Ο Ρώσος κατηγορούμενος κάθισε στο εδώλιο και άκουσε τη δικαστική απόφαση. Κατηγορείται ότι ξέπλυνε 4.000.000.000 δολάρια με bitcoin...
Στον ‘Αρειο Πάγο προσφεύγει ο 38χρονος Ρώσος που βαρύνεται με «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγή ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin), μετά την έφεση που κατέθεσε κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Η υπόθεση θα εξεταστεί το προσεχές διάστημα από το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Οι δηλώσεις του Αλέξανδρου Λυκουρέζου
Ενόψει της διαδικασίας αυτής, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, εκ των συνηγόρων του εκζητούμενου, εξέφρασε την ελπίδα του «να είναι καλύτερο το αποτέλεσμα, διότι οι νομικές προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την έκδοση του πελάτη μας στην Αμερική δεν συντρέχουν στην υπόθεση αυτή». Ο ίδιος, σε δηλώσεις του μετά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου στο αμερικανικό αίτημα, χαρακτήρισε την υπόθεση «πρωτόφαντη» για τα ελληνικά δικαστήρια. Κληθείς να σχολιάσει το παράλληλα αίτημα των Ρωσικών Αρχών που με τη σειρά τους ζητούν την έκδοση του 38χρονου για άλλη υπόθεση, ο Αλ. Λυκουρέζος τόνισε ότι το συγκεκριμένο αίτημα θα προσδιοριστεί και θα συζητηθεί εντός των επόμενων ημερών, επαναλαμβάνοντας ότι ο εντολέας του παρότι αρνούμενος την κατηγορία της απάτης που του χρεώνουν οι Ρώσοι, συναινεί στην έκδοσή του στην πατρίδα του.
Από την πλευρά του, ο Ηλίας Σπυρλιάδης, μέλος του νομικού επιτελείου του 38χρονου, αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, διατύπωσε την άποψη ότι κατά τη διαδικασία «δεν εισφέρθηκαν επαρκείς ενδείξεις για την ενοχή του πελάτη μας». «Φρονούμε – πρόσθεσε – ότι ο ‘Αρειος Πάγος θα εξετάσει με μεγάλη ενδελέχεια όλα τα στοιχεία και θα λάβει υπ’ όψιν την τελευταία δήλωση του πελάτη μας ότι αφενός είναι αθώος και αφετέρου δεν σχετίζεται με την πλατφόρμα της οποίας υπήρξε ένας απλός τεχνικός σύμβουλος».
Την εμπιστοσύνη της στην ελληνική Δικαιοσύνη, εξέφρασε σε δηλώσεις της η Ξανθίππη Μωυσίδου, υπερασπίστρια κι αυτή του Ρώσου. «Η απόφαση του δικαστηρίου είναι απολύτως σεβαστή, θα εξεταστεί η έφεσή μας στο ‘Αρειο Πάγο που θα κρίνει σε δεύτερο βαθμό ως δικαστήριο ουσίας» είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας». Υπενθύμισε δε ότι τον τελευταίο λόγο έχει ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης (σε περίπτωση που τα δικαστήρια εκδώσουν θετικές αποφάσεις).
Το χρονικό της υπόθεσης
Ο εκζητούμενος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουρανούπολης στη Χαλκιδική, όπου απολάμβανε τις διακοπές του μαζί με τη σύντροφό του και τα δυο ανήλικα παιδιά τους. Η βασική κατηγορία που του χρεώνουν οι αμερικανικές Αρχές είναι ότι έστησε τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές (από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα, κλοπές ψηφιακών νομισμάτων, φορολογικών στοιχείων κ.ά.). Όπως αναφέρεται στα διωκτικά έγγραφα, από το 2011 στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έγιναν καταθέσεις 7 εκατ. bitcoin και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ..
Νέο αίτημα για την έκδοση του Ρώσου
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες έφτασε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης νέο αίτημα για την έκδοση του 38χρονου, αυτή τη φορά από τη Ρωσία, όπου κατηγορείται για απάτη. Η υπόθεση -βέβαια- θεωρείται ήσσονος σημασίας συγκριτικά με την υπόθεση των bitcoin, καθώς, σύμφωνα με τα ρωσικά διωκτικά έγγραφα, συνδέεται με αγοραπωλησία εμπορευμάτων μεταξύ εταιριών, με την απάτη να προσεγγίζει μόλις τις 10.000 ευρώ.