταν επισκεπτόταν τη Θεσσαλονίκη προτιμούσε να διαμένει στο πολυτελές και φημισμένο παραλιακό ξενοδοχείο της εποχής «Mediterranean Palas» («Μεντιτερανέ»). Το 1968 η χρήση του ακινήτου επέστρεψε στο Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας για να καλύψει τις ανάγκες του εκάστοτε υπουργού.

Μπορεί, λοιπόν, το διώροφο εμβληματικό νεοκλασικό οίκημα, που από το 2001 χαρακτηρίστηκε «διατηρητέο», να μην εξελίχθηκε σε βασιλική παραθεριστική κατοικία, αξιοποιήθηκε ωστόσο από αρκετά άλλα πρόσωπα της πολιτικής ζωής του τόπου. Αποτέλεσε χώρο διαμονής του Κωνσταντίνου Καραμανλή (ως πρωθυπουργού και προέδρου της Δημοκρατίας) αλλά και κατοικία ορισμένων εκ των εκτός Θεσσαλονίκης προερχομένων Υπουργών Βόρειας Ελλάδας και στη συνέχεια Μακεδονίας Θράκης. Στις αίθουσές του κινήθηκαν και στα δωμάτιά του κοιμήθηκαν και αρκετές ξένες πολιτικές προσωπικότητες (πρόεδροι δημοκρατίας, πρωθυπουργοί και βασιλείς). 

Τελευταίος ένοικός του ήταν ο εκ Κοζάνης προερχόμενος Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης. Έζησε εκεί την περίοδο 2004-2006. Όταν ανέλαβε ο διάδοχός του, Γιώργος Καλαντζής, το «Παλατάκι» ή “Κυβερνείο” όπως αλλιώς είναι γνωστό έκλεισε προκειμένου να ανακαινιστεί, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ. Ίσως να έπαιξε ρόλο σ΄αυτό (και) η ακολουθούμενη οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα.

Έκτοτε το κλειδωμένο «Παλατάκι» εγκαταλείφθηκε στις δυνάμεις του φθοροποιού χρόνου και των καιρικών συνθηκών. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε αυτά τα 16 χρόνια της εγκατάλειψής του είναι εμφανείς τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου. Αυτός είναι ο λόγος που μια Πρωτοβουλία Πολιτών υπό την ονομασία «Σώστε το Παλατάκι» ανέλαβε ενεργό δράση εδώ και περισσότερο από μια διετία με σκοπό την ενημέρωση και την αφύπνιση των τοπικών (και όχι μόνο) δυνάμεων προκειμένου να σωθεί το «Παλατάκι».

Αρχικά να διασωθεί ως κτίριο και ως περιουσιακό και ιστορικό κομμάτι της πόλης και σε δεύτερη φάση να αποφασιστεί η χρήση ή οι χρήσεις του. Ιδέες ως προς το τελευταίο υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες. Πολλές από αυτές «βλέπουν» το κτίριο ως πολυχώρο πολιτισμού στον οποίο μπορούν να φιλοξενούνται εκθέσεις, συνέδρια, συναυλίες, διαλέξεις, δεξιώσεις ακόμη και ένα μουσείο θαλάσσης που λείπει από τη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη φωτογράφηση έγινε πριν λίγα χρόνια και περιλαμβάνει εικόνες από το εσωτερικό του παλατιού ενώ η δεύτερη έγινε πρόσφατα και αποτυπώνει τις φθορές στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου. Στα χρόνια που το κτίριο παραμένει κλειστό, αξιοποιείται μόνο ο κήπος του φιλοξενώντας δεξιώσεις, συναυλίες και μουσικά πάρτι. Εκεί έγινε τον Μάιο του 2016 και η γαμήλια δεξίωση του Γιώργου Σαββίδη, πρωτότοκου γιου του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.

Στο μεταξύ, πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για πλιάτσικο που σημειώθηκε στην κινητή περιουσία του παλατιού δίχως ωστόσο να υπάρξει κάποια σαφής διάψευση ή επιβεβαίωση των πληροφοριών. Αυτό που είχε αναφερθεί πριν από λίγα χρόνια δια στόματος του τότε υφυπουργού εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου είναι ότι πίνακες, χαλιά και είδη οικοσκευής του παλατιού φυλάσσονται σε χώρους του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

Τι λέει ο τελευταίος ένοικος στο Παλατάκι

«Θεωρώ αυτονόητο ότι το κτίριο πρέπει να σωθεί και να διατηρηθεί καθόσον έχει καταγραφεί μία ιστορία γύρω από αυτό. Πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη κοιτίδα στην περιοχή υπηρετώντας κάποιο κοινωνικό έργο» σημείωσε ο πρώην υπουργός Νίκος Τσιαρτσιώνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εξάλλου, όπως είπε, δύο ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους επέλεξε να διαμείνει στο «Παλατάκι» την εποχή που ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Μακεδονίας Θράκης (2004-2006).

«Ο ένας ήταν για να μην επιβαρύνω το Δημόσιο με τα έξοδα της ενοικίασης ενός άλλου σπιτιού στην πόλη και της προβλεπόμενη 24ωρη φύλαξή του (στο παλατάκι υπήρχε ούτως ή άλλως), και ο δεύτερος ήταν γιατί πίστευα πως ένα κτίριο που κατοικείται διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση από ένα ακατοίκητο». Περιγράφοντας την κατάσταση που βρήκε όταν πρωτοπήγε στο κτίριο, λέει πως όταν άνοιγε τις βρύσες έτρεχε καφέ νερό, τα παντζούρια ήταν σαπισμένα από την υγρασία όπως και οι κουρτίνες αλλά και κάποιοι πίνακες ζωγραφικής. «Όσο καιρό έμεινα εκεί η κατάσταση βελτιώθηκε», σχολίασε ο κ.Τσιαρτσιώνης.

«Πως είναι να μένεις σε ένα τέτοιο κτίριο, σε ένα παλατάκι;» ρωτήσαμε τον πρώην υπουργό και ένοικό του. «Είναι ένας μεγάλος συμβιβασμός. Είσαι ένας ξένος, μόνος, μέσα σε ένα τεράστιο κτίσμα…», απάντησε.

Στις όμορφες αναμνήσεις που κράτησε από την περίοδο διαμονής του στο «Παλατάκι» περιλαμβάνονται όπως είπε «οι διάφορες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν εκεί για την προετοιμασία διεκδίκησης εκ μέρους της Θεσσαλονίκης της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO ΤΟΥ 2008». 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version