Site icon NewsIT

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο για δημιουργία μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στον Άγιο Αντώνιο – Τι προβλέπεται [pics]

01.06.2018 | 12:25

Δύο μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων σχεδιάζεται να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια στον 'Αγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου. Πρόκειται για μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων

στην οποία θα γίνεται η ενεργειακή τους αξιοποίηση και μια μονάδα επεξεργασίας βιολογικών αποβλήτων, όπου θα καταλήγουν τα απορρίμματα που θα οδηγούνται στην κομποστοποίηση. Στη μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης θα οδηγούνται:

το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Δήμοι Καλαμαριάς, Πυλαίας Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Θέρμης και το 40% του Δήμου Θεσσαλονίκης), τα σύμμεικτα απορρίμματα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, τα υπολείμματα από τη διαδικασία που γίνεται ήδη στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς και τα υπολείμματα από τη διαδικασία επεξεργασίας βιοαποβλήτων που θα γίνεται στις μονάδες που θα κατασκευαστούν στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Από τη λειτουργία των δύο μονάδων αναμένεται να ανακτηθούν εδαφοβελτιωτικό υλικό (κομπόστ), ενέργεια, ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ ένα μικρό ποσοστό υπολείμματος θα μένει για διάθεση στους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Σήμερα, στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράφτηκε το συμφωνητικό για τη σύνταξη των μελετών που αφορούν στην υλοποίηση των μονάδων του Αγίου Αντωνίου μετά από διαγωνιστική διαδικασία με ανάδοχη σύμπραξη μελετητικών γραφείων. Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε οκτώ μήνες, ενώ από αυτές θα προκύψει η τελική τεχνολογία επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Η έναρξη της κατασκευής των μονάδων τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2020. Επιδίωξη του φορέα είναι, μέχρι να λειτουργήσουν οι μονάδες, να έχει παγιωθεί η διαδικασία ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή από τα νοικοκυριά της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και η διαδικασία επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων ώστε να καταλήγουν σε μονάδες επεξεργασίας λιγότερα από τα μισά παραγόμενα απορρίμματα σε σχέση με σήμερα.

‘Αλλωστε, με βάση τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, για το 2020 προβλέπεται ως στόχος η υγειονομική ταφή να αποτελεί την τελευταία επιλογή και να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από το 30% του συνόλου των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων.

Επισημαίνεται ότι στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπεται η δημιουργία τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, μίας στην ανατολική Θεσσαλονίκη, μίας στη δυτική Θεσσαλονίκη και μίας στις Σέρρες. Εκτός από τη μονάδα του Αγίου Αντωνίου, σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, η μελέτη για την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικού Τομέα θα δημοπρατηθεί εντός του Ιουνίου και η κατασκευή της εκτιμάται ότι θα αρχίσει στις αρχές του 2020. Εξάλλου, η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων των Σερρών υλοποιείται και θα είναι σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2019.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, επισήμανε ότι μέσω των έργων που προωθεί ο Φορέας, προωθούνται λύσεις στο μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με όλους τους εθνικούς και κοινοτικούς στόχους για τα απόβλητα και την κυκλική οικονομία. Στόχος είναι, κατά τον ίδιο, να μην υπάρξει καμία μελλοντική επιβάρυνση από εθνικά ή ευρωπαϊκά πρόστιμα για μη ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Μπουτάρης, ζήτησε να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι οι πολίτες προς την κατεύθυνση της ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και κομποστοποίησης και τάχθηκε υπέρ της πρότασης του κ. Γεράνη για μια Εγνατία διαχείριση των απορριμμάτων από την Ανατολική Μακεδονία μέχρι την Ήπειρο, ώστε το υπόλειμμα από τις παραπάνω διαδικασίες να αξιοποιείται ενεργειακά για την παραγωγή ενέργειας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version