Σε εργασίες «λίφτινγκ» του ζωολογικού κήπου στον Κέδρινο Λόφο έχει επιδοθεί η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου ο χώρος πρασίνου να αλλάξει όψη και με την άρση των απαγορευτικών μέτρων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, να είναι πανέτοιμος να υποδεχτεί επισκέπτες κάθε ηλικίας.
Οι εργασίες ανακατασκευής του ζωολογικού κήπου, που αυτό το διάστημα είναι κλειστός στο πλαίσιο πρόληψης από τον κορονοϊό, κρίθηκαν απαραίτητες καθώς, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του κεντρικού δήμου Σωκράτης Δημητριάδης, «η έκταση των 33 στρεμμάτων παρουσίαζε σημάδια εγκατάλειψης χρόνων».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε πρώτη φάση εκτελούνται εργασίες κοπής των δέντρων που έχουν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο. Θα κοπούν γύρω στα 15 δέντρα, ενώ παράλληλα γίνονται και κλαδεύσεις που θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Επίσης, ανακαινίζονται τα κτίρια του ζωολογικού κήπου. Προτεραιότητα δίνεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου φιλοξενούνται τα βαλσαμωμένα ζώα και το Σπίτι των Ερπετών, όπου θα πραγματοποιηθούν βαψίματα και συντηρήσεις. Παράλληλα, εργασίες θα γίνουν στον καταρράκτη και τη λιμνούλα με τις πάπιες.
Θα καθαριστούν τα κλουβιά των ζώων, θα βαφτούν όλες οι ξύλινες επιφάνειες, οι περιφράξεις και τα παγκάκια και θα ανακαινιστεί η τουαλέτα για τα άτομα με αναπηρία, που δεν λειτούργησε ποτέ. «Πολλές υποδομές δεν λειτουργούσαν και δεν λειτουργούν ακόμη και σήμερα. Θα ανακαινιστούν τα κτίρια και οι ηλεκτρολογικές τους εγκαταστάσεις ώστε να είναι πλήρως λειτουργικά για να μπορούν να τα απολαμβάνουν οι επισκέπτες», πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης.
Λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό, καθυστέρησε η μεταφορά των τεσσάρων γυπών από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Αίγινα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η πλειονότητα των ζώων που βρίσκουν «καταφύγιο» στον ζωολογικό κήπο είναι τραυματισμένα και δεν μπορούν να επιβιώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον και να σιτιστούν από μόνα τους. Τα τέσσερα πτηνά θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη μέχρι να αποθεραπευτούν και ακολούθως θα απελευθερωθούν.