"Συνθήκες επιβαρυντικές για τη σωματική και ψυχική υγεία" 61 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων δημιουργεί η επί μακρόν προστατευτική φύλαξή τους σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ.
Κρατούνται σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων στη Θεσσαλονίκη, υπό καθεστώς προστατευτικής φύλαξης και επί μεγάλο χρονικό διάστημα, αναμένοντας την ένταξή τους σε δομές φιλοξενίας, όπως επισημαίνει – σε ανακοίνωσή της – η ΑΡΣΙΣ, κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων, η οποία καταγγέλλει ότι η κατάσταση αυτή, καθώς δεν δικαιούνται ούτε προαυλισμό, έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφώνονται “συνθήκες επιβαρυντικές για τη σωματική και ψυχική υγεία τους”.
“Το τελευταίο διάστημα, τρεις ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αυτοτραυματίστηκαν και έκαναν απόπειρες κατά της ζωής τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μεγάλο χρονικό διάστημα που βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της οργάνωσης.
Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, “την περίοδο αυτή στον νομό Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης» συνολικά 61 ανήλικοι, εκ των οποίων οι 39 στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης στη Μενεμένη και οι 22 στο αστυνομικό τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης στη Μυγδονία”.
Θεσσαλονίκη: Αντίξοες συνθήκες διαβίωσης
Ο μέσος όρος παραμονής των ανήλικων σε προστατευτική φύλαξη στη Θεσσαλονίκη είναι δύο μήνες, ενώ στις παραμεθόριες περιοχές η κράτηση μπορεί να είναι πολύμηνη. Περιγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια, η οργάνωση υπογραμμίζει ότι “δύο παιδιά μοιράζονται ένα στρώμα για να κοιμηθούν, ενώ δεν έχουν το δικαίωμα προαυλισμού -εφόσον δεν θεωρούνται κρατούμενοι- ούτε υπάρχουν οι στοιχειώδεις συνθήκες που θα εγγυώνται την ασφάλειά τους”.
“Οι δυσχερείς αυτές συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα οι ανήλικοι να ζητούν την παραπομπή τους σε παιδοψυχίατρο, ώστε να αντέξουν την καθημερινότητά τους μέσα σε κελί, κι ακολούθως να τους χορηγείται φαρμακευτική αγωγή στη βάση συμπτωμάτων, που συνδέονται με τη συνθήκη του εγκλεισμού” τονίζεται σχετικά.