Τοπικά Νέα

Θεσσαλονίκη: “Στήνουν” κοινό μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ

Επί ποδός για "να στήσουν και πάλι το μέτωπο του νερού", προκειμένου να μπει φρένο στην πώληση του 23% της Εταιρείας 'Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης σε ιδιώτη, βρίσκονται οι δήμαρχοι της πόλης, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία και μέλη κινημάτων, που έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

‘Οπως είπαν, το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για τις εξελίξεις, αφού εκτιμούν ότι “η αρνητική ψήφος των 213.000 Θεσσαλονικέων στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε σαν σήμερα τρία χρόνια πριν, λειτούργησε σαν χειρόφρενο στην ιδιωτικοποίηση”, τόνισε το μέλος του κινήματος “SOSτε το νερό”, Νίκος Καμπούρης.

“Επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, γιατί είναι κερδοφόρος εταιρεία και το κράτος θα βγάλει κέρδος από αυτήν, αφού υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον” σημείωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση, αν και ήταν κατά των ιδιωτικοποιήσεων, πλέον είναι πρωταθλήτρια στις τακτικές αυτές”. Τονίζοντας ότι η ΠΕΔ-ΚΜ θα συντονιστεί πλήρως με τις όποιες κινήσεις αποφασίσουν να κάνουν οι αρμόδιοι φορείς κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, ο κ. Κυρίζογλου εξέφρασε την ανησυχία του ότι εάν προχωρήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης “οι συντηρήσεις και επεκτάσεις του δικτύου, όπως και η παροχή των υπηρεσιών, θα κοστίζουν σημαντικά ακριβότερα για τους καταναλωτές”, ενώ πρόσθεσε ότι το νερό, ως δημόσιο αγαθό, δεν δύναται να εμπορευματοποιηθεί.

“Δεν πρόκειται να υπάρξει δημόσιος έλεγχος, όπως λένε. Επί της ουσίας θα κάνει κουμάντο ο ιδιώτης, ενώ είναι πολύ πιθανό μετά την ιδιωτικοποίηση το νερό να μην είναι το ίδιο φθηνό και ποιοτικό” ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, αν δεν είχε υπάρξει η απόφαση 1906/2014 του Συμβουλίου της Επικρατείας και τόνισε ότι το Σωματείο “έχει προσφύγει κατά της ένταξης της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο και η υπόθεση πρόκειται να συζητηθεί τον Οκτώβριο”. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι “τα τελευταία 16 χρόνια 240 επιχειρήσεις ύδρευσης που ήταν σε διαχείριση υπό το μοντέλο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) παγκοσμίως, επέστρεψαν σε δημόσιο έλεγχο”. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά “στην Στουτγάρδη αυτή τη στιγμή γίνεται διαπραγμάτευση με τον ιδιώτη, ο οποίος ζητά 700 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιστρέψει την επιχείρηση ύδρευσης στο κράτος, τη στιγμή που για να την αποκτήσει κατέβαλε το ποσό των 140 εκατ. ευρώ”. Η αξία του 23% της ΕΥΑΘ ΑΕ σύμφωνα με τη σημερινή τιμή της μετοχής εκτιμάται στα 30-35 εκατ. ευρώ, όταν η εταιρεία έχει ετήσια κέρδη περίπου 14 εκατ. ευρώ, πάνω από 50 εκατ. ευρώ αποθεματικά και μηδενικές οφειλές, σύμφωνα με τον κ. Αρχοντόπουλο.

Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για τη 2η αξιολόγηση, συμφωνία η οποία αφορά και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ. Στο Ταμείο έχει προστεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2016 με τον νόμο 4389/2016 και η ΕΥΑΘ. Η συμφωνία προβλέπει την μεταφορά του 51% της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο, ενώ το 23% που παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ θα πωληθεί σε ιδιώτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα